onsdag 13 augusti 2008

Gör något innan fler unga dör

Fortfarande är drogen GBL och butandiol inte klassade som narkotika. Egentligen är de här två ämnena inte i grunden avsedda som droger utan som rengöringsmedel. Men när de kommer in i kroppen så omvandlas de till GHB som är narkotikaklassat. Överdos leder till svåra hjärnskador och flera unga har dött. Trots detta så är det tydligen fritt fram att sälja på nätet och polisen får kritik för att man inte prioriterar brotten. Och jag kan hålla med. Problemet är att GBL och butandiol, som är ett liknande ämne, "bara" är klassat som hälsofarligt. (DN)

För några år sedan riskerade polisen i Borås att behöva lämna tillbaka 40 liter butandiol till innehavaren trots att man visste att han sålt det till unga i berusningssyfte. Då var ämnet inte ens klassat som hälsofarlig vara. Genom en rejäl insats från några av oss riksdagsledamöter från Borås så kom vi åtminstone halvvägs, till hälsofarlig vara som man inte kan sälja och köpa hur som helst. Men vi lyckades inte hela vägen. Beroende på bland annat att det finns andra som sagt, ursprungliga, användningsområden för ämnena.

Jag hoppas att alliansregeringen lyckas bättre. Och snabbt kommer fram med en lag där ämnen som plötsligt dyker upp i berusningssyfte kan läggas till någon form av narkotikalista.

Nu är det så att problemet är störst på västra sidan av Sverige. När vi anordnade seminarium i riksdagen om de här drogerna var det inte många från andra håll i landet som kände till dem. Kanske skulle angelägenheten vara större att komma till rätta med problemet om det var i Stockholm som de förekom i stället för i Göteborg.

Inga kommentarer: