onsdag 18 augusti 2010

Vallöften och opinionsmätningar

Endast 32 dagar kvar att påverka väljarna. Förstår inte riktigt vart tiden tagit vägen. Opinionsmätningarna liksom vallöftena tävlar med regnet (på sina håll) om att stå som spön i backen.

De mätningar som presenteras idag är väl inte särskilt avvikande från de senaste. Alliansen leder över de rödgröna och folkpartiet ökar (men det behövs mer) och sd ser ut att komma in. Så det behövs en hel del jobb den sista månaden. För ett större folkparti och inget sd i riksdagen. Opinionsmätningar kan ange tendenser men det är valdagen den 19 september som räknas. (DN,

Vallöftena duggar som sagt tätt. Idag är det bland annat fastighetsskatten som är aktuell. De rödgröna, som vill återinföra fastighetsskatten, har fått modifiera sitt förslag lite för att inte alltför många ska få höjd fastighetsskatt när taxeringsvärdena höjs 2012. Dessutom vill man införa begränsningsregel också för sommarstuga. Ingen ska betala mer än 4% av sin inkomst i fastighetsskatt. Ju mer undantag och utvikningar det finns desto rörigare. Det verkar inte som om man tänkt igenom vad man vill från början. Bara att ändra för ändrandets skull. Dessutom verkar inte egentligen vänsterpartiet vara med på det. Vill bara lugna väljarna. Så vad som händer i verkligheten är osäkert. Bäst är nog att alliansen får fortsätta att regera. (SvD, DN)

En annan ständigt aktuell fråga i valrörelsen är "pensionärsskatten". För det första finns det ingen "pensionärsskatt". Någon skatt har inte höjts för pensionärer. Tvärtom. Även pensionärer har fått sänkt skatt vid två tillfällen. Och pensionärer är ingen homogen grupp. Bland pensionärer finns till exempel kvinnor som aldrig varit ute i arbetslivet och har en mycket låg pension och det finns de som har tjänat ihop till en bra pension. Det är viktigt att komma ihåg. Dessutom är arbete förenat med kostnader. Resor till och från, barntillsynskostnader mm.

Idag finns också en artikel från två nationalekonomer i DN där man argumenterar för att den som jobbar i princip beskattas högre än pensionärer genom bland annat den del av arbetsgivaravgiften som kallas allmän löneavgift.

Och i SvD finns en artikel om att svenska pensionärer har det bäst i Europa (SvD)

Trots detta tycker jag det är bra att bland annat Folkpartiet är berett att sänka skatten för pensionärer.

Men som sagt vallöftena duggar tätt. Precis nu kom ett miljardpaket från moderaterna om arbetsmarknadsåtgärder. (DN, SvD)

M-utspelet är säkert vällovligt men när kommer det utspel om företagande och entreprenörskap? De riktiga jobben måste ju skapas någonstans. Praktikplatser och jobbcoacher i all ära men det måste ju finnas arbetsplatser som coacherna kan skicka de arbetslösa till för att praktisera eller ännu bättre få ett riktigt jobb. Entreprenörer måste våga ta risker och starta och driva företag och befintliga företag måste kunna växa.

Inga kommentarer: