söndag 11 januari 2009

Empati och solidaritet

Igår fick jag några kommentarer på min blogg som jag, så fort jag såg dem, tog bort. Kommentarer som vittnade om egoism, främlingsfientlighet och bristande empati med andra människor.

Det går inte att föra en dialog med personer som redan från början har en helt annan människosyn än jag själv. Därför svarar jag inte på sådana kommentarer. Min grundinställning är att alla människor är lika mycket värda. Och har samma rätt att leva ett värdigt liv. Jag kan inte låta bli att reagera när människor, i synnerhet barn och kvinnor, far illa. Oavsett var dessa bor eller varifrån de kommer.

Den inställningen är inte diskuterbar. Sedan är det en annan sak att det finns människor som, enligt min uppfattning och säkert många andras också, inte följer gängse normer och lagar och regler. Då ska dessa ställas till svars för detta. Antingen det är av världssamfundet i en krigstribunal eller en svensk domstol.

Idag, när jag plötsligt satt med fyra papperstidningar att plöja igenom (normalt har jag just nu på söndagar tre tidningar, men det slank ner en fjärde i brevlådan också), så fastnade jag för en artikel i DN som handlade om en ensamstående mamma från Somalia som är flykting i Jemen. Varje dag binder hon fast sina barn innan hon går till arbetet. Hon är beroende av arbetet och ingen tar hand om barnen. Vilken framtid går dessa barn till mötes?

Flyktingsituationen i Jemen är förfärlig enligt artikeln även om FN:s flyktingorgan, UNHCR, nog gör vad de kan för att hjälpa alla de flyktingar som flyr från bland annat ett krigshärjat Somalia. De som kommer fram och inte drunknar på vägen dit.

Jag tycker att det är viktigt att man känner till situationen i flyktingläger som ligger nära de länder som människor flyr ifrån. Det tas ofta upp i flyktingdebatten att man måste satsa på att ta emot flyktingar i näraliggande länder. Och visst är det viktigt. Men då måste också lägren vara människovänliga och många länder som tar emot orimligt många flyktingar har själva problem både politiska och ekonomiska problem.

Men oavsett, så är det ändå vår skyldighet att se till att de som kommit hit får ett värdigt mottagande och rättssäker prövning. Och med en human inställning. Hellre fria än fälla.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är själv liberal och för helt fri invandring. Nu vet jag inte om de inläggen du tog bort innehöll personliga påhopp och grova förolämpningar, men på ditt inlägg här låter det inte som att de gjorde det?

Du skriver ju att du tog bort dem för att de vittnade om egoism, främlingsfientlighet och bristande empati.

Och om så är fallet så är det ju faktiskt inskränkande av yttrandefriheten censur av åsikter du själv inte gillar som du håller på med. Det låter verkligen inte liberalt.

Om detta är fallet, snälla sluta med det och lämna över detta till vänsterblocket, censur och inskränkande på yttrandefriheten är deras grej.

Vi liberaler respekterar att alla människor inte alltid tycker och tänker exakt som oss själva, även om vi för den delen inte behöver respektera deras åsikter så har de rätt att ha andra åsikter än mig.

Skulle det vara så att inläggen togs bort av andra, mer legitima själv så ber jag naturligtvis om ursäkt för mitt lilla klagomål här.

mvh
Jakob

Anne-Marie Ekström sa...

De innehöll grova rasistiska förolämpningar. Jag censurerar inte i första taget. Jag brukar försöka bemöta inläggen även om det är som att prata med en vägg och leder ingenstans. Och jag respekterar att människor har olika uppfattning. Men dessa kunde jag bara inte låta stå kvar. Jag är ansvarig för det som skrivs i bloggen.

Anonym sa...

Några synpunkter:

"Min grundinställning är att alla människor är lika mycket värda. Och har samma rätt att leva ett värdigt liv."

-OK. Men ingen har rätt att leva på någon annans bekostnad. Ej heller har man rätt att fly till andra sidan jordklotet och där få livtids försörjning utan motprestation på det landets skattebetalares bekostnad.

"Jag kan inte låta bli att reagera när människor, i synnerhet barn och kvinnor, far illa. Oavsett var dessa bor eller varifrån de kommer."

-Så känner nog de flesta av oss. Men inte alla är villiga att sätta sig in i den objektiva verkligheten varför det ser ut som det gör på vissa håll i världen. Somliga väljer att se nästan halva jordens befolkning som "offer" och utgår från denna skeva verklighetsbild i sin syn på världen.

Så är det t ex med det officiella Sverige, med inte minst fp i spetsen, där man agerar självutnämnt världssamvete och tror att man löser alla problem genom att ha en mycket hög invandring till vårt land. Allt på skattebetalarnas bekostnad. Ekström tycker förstås detta är helt i sin ordning, än om det inte är det minsta liberalt i ordets rätta mening.

"Den inställningen är inte diskuterbar."

-Varför inte? Det som inte tål att prövas och diskuteras är inte äkta. Men om socialliberalen Bengt Westerberg är ditt föredöme så är det inte förvånande att du har den uppfattningen.

Anonym sa...

Citat Anne-Marie:
"Min grundinställning är att alla människor är lika mycket värda."

Men den inställningen ändras tydligen så snart någon "har en helt annan människosyn" ?

Alltså bör du skriva att "Min grundinställning är att alla människor SOM HAR SAMMA MÄNNISKOSYN SOM JAG är lika mycket värda".

En väldig inskränkning !

Och jag hittar i vår diskussion om "människovärde" från i höstas följande från dig:
"Och vi har rätt att tycka och tänka olika. Vi kan diskutera och debattera men försök respektera att vi tycker olika. Det är det som är en del av demokratin."

Aj, aj !

Vänligen
Tjalle

Anne-Marie Ekström sa...

Det var just den diskussionen jag tänkte på. Jag respekterar att vi tycker olika. Men oavsett hur många gånger jag skriver att alla människor är lika mycket värda, även de som tycker annorlunda än jag, så ändrar inte du Tjalle uppfattning. Det blir cirkelgång eller cirkelreferens som vi säger i Excelvärlden. Vi vet att vi tycker olika och jag respekterar att du tycker annorlunda. Vi förändrar inte våra åsikter som man kan göra i en debatt om andra sakfrågor. Hur mycket vi ska betala i skatt eller vem som ska vinna Körslaget eller något annat där man kan övertygas av argumentation. De värderingar man bär med sig är inte lika lätta att ändra.

Anonym sa...

"Men oavsett hur många gånger jag skriver att alla människor är lika mycket värda, även de som tycker annorlunda än jag ..."

Om du vore räddningssimmare och plötsligt hade Hitler och Moder Teresa i sjönöd framför dig så skulle du alltså utan vidare kunna tänka dig att rädda Hitler och strunta i Teresa ? För de har ju samma människovärde ?

Och du tror också att hälften av alla potentiella räddningssimmare hade gjort likadant ???

Vänligen
Tjalle