torsdag 5 augusti 2010

Pre-valkampanj och PP

Kan det finnas ett stadium som heter pre-valkampanj. I så fall befinner jag mig i ett sådant. Vill ut och traska runt bland brevlådor och dela ut material eller diskutera med väljarna på gator och torg. Men det är inte riktigt dags. Eller ..? Tur att sommartorsdagarna finns så jag får lite av mitt lystmäte tillgodosett av att prata politik och diskutera. Jag har varit ute tre torsdagar och en hel del diskussioner har det blivit. S. Idag blir den fjärde. Tur också att de sociala medierna finns. Att kunna skriva av sig funderingar, frustrationer och glädje på bloggen. Eller på twitter eller facebook. (Inser att jag får lägga till dessa ord till mitt rättstavningsprogram).

Just nu är det inte så mycket jobb. Förmodligen dyker de väl upp när valrörelsen är som intensivast. Känner på mig det eftersom min databas är ute hos kunden för test. Och jag har inplanerat åtminstone fyra kursdagar i september. Men det finns ju många timmar på dygnet. Och det är inte bra att sova för mycket. Inte för lite heller för den delen. Har konstaterats.

Det finns också många spännande artiklar på nätet som kan kommenteras. Just nu försöker jag bilda mig en uppfattning om Piratpartiet vill ta bort förbudet mot innehav av barnpornografi eller inte. Helt klart var de står är det inte i alla fall. I en intervju i Ekot säger Falkvinge (PP) att den ska rivas upp. Sedan tar han tillbaka den i ett pressmeddelande.

Över huvudtaget kan det konstateras att Piratpartiets valmanifest är tämligen innehållslöst. Bara tre frågor: Integritet, Kunskap och Kultur. Även om det finns detaljerade lösningar inom just delar av dessa områden är det ett tämligen tunt valmanifest. Hur ska väljarna veta var partiet står i viktiga frågor som jobben och välfärden. PP säger själva att man tänker rösta med dem som ger PP själva mest i utbyte. Dessutom finns det många inkonsekventa och förvirrade ställningstaganden i de områden som presenteras. Kritik framförs bland annat av journalisten Karl-Erik Tallmo i en debattartikel i SvD. Han säger bland annat om valmanifestet att "Det är som att läsa förslag till trafikregler skrivna av någon utan körkort." Även juristen Mårten Schultz kritiserar förslaget.

Jag har bara hunnit skumma igenom förslaget som stundtals blir mycket tekniskt. Särskilt när det handlar om bredband. Att konsumentverket ska ges i uppdrag att kontrollera att ingen operatör säljer för låg hastighet på bredband är väl inte speciellt frihetligt. Liksom en mängd andra begränsningar som man vill införa.

Bottennivån nås när man säger att läraren inte ska vara auktoritet i klassrummet. Dessutom ska han eller hon inte "få begränsa elevers kommunikation i klassrummet så länge som detta sker utan att störa undervisning." Vem ska avgöra om det stör undervisningen.

När det gäller bredband ska staten kontrollera. I andra lägen så får staten inte kontrollera. Det kan synas som att det är när den egna agendan ska bevakas som staten får dessa rättigheter. Likaså när det gäller integriteten så är det staten som inte får kolla men denna begränsning finns inte mellan medborgare.

Det finns mycket mer att säga om alla inkonsekventa och minst sagt röriga förslag. Den viktiga frågan om den enskilda människans integritet i olika sammanhang har PP minst sagt plottrat bort i detaljer om bredbandshastighet och datorer i skolan.

2 kommentarer:

Henry Rouhivuori (PP) sa...

PP:s styrelse har Per Capsulam om att riva upp valmanifestet och ta in synpunkter och rätta till dom felen som ändå finns. Jag hoppas på ett klockrent manifest för informationspolitiken som vi fokuserar på och går till val på.

Anonym sa...

"Flera andra länder har 12 år som gräns, och jag har aldrig någonsin sett historier om traumatiserade tonåringar därifrån." -Rick Falkvinge (PP)

http://suspicio.wordpress.com/2010/08/05/det-far-racka-nu/