torsdag 7 augusti 2008

OS och tåg

Det blev en sen morgon idag. Och när Sudokun började bli färdiglöst så var det fel. Att äta frukost och se på TV och lösa Sudoku är inte alltid det mest optimala. Något blir lidande. Även om jag är kvinna och ska kunna göra fler saker samtidigt.

Och så var då regnet här igen. Och mer ska det komma. Så illa att SMHI gått ut med varning. (DN, SvD) Hoppas att det håller upp i kväll när sista torsdagskvällen för i år på Stora Torget går av stapeln.

PS. Väderuppdatering. Det verkar bli rejält oväder. En klass två-varning från SMHI är inte att leka med.

Kvällens artist är Boney M featuring Liz Mitchell. Boney M är gruppen som blev känd på 70-talet som disco-grupp. Tydligen har det varit en viss förvirring vem som kommer hit. Allt finns att läsa på BT:s hemsida så jag avstår från att göra ett eget försök till förklaring.

Väderproblem ja. OS i Peking öppnar i morgon. 08-08-08 08:08. Vilken lyckotid för alla 08-åttor. Men förmodligen inte för Kina, där förutom alla incidenter som hänt den senaste tiden med bland annat terrorattenta, också vädret ser ut att sätta käppar i hjulet för öppningen. I SvD beskrivs vädret

"Pekings himmel är blygrå.
Huvudarenan Fågelboet har svepts in i en tunn soppa, en blandning av smog och dis i den 34-gradiga värmen.
Och det är risk för regn och dåligt väder även i morgon."

Vidare framkommer av artikeln att man funderar på att strö kemikalier över molnen så att de släpper sina regndroppar tidigare. Tekniken har tydligen använts vid Moskva OS. Jag visste inte att det fanns en sådan möjlighet. Men vad gör man inte för att allt ska bli perfekt. På ytan i alla fall. Men det är skrämmande att man kan manipulera naturen med kemikalier. Fast det kanske är det vi gör hela tiden.

Och USA kommer att protestera genom att en nybliven amerikansk medborgare som flytt från Sudan ska bära flaggan vid invigningen. Han tillhör en grupp som kallas Team Darfur och som med hjälp av idrotten ska sätta press på omvärlden för att lösa situationen i Darfur. Bland annat Kina har fått kritik för sin stöttning av Sudan genom att de förser landets regim med vapen. (DN, SvD)

Vem sa att idrott och politik inte hör ihop?

Till sist bara något om höghastighetstågen. Enligt en artikel i DN är sex av de sju riksdagspartierna positiva till snabba tåg. Endast moderaterna är tveksamma. De vill veta vad det kostar. Klart att man måste veta vad det kostar. Men man kan väl ändå säga att vi är positiva till tågen i sig. Om inte annat så för miljöns skull. Höghastighetståg skulle ersätta flyget med en rejäl vinst för miljön.

1 kommentar:

Anonym sa...

s mfl är ju för
M emot
Men ekonomist sätt så ska ju statsmakten hushålla med resurserna.
Bättre flaskhalsarna i stockholm (jfr nätverksmodell/smittor där som orsakar problemet, hubar, flygplatser för smittor)