onsdag 28 januari 2009

Att sakna jobb

Dags att börja kvällspasset. Just nu är det mycket. Jag har precis kommit hem från en träff med ett antal romer, ca 20 män och en kvinna, tillsammans med delar av vår politikersammansatta integrationsgrupp. De flesta som vi träffade var arbetslösa. Många hade haft ett jobb men i takt med alla varsel som kommit den senaste tiden har de här männen och kvinnan blivit arbetslösa. En del hade varit det länge. Och alla ropar efter jobb. I debatten sägs det ofta att invandrarna (i allmänhet, inte bara romer) inte vill jobba, men det är en myt. De allra flesta vill jobba. Visst finns det en del som tycker det är skönt att inte behöva göra något för pengarna men dessa finns bland alla, även infödda svenskar.

Det som är allra sorgligast är att arbetslösheten också påverkar barnen. Barn som ser sin pappa och mamma vara hemma dag efter dag utan att ha ett jobb att gå till. Varför ska man satsa på skolan om man ändå inte kanske får ett jobb när man är färdigutbildad? På så sätt går arbetslösheten i arv.

När det som nu är tider då många sägs upp från sina jobb, och än värre lär det bli, så är det ofta just invandrarna som råkar mest illa ut. De som har haft jobb har oftast varit kortast tid på arbetsplatsen och de som aldrig riktigt kommit ut kommer ändå längre från att få ett riktigt jobb. Sedan späds detta på med diskriminering, särskilt mot romer, och att i många fall ingen ordentlig utvärdering görs av kunskaper och kompetens hos den som kommer hit.

En annan sak som påverkar arbetsviljan är att om man nu inte klarar att försörja sig och sin familj utan måste leva på försörjningsstöd men ändå kanske jobbar något så minskar ju bidraget i takt med att man får inkomster. Det måste alltid löna sig att arbeta.

Dags att börja.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du, det är inte invandrarna som råkar mest illa ut. Här i Uppsala-området är det illa för alla ungdomar. Skillnaden är att invandrarna har möjlighet att få socialbidrag då deras föräldrar inte kan finansiera deras långvariga arbetslöshet. Inte är det många etniskt svenska ungdomar som lyckas få det då deras föräldrar råkar ha ett jobb. Det är diskriminering så det heter duga. Eller omvänd diskriminering kanske det heter hos folkpartister. Sak samma.

Anonym sa...

Bästa Anne-Marie,

när jag läser Försvarshögskolans i går publicerade rapport ”Hot mot demokrati och värdegrund – en lägesbild från Malmö” så frågar jag mig verkligen vad Sverige har för urvalskriterier när det gäller asylsökande !!!

Man vill utvisa två småtjejer i Blekinge men tolererar allehanda extremister i Rosengård ???

I rapporten ser jag att till det officiella invånarantalet i Rosengård (22000) kommer lika många som bor här utan att registrera sig ???

Vänligen
Tjalle