torsdag 29 januari 2009

Sent ska syndaren vakna

Det är intressant att läsa Mona Sahlins debattartikel i SvD. Det är fascinerande hur mycket man vill göra som man inte ville göra under de tolv år som man satt vid makten innan alliansregeringen.

Ok. Det är väl bra att man ändrar uppfattning men det kanske skulle ha sett något annorlunda ut i Sverige om sossarna gjort något när de ändå kunde göra det när de satt vid makten. Som sagt i tolv år.

Några exempel. Nu: Arbetslinje med ny Arbetsförmedling. Då: Skulle bidragen bevaras. Nu: Satsa på entreprenörskap. Då: En s-riksdagsledamot i en debatt mot mig säger att vi måste skydda löntagarna från företagarna. Nu: Ingen ska få hamna mellan stolarna när det gäller försäkringskassa och arbetsförmedling. Då: Människor hamnade mellan stolarna då också. Och den dåvarande regeringen gjorde ingenting. Arbetsmarknadsministern säger i ett svar på en fråga från mig om människor som hamnat mellan stolarna att regeringen redan gjort tillräckligt och tänker inte göra mer. Läs frågan här och svaret här. Nu: Kunskap och arbetsro i skolan och tidigare betyg. Då: Blankt nej till tidigare betyg och ett misstänkliggörande av folkpartiets tal om mer ordning och reda i skolan.

Dessutom talar hon om vårdval på patientens villkor. Vilket jag i och för sig håller med om. Men inte hennes partikamrater i Borås som säger nej till att till exempel äldre ska få möjlighet att välja själva vem de vill ska sköta om dem och kanske hjälpa dem med deras mest intima behov. Det måste väl vara individens egen självklara rätt att själv få välja detta. Men inte i sossarnas Borås.

Alltså kan man säga att sent ska syndaren vakna. Det finns dessutom många frågetecken kring detta. Dels att vissa av de här signalerna som ges från partiledaren, som jag i och för sig tycker att en del är positiva men för sena, inte finns förankrat i partiet. Inte här i Borås i alla fall. Eller rätta mig om jag har fel.

Dessutom undrar jag hur sossarna ska få med sig vänsterpartiet och miljöpartiet i en del av de här åsikterna. Tidigare betyg lär falla direkt. Varken miljöpartiet eller vänsterpartiet är några tillskyndare till betyg. Valfrihet gillar åtminstone inte vänsterpartiet.

Intressant ska det i alla fall bli att följa den rödgröna opppositionen.

Inga kommentarer: