fredag 9 januari 2009

Äntligen fredag eller vad det nu är för veckodag

Jag saknar det vita utanför fönstret. När snön nu äntligen kommit borde den fått ligga kvar. En liten tid i alla fall så man kan åka skidor. Även om skidspåret vid Ymer finns kvar så känns det inte särskilt inspirerande att åka skidor i flera plusgrader. Får väl köra några kilometer på min motionscykel, som bara har ett motstånd. Installationsmiss av mig.

Julen kanske borde städas ut också. Men jag har inte blivit så där jättetrött på granen ännu.

Lite kommentarer kring dagens artiklar innan jag tar itu med något annat. Rödgröngula staplar till exempel. Se gårdagens blogg.

Idag finns en artikel i DN om medicinering mot demens. Forskare i England har konstaterat ( visserligen litet urval) att dödligheten är större bland demenspersoner som får antipsykotiska läkemedel under en längre tid.

Jag har skrivit tidigare om medicinering av demenssjuka. Att många äldre proppas fulla med antidepressiva läkemedel när de i stället skulle må bättre av en lugnande hand. I samband med artiklar i media om detta ställde jag en fråga till min kommundelsnämnds ansvariga hur man jobbar med läkemedel på demensboendena. Det blev en väckarklocka. Nu jobbar man intensivt med denna fråga inom äldreomsorgen i kommundelen för att minska läkemedelsanvändningen.

Mera sjukt. För sjukt är det att Försäkringskassan inte kan betala ut pengar till människor som har rätt till det i tid. Det enda som medborgaren har att sätta emot, när myndigheten inte fungerar som den ska, är att göra JO-anmälning. Dessa har tydligen blivit rekordartade under förra året. (SvD) När den enskilde medborgaren missar en betalning till någon myndighet så krävs hon eller han på extra tilläggsavgifter mm. Vid det motsatta är det bara att försöka göra det bästa av situationen. Låna pengar av släkten om man så måste för att betala hyran så man inte blir vräkt. Det är en fullständigt oacceptabel situation. Anita Brodén(fp) har motionerat i riksdagen om någon form av medborgaravtal där även medborgaren har rättigheter som ska kompenseras på något sätt om dessa inte följs. Under mina riksdagsår motionerade jag också om någon form av medborgarkontrakt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Anne-Marie. Jag är i princip överens med dig när det gäller motsättningen mellan stat och enskilda individer och vice versa. Det finns dock vissa invändningar. I länder med författningsdomstol (där man skulle förmoda att individ skulle jämställas med staten) fungerar det i princip på samma sätt som i Sverige och på mig sticker det verkligen i ögonen om jag skulle missa en dag när det gäller viktiga papper och sedan får betala en massa extrapengar, men när försäkringskassan i flera fall inte betalar ut pengar förrän efter sex månader, då händer inget. Om man kan lösa detta genom ett medborgaravtal vore bra dvs om samma skyldigheter och rättigheter skulle gälla för både stat och individ. Försöka duger tycker Claes i Borås. p.s. Jag hoppas din passionsröda sydkoreanska bil inte var inblandad i krockeländet nere på stan idag. d.s.