lördag 20 mars 2010

Skampålen tillbaka

Snart kära dammråttor kommer jag och tar bort er. Jag har ingen RUT men jag skulle behöva en för jag avskyr att städa och jag är inte bra på det. Jag ägnar mig hellre åt att skriva eller på annat sätt sysselsätta mig med datorn. Stundtals ger detta också intäkter. Att blogga ger dock inga intäkter men det är ett behov. Ett sätt att avreagera sig och rensa hjärnan.

Apropå RUT så ger det vita jobb och kvinnor som annars inte skulle ha fått ett jobb har fått det och tillsammans med det både försäkring och pensionspoäng. De som är duktigare på annat än att städa kan göra det i stället eller umgås med barn och familj. Kära RUT-motståndare. Det är inte fult att städa. Varken på kontor eller i ett hem. Det är ju det ni egentligen säger när ni pratar om "pigor". För det är ju inte principen om skatteavdrag som ni är emot. Eller att de är de som tjänar mest som kan utnyttja tjänsten. För då skulle ni ju inte acceptera ROT-avdrag som ju har samma skatteprincip och utnyttjas av dem som äger villor.

Det som jag reagerat på idag, eller rättare sagt igår, är justitieministerns uttalande om att sexköpare skulle få färgglada brev hem i brevlådan. (DN, SvD, GP, Aftonbladet) Jag är emot prostitution och är för sexköpslagen även om den kanske behöver ses över. Jag anser att det är förnedrande att sälja sin kropp. Många flickor lockas till Sverige med löfte om ett riktigt arbete men hamnar sedan som prostituerad och blir fråntagen rätten att leva ett eget liv utan tvingas av personer att utföra sexuella handlingar mot betalning. Pengar som sedan hamnar i någon annans ficka.

Jag undrar om de "vanliga" män som går till en prostituerad och som kanske har familj och barn skulle vilja att deras egen dotter hamnade i en sådan människovidrig situation. Men….

Jag tror inte på att färgglada brev innehållande åtal eller misstanke om brott är rätta lösningen. Ingen människa ska straffas innan han eller hon har dömts i domstol. Det är A och O i ett rättssamhälle. Jag vill inte ha någon skampåle tillbaka. Skampåle var något som förbrytare fick stå vid till allmän beskådan. Avskaffades i Sverige 1855 enligt Wikipedia.

Däremot måste man jobba med attityder mot sexköp genom att till exempel ställa frågan "Vad skulle du göra om det var din egen dotter?" Länder måste också jobba tillsammans för att stoppa människohandel för det är ju den som gör det möjligt för många att köpa sex. Visst finns det de som säljer sig själva "frivilligt" men bakom finns nästan alltid någon annan orsak som gjort att flickorna och kvinnorna hamnat där.

Dammråttor here I come.

Andra som bloggat om färgade brev är Hanna Lager, Runo Johansson, Karin Långström Vinge, Adam Cwejman, Politikerbloggen

4 kommentarer:

Pinjata sa...

"Jag anser att det är förnedrande att sälja sin kropp."

Du får tycka vad du vill men ska man straffa människor för att de inte är som du (lagen) vill? Köp av sex är ett brott mot endast staten. Det finns inga offer.

"Många flickor lockas till Sverige med löfte om ett riktigt arbete men hamnar sedan som prostituerad"

Nej, det finns inte många. Senaste 10 åren har det varit 3 fall per år. Den stora majoriteten av "trafficingoffer" hamnar inom restaurang- och byggbranschen.

"och blir fråntagen rätten att leva ett eget liv utan tvingas av personer att utföra sexuella handlingar mot betalning. Pengar som sedan hamnar i någon annans ficka."

Avkriminalisera prostitution så försvinner den kriminella marknaden, precis som med RUT-avdragen. Lagliga, kontrollerade bordeller där arbetsgivare, fack och myndigheter samarbetar för en bra miljö.

"Jag undrar om de "vanliga" män som går till en prostituerad och som kanske har familj och barn skulle vilja att deras egen dotter hamnade i en sådan människovidrig situation."

Jag är hyfsat normal, köper sex, och vill kanske inte att min dotter säljer sex. Å andra sidan vill jag inte att hon jobbar som undervattenssvetsare på en oljeplattform (farligt), äldrevården (låg status & dåligt betalt). Oavsett vilket yrke kommer jag acceptera och stödja valet.

"Däremot måste man jobba med attityder mot sexköp"

Attityder bland feminister och klimakteriekossor som Ask. Vi ska lära oss av historien, att det är fel att straffa människor pga deras sexualitet, religion eller hudfärg. Vi ska lära oss av övriga Europa att legalisering är för sexsäljarnas bästa.

Synd att det inte finns något liberalt parti i detta land...

Johan Dahlberg sa...

Det handlar ju inte om det är fult att städa eller inte. Utan ifall man ska göra avdrag för det. Varför inte göra avdrag på allt annat? Det är absolut inget fel att jobba som städare eller att anlita städare för den delen heller. Men jag tycke inte man ska få skatteavdrag för det.

Gör svarta jobb vita? Då kan man ju börja avskaffa lagar som folk bryter mot. Blir säkert ett bra samhälle i längden.

Hans Li Engnell sa...

Ska lagar stiftas utifrån vad politiker TYCKER? Det innebär att om politiker TYCKER att homosexualitet är äckligt, kan vi förbjuda det. Om politiker TYCKER att islam är en hemsk religion, kan vi förbjuda den trosuppfattningen. Det säger sig självt att vi inte kan ha ett samhälle i vilket det stiftas lagar efter rent personligt tyckande. Lagar måste bottna i rättigheter, i detta fall rättigheten att få bestämma över sin egen kropp.

"Många flickor lockas till Sverige med löfte om ett riktigt arbete men hamnar sedan som prostituerad och blir fråntagen rätten att leva ett eget liv utan tvingas av personer att utföra sexuella handlingar mot betalning."

Detta har ingenting med sexköpslagen att göra. Trafficking har inget med sexköpslagen att göra. Vi har redan lagar som reglerar tvång och våld, sexköpslagen reglerar vanliga sexuella kontakter mellan vuxna människor mot betalning. Ser du inte skillnaden eller blandar du medvetet om korten?

Michael sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.