tisdag 10 augusti 2010

Nu börjar valet hetta till

Nu känns det verkligen som om valrörelsen är igång. Igår hade vi planeringsmöte i länsförbundet. Mycket är det som ska fixas. Annonser och material, både partimaterial och eget personvalsmaterial. Hemsidor och sociala medier ska hållas uppdaterade. Min egen personvalsbroschyr finns också på min hemsida. Men framförallt innebär valet att möta väljare på gator och torg och motståndare i en och annan debatt. För att torgföra sina och partiets åsikter. Många steg kommer det att bli.

I media märks också av att valrörelsen gått in i ett mer intensivt skede. Debatterna hårdnar. Idag debatterade Jan Björklund(FP) och Lars Ohly(V) skolan i morgon-TV. Folkpartiet och Vänsterpartiet är två motpoler när det gäller skolan.

Folkpartiet vill ha ordning och reda och tidigare betyg. Vänsterpartiet vill inte ha betyg alls. Det är viktigt att poängtera att betygen är till för elever och deras föräldrar. För att ge en indikation på om man behöver förbättra sig i något ämne. Så att man eventuellt kan jobba lite mer med det ämne som man har svårare för. För att gå ut grundskolan med godkänt i alla ämnen.

Vänsterpartiet vill förbjuda vinst hos friskolor. Undrar just om det är någon som vill starta ett friskoleföretag utan möjlighet till vinst. Att starta företag, antingen det är en friskola eller ett producerande företag, innebär risker. Den som satsar pengar vill ju ha ut något i gengäld för den risken. I form av vinst. Sedan är det viktigt att friskolan inte tummar på kvalitén för att ta ut vinst ur företaget. Vilket också Jan Björklund klart och tydligt påpekade i morgonens debatt. Skolinspektionen ska vara en garant för att kvalitén bibehålls.

Igår hade DN en artikel där man skriver att FP och V behöver varandra för att lyfta skolfrågorna. Så sant som det är sagt, eller rättare sagt skrivet. Finns ingen motståndare att debattera med blir det ingen debatt och frågorna kommer inte på agendan.

Ett annat hett ämne idag är RUT-avdraget. SVT har kollat vilka kandidater som å ena sidan säger att de är emot RUT-avdraget och vill ta bort det, men å andra sidan använder det själva. 18 kandidater har man hittat. Genom att kolla vilka som gjort avdrag och jämfört med den enkätundersökning Valpejl som riksdagskandidater fått svara på. (Har själv svarat på den. Finns här. Enkätfrågorna finns inte utlagda)

Jag kan väl tycka att det är lite läskigt hur lätt det är att göra jämförelser mellan en enkätundersökning och register. Men samtidigt är det bra att man får klart för sig vilka som inte lever som de lär. Visst finns det säkert saker som man vill få bort och som man kanske nyttjar. Även om jag inte kommer på något just nu. Men just den här frågan har varit så omstridd och så kontroversiell att man borde tänka sig för. Man kan avstå. Det är frivilligt.

Bra rutet om RUT av Adam Cwejman , Cecilie Tenfjord-Toftby


 

 

Inga kommentarer: