torsdag 29 januari 2009

Att lämna ut sig på nätet

Innan jag kastar mig ut i dagens röra. Om 50 minuter ett möte om integration. Sedan QVIM, skriva kontrolluppgifter till tennisklubben, rödgröngula staplar och kommundelsnämndsmöte. Lite folkparti också. Plus sådant som kommer som en överraskning. Men det är nog så här jag vill ha det. Ju mer jag har på bordet desto mer får jag gjort. Tror jag i alla fall.

Jag kan undra hur en eventuell tilltänkt arbetsgivare skulle reagera om han eller hon läste min blogg. Om jag nu sökte jobb. Vilket jag nu inte gör, utan jag tänker fortsätta med att vara min egen arbetsgivare ett tag till. Men om. Skulle jag betraktas som att, "hon kan vara bra att ha". Hon har många bollar i luften. Eller hon kommer inte att ha tid att sköta ett jobb med så många olika fritidsintressen.

Det är alltmer vanligt att den som söker jobb blir nagelfaren vad gäller de avtryck som han eller hon lämnat av sig själv på nätet. (DN)Ett korkat uttalande eller en lite för uppsluppen bild kan innebära en förlorad jobbchans. Jag kan förstå att den som tänker anställa någon googlar när nu möjligheten finns. Men jag förstår inte varför man måste vända ut och in på sig fullständigt på nätet. I debatten om att värna den personliga integriteten har "självutlämningen" inte kommit med direkt. Den debatten borde föras i större utsträckning. När man skriver på en blogg eller på till exempel Facebook så är det ofta tankar som finns just då i huvudet hos den som skriver. Men ibland så skulle det kanske vara bra att tänka efter en gång till. När jag skriver en "vanlig" debattartikel till någon tidning så "sover jag på saken". Oftast i alla fall. Det skulle ju inte fungera i samband med bloggande men att läsa igenom vad man skrivit innan man trycker på knappen kanske är en bra idé. Och som sagt en debatt om vad ett feltajmat uttalande kan innebära eller en bild med glas och massor av flaskor på bordet. Och då menar jag inte Ramlösa-flaskor (även om också sådana innebär debatt idag)

Visst lämnar jag ut en del av mig när jag skriver på min blogg men bara det jag verkligen tycker är ok att andra vet. Jag lägger aldrig ut bilder på andra personer om jag inte frågat först om det är ok. Varken på bloggen eller på Facebook. (Kan konstatera att rättstavningsprogrammet köper googla men inte Facebook).

Nu är det dags att jobba. Under tiden jag skrivit har mötet blivit inställt så det är jobb vid datorn hemma som gäller fram till kommundelsnämndsmötet.

Inga kommentarer: