torsdag 7 augusti 2008

Varför tax-free över huvud taget på flyget?

Flyga sprit fram och tillbaka är ett miljöproblem. Det ökar vikten på flygplanen vilket i sin tur medför att dessa släpper ut mer koldioxid. Jag håller med om att det är ett fullkomligt korkat system. (SvD)

Men jag tycker inte att det är en fråga för EU-parlamentariker att lägga ner tid på för att försöka genomföra förändringar så att man i stället kan hämta sin inköpta ranson på flygplatsen där man landar.

Visst vore det en förbättring. Men varför inte i stället gå till roten med problemet i stället för att bota symtomen. Man kanske ska ställa sig frågan om varför man måste ha tax-free försäljning över huvud taget. Jag tror nog att de allra flesta som flyger nog har råd att betala sin sprit utan skattesubventioner. Man klarar sig nog utan sin lilla påse. Möjligen kan det vara en statuspryl att bära med sig på vägen från flyget. "Titta jag har varit ute i stora vida världen."

Sedan kan självklart nivån på alkoholskatten diskuteras. Men det är en annan fråga. Och där kanske EU-parlamentarikerna kan göra större nytta genom att diskutera fram högre miniminivåer på alkoholskatterna inom övriga EU-länder. Och se till att alkoholfrågan blir en folkhälsofråga.

Inga kommentarer: