måndag 16 augusti 2010

Så steg ”pigan” i graderna och blev en ”butler”

Hemma efter en halv dag i valstugan. Kul att valrörelsen är igång på riktigt. Att det är så visar sig också i alla utspel som kommer från de olika partierna. Dagens "snackis" är definitivt Stockholmsossarnas förslag att man ska kunna lämna smutsig tvätt i tunnelbanan och hämta den färdigtvättad på eftermiddagen på vägen hem. Likaså ska det finnas en "butler" som kan utföra diverse tjänster. (DN, SvD, Aftonbladet, DN2)

Jag kan väl förstå hur man tänkt. Att ge stressade familjer stöttning i vardagsstressen. Tanken är förstås god. Det är inte lätt att i dagens stressade värld få det man brukar kalla "livspusslet" att gå ihop för barnfamiljer. Och självklart ska samhället ge förutsättningar på olika sätt för att underlätta för särskilt barnfamiljer.

Men det behövs över hela Sverige och inte bara i Stockholm. Och frågan är om det är så smart att man förutom att lämna barn på dagis och hinna till jobbet också ska släpa med ett lass smutstvätt. Det känns som om tillvaron skulle bli ännu mer stressig. Dessutom blir jag också fundersam om det är politikers uppgift att styra medborgarna att använda sig av vissa, licensierade eller godkända eller vad de nu ska vara, företagare. Jag har inte heller förstått om det ska vara någon form av subventionerade priser. Eller hur det är tänkt. Om det är tänkt överhuvudtaget. Att barnfamiljer behöver hjälp i vardagen har väl i alla fall sossarna insett. Men som Lotta Edholm och Birgitta Rydberg, Folkpartister i Stockholm, skriver i en replik måste man ha råd att betala tjänsterna. Med höjda skatter och borttaget RUT-avdrag lär det väl bli svårt.

Jag förstår inte varför de rödgröna vill ta bort RUT-avdraget. En reform som har fungerat och medfört att många fler företag startat inom branschen och fler fått riktiga jobb. Jobb som tidigare i stor utsträckning varit svarta jobb. Utförda till största delen av kvinnor som tidigare haft svårt att få riktiga jobb men som kanske utfört samma arbetsuppgifter men som svartarbete. Nu får kvinnorna både pensionspoäng och blir försäkrade.

Som av en händelse presenterar också Företagarna idag en undersökning de låtit göra som säger att det skapats 18000 nya jobb med RUT- och ROT-avdragen. Om en ny rödgrön regering tar bort dessa riskerar många att bli arbetslösa. (SvD)

Det är fullständigt hål i huvudet att ta bort något som fungerar, som förmodligen dessutom inte kostar staten så särskilt mycket om ens något, och ersätta det med något som är fullständigt oprövat och som dessutom bara skulle gälla i Stockholm. Det finns stressade föräldrar även på andra håll i landet kan jag upplysa om.

Folkpartiet vill öka skattesubventionen till 75% för barnfamiljer med barn under 8 år. Liksom för äldre över 80 år. Folkpartiet vill också genomföra en del andra reformer för att underlätta för barnfamiljer.

Några andra (bland över 100) som bloggat om "butlern" . Tommy Rydfeldt, Adam Cwejman, Carina Boberg, Gulan Avci

1 kommentar:

Anonym sa...

When some one searches for his necessary thing,
thus he/she wishes to be available that in detail,
thus that thing is maintained over here.

Feel free to visit my blog - new cellulite treatment