söndag 22 augusti 2010

Ingen rast trots positiv opinionsmätning

Fyra veckor kvar till valet och alliansen leder med egen majoritet i senaste opinionsmätningen. FP går framåt (dock fortfarande inte nöjd) och SD hamnar utanför riksdagen. Vilken början på en söndag. Men som jag alltid brukar säga. Det är den 19 september som gäller. Så för den skull får ingen slå sig till ro. 17 % av väljarna är fortfarande osäkra. (SvD, DN, Aftonbladet)

Idag blir det inte så mycket utåtriktad kampanj. Men i eftermiddag ska medlemmarna peppas och informeras. Det är nog så viktigt. Men i morgon blir det kampanj igen. Ett valstugepass är inplanerat på eftermiddagen. Det är ju bara det att det finns annat att sköta också. Bara för att det är valrörelse så ligger inte kommunens verksamhet nere. Nämnduppdrag måste fixas också. Och så måste jag ju jobba en del även om det är lite lågsäsong på utbildandet just nu som tur är. Det finns en del studiebesök som måste göras och många foldrar som ska ut i brevlådor.

Som jag skrivit tidigare är en viktig fråga lite bortglömd i valet. Företagande och entreprenörskap. I veckan presenterade "Företagarna" sin kandidatguide som bygger på enkätsvar från riksdagskandidater. För att hjälpa väljarna att se vilka kandidater som är mest företagarvänliga. Jag hamnade på en första plats bland folkpartisterna på riksdagslistan i min valkrets. Bland de fem främsta av alla partier i valkretsen.

Förutom enkätsvaren fick kandidaterna även svara på frågor som vad man gjort för att driva företagarfrågor till exempel. Det är intressant att läsa Ida Legnemarks(v) svar på denna fråga. Ida är första namn på Vänsterpartiets lista i Södra Älvsborg (västra Götalands södra)

"Det är avgörande att det finns en välfungerande offentlig sektor (vård, skola, omsorg) som erbjuder trygghet för att det privata näringslivet ska fungera - det jobbar jag hårt för kommunalt"

Vänsterpartiet säger ju att de är ett småföretagarparti och det kanske de är. Men det verkar som om de, åtminstone Ida, fattat saker bak och fram. Min inställning är att ett bra företagsklimat och satsning på företagande och entreprenörskap bidrar till en bra välfärd inte tvärt om. Det är genom att företag startar och växer så att fler jobb skapas och fler betalar skatt som vi får medel till välfärden.

Bläddrar man vidare bland Vänsterpartiets kandidater hittar man en del med liknande tankar. Men ett av de lite mer anmärkningsvärda svaren står partiledaren Lars Ohly för. På enkätfrågan om skattetrycket bör sänkas svarar han "Vet ej". Det tror jag är allom bekant att någon sänkning av skattetrycket står inte den mannen för. Tvärtom. Kanske frågan var för otydlig men det kan sägas att det finns en del övriga svar från Ohly som också är märkliga.

Svaren från det större partiet bland de rödgröna dvs (s) vittnar inte heller vid en hastig blick om så mycket omtanke om de små företagen.

Även om alliansregeringen gjort en hel del när det gäller att förbättra för företagen finns det en hel del mer att göra. Och med Företagarnas kandidatguide som riktmärke är det nog bäst att ge alliansregeringen fortsatt förtroende. Även om Vänsterpartiet säger att de är småföretagarvänliga så är deras förslag inte det.

Här finns kandidatguiden. Det är bara att välja parti och valkrets.

Som sagt det finns mycket kvar att göra fram till valdagen. En alliansregering med starkt Folkpartistiskt innehåll.

Fler bloggar Linnéa, Sörliden, Runo, Pär

Inga kommentarer: