tisdag 5 augusti 2008

FRA- om och om igen

Jag hade inte egentligen tänkt skriva mer om FRA-lagen. Diskussionen kring densamma har lagt alla andra politiska frågor, som också är viktiga, åt sidan. Jag tror inte regering och riksdag hade förutsett att det skulle bli en sådan massiv kritik mot lagen. Men nu har det blivit det.

Jag kan inte förstå varför man inte tog chansen, när frågan återremitterades vid det första beslutet i juni, att ta tid på sig att diskutera frågan ytterligare i stället för att stressa fram kompletteringar och fatta beslut samma dag.

Nu gjorde man inte det, tyvärr. Trodde kanske att frågan skulle lugna ner sig. Men det gjorde den inte och debatten rasar på som aldrig förr. Det är dags att man tar ett steg tillbaka och börjar diskutera frågan. Folkpartiet har tillsatt en intern referensgrupp som ska se över integritetsfrågorna. Folkpartiledaren Jan Björklund är öppen för en öppen diskussion.

Nu har också framträdande politiker i moderaternas egna led genom en debattartikel i DN sällat sig till kritikerkören. Men försvarsministern vidhåller att alla andra har missförstått det hela. I uttalande efter uttalande. Den som är högst ansvarig, statsministern, har dragit igen blixtlåset för munnen, och uttalar sig inte. (SvD1, SvD2, DN, Aftonbladet1, Aftonbladet2)

Nu måste också moderaterna i regeringen inse att det går inte att bara tiga ihjäl det hela. Debatten om FRA kommer att skymma alla andra politiska frågor. Och det finns många andra frågor som regeringen måste ta tag i. Det behövs faktiskt så lite att erkänna att "vi kanske missbedömde intresset för frågan". Även om jag tror att det finns många bland alla 5.5 miljoner som röstade i förra valet som inte ens bryr sig. Att ta en förnyad debatt och lyssna till argumenten kostar så lite men ger säkert mycket tillbaka. Det absolut sämsta man kan göra är att säga att du har missförstått. Det är detsamma som att säga att du begriper inte. Även om man anser att någon missförstått är det bättre att reda ut begreppen från början.

Sedan tycker jag personligen att många använt fel metod att sätta igång debatten. Men den debatten har jag haft och tänker inte ta igen. Möjligen ett litet påpekande att om man vill värna den personliga integriteten kanske man ska tänka sig för innan man börjar kalla olika personer för olika otrevliga saker och kränkande tillmälen. Man kan kritisera en persons åsikter. Men att också kalla personen för tjockskallig eller ännu värre saker är att kränka den personens integritet. Att förvanska citat från en person är inte heller förenligt med att värna integriteten. Förmodligen också brottsligt.

Men det ska bli spännande att se om statsministern tar upp FRA-frågan i sitt sommartal på lördag. Han borde göra det. Och erkänna att nu tar vi en öppen diskussion i frågan. Vänder och vrider på argumenten. Har vi missförstått eller är det en massiv massavlyssning som är på gång. Begreppen måste redas ut.

Riv upp beslutet om det är nödvändigt eller komplettera det redan fattade beslutet med garantier för den personliga integriteten. Men gör något nu. Debatten om fel eller rätt kommer inte att sluta förrän statsministern säger att nu tar vi debatten. Innan dess kommer FRA-debatten att skymma alla andra politiska frågor. Och som sagt. Det finns mycket annat att diskutera.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har också reflekterat över hur FRA-debatten verkar ha fått debatten att övergå i pajkastning från båda håll. Kolla på:

http://rhodin.blogg.se/2008/august/alliansens-storsta-blunder-inte-glutta-i-pa.html