onsdag 25 augusti 2010

Elevhälsovård och integritetskränkande gatubilder

Då kan jag bocka av ännu en punkt som folkpartiet fått med övriga i alliansregeringen på och som jag har med i min egen personvalsfolder. Att stärka elevhälsovården. (DN, SVT)

Staten ska ge riktat stöd till kommunerna som motsvarar 700 personer inom detta område. Fast varför ska utsatta ungdomar behöva vänta till 2012. De behöver stöd och hjälp nu.

En annan fråga som jag engagerat mig i är de olika internetsajterna som lägger ut gatubilder på nätet. Hitta.se och Google t ex. Jag tycker att det verkligen är integritetskränkande att vissa företag kan lägg ut bilder på nätet av bilar med registreringsnummer och personer som går att känna igen. Hitta.se är värst i det fallet. Här och här finns mer vad jag skrivit om detta.

Nu är jag inte ensam om att reagera. I Tyskland har man infört en möjlighet att kunna "radera" sitt hus som visas på Google. De politiska diskussionerna är livliga och den liberala utrikesministern där tänker utnyttja möjligheten att "radera". Det vore angeläget att börja samma diskussion här. (SvD)

Det som oroar mig är att man genom alla olika söksajter kan få veta det mesta om en person. Vad man tjänar, när man fyller år och mycket mera. Det är en annan sak när man lägger ut information frivilligt på de olika sociala sajterna om sig själv, även om det är viktigt att tänka på vad man lägger ut. Men det finns inget som helst samhällsintresse av att veta när jag fyller år eller om jag har maskrosor vid brevlådan.

1 kommentar:

Johan Dahlberg sa...

Du kan ju ta bort ditt hus från Googles tjänst i Sverige också. Sen är det ju ganska löjligt att haka upp sig på något sånt här när det finns mycket värre intrång i integriteten.

Det är väl ett större problem att alla banktransaktioner lagras än att det kan förekomma en bild på dig. Framförallt eftersom att bilden går att ta bort ifall du vill.

Det kanske inte finns ett samhällsintresse av att veta om du har maskrosor men en av de sakerna Google använder sina street view bilder till är faktiskt av samhällsintresse och det är att skapa en GPS-tjänst som bygger på riktiga bilder. Sen förstår jag inte varför det skulle vara jobbigt att din födelsedag står på nätet. När man med ett samtal till Skatteverket kan få reda på ditt personnr.