lördag 27 mars 2010

Rapport från turistmässan

Nu bär det snart av mot Göteborg och turistmässan igen. Folkpartiet liberalerna är som enda parti där. Inte för att tala om hur bra vi är på turism utan för att fråga vad det finns för hinder i turistnäringen som politiken skulle kunna undanröja. Vår närvaro verkar vara mycket uppskattad. Turistnäringen är en växande bransch i Sverige som har glömts bort av politikerna alldeles för länge.

Idag när många människor har mer prylar än de behöver är det upplevelser som gäller. Det kan vara naturupplevelser eller kulturella upplevelser eller spänning. Det som också är skillnad mot annan näring är att det som lockar turister finns i Sverige och kan inte flytta därifrån. Du kan inte flytta en skog eller en sjö.


Som sagt det var intressant att gå runt och lyssna på näringsidkarna vad de upplever som hinder i sin verksamhet. Det absolut största hindret anser man de olika momssatserna vara. Likartade upplevelser betyder olika moms. Ett exempel bland många: Anordnar du dans så är det 25 % moms men momsen vid en konsert är bara 6 %. Ett annat: Tar du med dig färdigmat så är det 12 % moms medan det är 25 % om du äter maten på plats. Alltså tjänar McDonalds mer om man tar maten med sig eftersom McDonalds har samma pris antingen du äter maten på ställe eller tar med dig.


Flexibilitet är viktig. Turistnäringen har behov av säsongsanställningar. Det är svårt att anställa personal på heltid. Man vill ha en turistminister. En fråga som dök upp var problemen för t ex norrmän och andra utlänningar som bilar hit att betala parkeringsavgifter. De utländska bensinkorten gäller inte i svenska parkeringsautomater som inte heller tar VISA. Jag tror att några gör det men långt ifrån alla.


Förutom att tala med företagare passade jag på att klättra på Borås stads klättervägg. Tillsammans med kS-ordföranden. Finns på bilden. Jag är på väg ner men till min egen stora förvåning kom jag ända upp. Jag skippade det sista steget visserligen.


Jag provsmakade hyttsill, åt en massa godis och fick ett litet munspel som om jag klarade av att spela på det skulle få ett större. Det gick inte då. Men har nu tränat hela natten så åtminstone början till Gubben Noak kan jag prestera. Så jag får väl kolla om erbjudandet står kvar idag eftersom jag ska avsluta det här blogginglägget och bege mig mot Göteborg.

Inga kommentarer: