torsdag 12 augusti 2010

Vänsterpartiet vill bli matleverantörer

Nu har Vänsterpartiet fått en ny jämställdhetstaleskvinna Josefin Brink. Ett av de första uttalanden hon gör är att skolkök ska sälja mat till föräldrar som de kan ta med sig hem och äta på kvällen. Jag trodde att kommunerna skulle ägna sig åt sina kärnverksamheter. Det kan knappast vara att bli take-away restauranger på kvällstid. Det finns redan privata företag som levererar färdiglagad mat. Både varm och kall och djupryst. Ger sig kommuner in och konkurrerar med dessa är man ute på hal is. (DN, DN2, SvD)

Kommuner ska inte bedriva affärsverksamhet över huvudtaget. Även om många gör det. Borås stad är ett exempel. Camping och Djurpark till exempel skulle mer än väl drivas av privata aktörer även om dessa arrenderar marken av Borås stad. Kommuner ska ge förutsättningar för företagande och entreprenörskap men inte själva vara företagare.

Med tanke på vad Ung vänster sa i Almedalen att det inte ska finnas några småföretag så är utspelet från Brink helt konsekvent. Denna sorts intrång från stat och politiker ger mig rysningar. Skattepengar ska inte subventionera familjers kvällsmat. För det är ju så det blir. Måtte inte den rödgröna oppositionen vinna valet. Jag tänker i alla fall göra vad jag kan för att så inte ska bli fallet. En vänsterregering med vänsterpartiet kommer att innebära att samhället mer och mer bestämmer över enskilda människors vardag i stället för att den enskilda får bestämma mer själv.

Förresten förstår jag inte vad det har med jämställdhet att göra. För det är väl inte bara kvinnorna som lagar mat i vänsterfamiljer?

3 kommentarer:

Rupert sa...

Varför är det ett självändamål att allting förutom "välfärdens kärna" ska vara privat? Det är bevisligen så att marknaden inte sköter allting bäst. Jag är så less på den här nyliberala dogmatism som sprider sig i det här landet.

Den påminner allt för mycket om kristendomen dogmer förr eller marxism-leninismens ställning i forna Sovjet.

Och lägg ner klychorna om att vänstern vill att staten ska bestämma mer över människorna, det handlar inte om det. Så trist att folk inte kan diskutera politik längre utan vulgarisera och vantolka.

Niklas sa...

Varför ska kommunen bara ägna sig åt "välfärdens kärna" och vad är den? Är skolmåltider t.ex. en del av välfärdens kärna alls då?

Jag förstår inte varför kommuner inte kan ägna sig åt verksamhet som gynnar kommuninvånarna och där den kommunala verksamheten ger ett lägre pris och andra fördelar för medborgarna. Du får väl ha något argument emot det i så fall och inte bara slå fast hur det ska vara.

På vilket sätt innebär bra och billig mat att kommunen bestämmer mer över människor? Vänsterpolitik handlar om att ge människor större frihet, i det här fallet t.ex. tid att vila och umgås med barnen istället för att laga mat.

När det gäller ditt sista stycke så är det ju talande i sig. Vänstern utgår nämligen, till skillnad från många borgerliga politiker, från hur samhället ser ut. Och det ser ut så att kvinnor generellt tar störst ansvar för matlagning. Därför är det också kvinnorna som främst avlastas av det här förslaget.

Anne-Marie Ekström sa...

Visst vill jag också ge människor större frihet. Men vem har sagt att jag vill spendera mina skattepengar på att andra människor ska ha större frihet. Jag vill ha ett solidariskt samhälle där mina skattepengar går till att alla barn ska få gå i skola. De äldre ska få en god omvårdnad när de behöver. Människor som behöver extra stöd för att klara sin situation ska få det för att sedan kunna klara sig själva. Och kommunen ska inte bedriva affärsverksamhet vilket de skulle göra om man säljer mat till föräldrar till subventionerat pris.
Det finns företag som säljer mat. Den som inte orkar laga sin mat själv kan välja ett sådant företag. Men mina skattepengar ska inte gå till andras kvällsmat.