söndag 1 augusti 2010

Dags att sluta fatta beslut på troende

Tänkte egentligen avsluta semestern med att lägga ut några bilder på bloggen från vandringen i Alperna men det får vänta en stund. Jag måste bara kommentera Migrationsverkets senaste märkliga beslut. Säkert inte det sista. Även om jag inte har alla fakta så är det minst sagt märkligt att vägra en iransk forskare av kvinnligt kön visum till Sverige för att delta in en vetenskaplig konferens. Motivet är tydligen att hon är ogift. Man är osäker på om hon tänker återvända till sitt hemland. En annan kvinna som är gift får däremot visum. (DN) Jag har i och för sig full förståelse för om den ogifta kvinnan inte återvänder. Iran är ett land där kvinnor har få rättigheter och en kvinna som påstås ha varit otrogen har fått en dom som först var stening till döds men omvandlats till hängning, sedan världen uppmärksammats på kvinnans öde. Hon har suttit i fängelse sedan 2006. (SvD)

Men om man nu bortser från detta. Vilket man i och för sig inte kan. Migrationsverket är en myndighet som ofta fattar beslut på att man tror att någon ska göra något. Oftast då inte återvända till sitt hemland. För några år sedan var jag inblandad i ett fall där en person hade både arbete och ett tillfälligt arbetstillstånd från länsarbetsnämnden men Migrationsverket sa nej på grund av att de trodde att personen ifråga inte skulle återvända efter de 18 månaderna som arbetet gällde. De visste inte. Men de trodde. Jag tycker inte att det är acceptabelt i ett rättssamhälle att myndigheter fattar beslut efter vad de tror att människor kommer att göra.

Om man nu bortser från detta också. Om nu kvinnan är forskare och har fått sitt lands tillstånd att resa till en forskningskonferens är det kanske inte så farligt om hon skulle stanna i Sverige heller. Förmodligen är hon en duktig forskare. Vilken besparing att få en högutbildad forskare alldeles gratis.

Jag hoppas verkligen att Migrationsverket tänker om och ger kvinnan visum. Liksom jag hoppas att den kvinna som dömts till döden slipper ur sitt fängelse. Det förstnämnda kan enkelt göras. Sverige är ett rättssamhälle som ska värna mänskliga rättigheter och ser till alla människors lika värde respekteras. Då är det inte acceptabelt att göra skillnad på en kvinna som är gift och en som är ogift. Att den fängslade kvinnan kommer ur sitt fängelse är inte lika lätt. Men det gäller att världen utanför visar vad som är rätt och fel.

Läs även Expressens ledarsidas blogg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det framgår klart och tydligt i DN:s artikel att det är Sveriges ambassad i Teheran som fattat beslutet, inte Migrationsverket. Självklart kan man ha åsikter om Migrationsverkets beslut under förutsättning att man läser artiklarna innan man bildar sig en uppfattning.

Anne-Marie Ekström sa...

Ok. Du har rätt. Jag skulle ha skrivit migrationsmyndigheterna. Men ambassaden grundar sitt beslut på Migrationsverkets praxis. Och det är det som är det viktiga.