måndag 11 augusti 2008

Nej till rasism men inte förbud att tänka

Visst vore det underbart om man kunde förbjuda all rasism och främlingsfientlighet!

Men jag tror inte på modellen att förbjuda organisationer som har sådana tankar. Vilket FN-förbundet föreslår i en rapport. (SvD, Aftonbladet) Ett förbud skulle bara föra med sig att aktiviteter pågår i hemlighet, för tankar och åsikter kan man inte och ska man heller inte förbjuda. Hur gärna man än skulle vilja. Det tillhör en demokrati att kunna tänka fritt.

Däremot är det viktigt att på bred front jobba för att motverka rasistiska och främlingsfientliga tendenser i samhället genom både information och konkret handling. Självklart ska mänskliga rättigheter och alla människors lika värde finnas i fokus i skolan. Självklart ska också de straffas som begår brottsliga handlingar i rasismens och främlingsfientlighetens namn straffas.

Men det är också viktigt att man jobbar för att undanröja alla de orsaker som kan bidra till människors rädsla för och misstänksamhet mot personer med annan etnisk bakgrund. För det är ofta både rädsla och okunskap som gör att man är misstänksam mot det som känns främmande. Det absolut viktigaste när det gäller konkret handling är att de som idag saknar arbete kommer ut på arbetsmarknaden. Även om man inte får glömma bort att av dem som idag finns i arbetslivet så är det en avsevärd del som har annan etnisk bakgrund. En del har kommit hit som arbetskraftsinvandrare på 60-talet men också många som kommit hit som flyktingar till Sverige bidrar till Sveriges produktion. Undrar just hur Sverige skulle gå runt utan dessa.

Jag tror att det är med handling och information man motverkar rasism. Inte med förbud. Förbud bidrar alltid till att saker sker under ytan i stället för inför öppen ridå. Sådan verksamhet är betydligt farligare.

Men en liten stilla undran. Det är väl dags att Borås kommer igång med sin integrationsgrupp snart?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Det är NAIVT att tro på förbud i alla lägen. Patentlösning, simsalabim. Men så går det inte till!

Nu igen. Har det positivet halats förut. Kompakt idioti, garanterat kontraproduktiv. "Förbud" är INTE folkets älskingsbegrepp; härav förstår vi, att denne Gabelic tycker mycket illa om folket. Det får han göra, men MAKT ska han inte ha.

Det är nämligen så, att man kan inte tvångsvis pracka på människorna den privilierade politiskt-mediala överklassens värderingar uppifrån. Det är det dom med karakteristiskt nyspråk kallar "demokrati", och som är raka motsatsen. INTE populärt alls!

Folkets värderingar, som våra makthavare är livrädda för, växer fram spontant och naturligt nämligen.

Det är sånthär hysteriskt maktspråk, garanterat ägnat att reta gallfeber på folk i allmänhet, som ger etniska motsättningar den samhällsfarliga sprängkraft de inte borde ha haft.
'
Det är INTE organisationer som utgör problemet här. Dessa är marginella. Problemet är "vardagsrasismen", de ständiga friktioner och motigheter som utvecklas på mikronivå, bland gräsrötterna, på det rent personliga planet, i vardagen, överallt utspritt och oåtkomligt för politisk intervention. Nu fick den näring igen. Rena giftsådden här alltså.

Denne Gabelic: det eniska hatets bäste propagandist, och nationalisternas ovärderlige värvningsagent; ja ropa på Storebror du! Han kommer inte att frälsa dig.

Vad etniskt hat leder till har vi sett. Skrämmande nog. Men det här är inte Balkan. Det här är Sverige. Här skall problem lösas på sätt som passar svenska förhållanden.

Vad följer härnäst? "Signalspaning" på "de mörka krafterna"? Det är inte alls uteslutet. Jag ser framtiden an med synnerlig oro.

brodeur sa...

Förbud mot vad ?

En realistisk flyktingpolitik eller vad fan menar ni.