torsdag 25 mars 2010

Glöm aldrig medmänskligheten

Jag har missat både Uppdrag granskning om flickan som våldtogs och vars gärningsman blev "offer" och inte hon själv och Kvällsöppet med debatten mellan Reinfeldt och Sahlin. Men jag har läst på nätet vad det handlat om. Debatten mellan Reinfeldt och Sahlin lämnar jag åt sitt öde. Det lär bli många fler debatter innan den 19 september. Men det som Uppdrag granskning handlade om kan jag inte låta bli att reagera på. Liksom många andra har gjort. (DN)För mig är det fullständigt ofattbart att ett helt samhälle har kunnat utsätta en flicka för sådan förföljelse att hon och hennes familj måste flytta från orten. (SvD)

Vuxen världen har onekligen inte tagit sitt ansvar. Skolan verkar definitivt inte ha tagit sitt ansvar. Inte ens prästen i församling går fri från att ha medverkat. (SvD) Barnombudsmannen Fredrik Malmberg har också kritiserat skolan och menar att den inte följt skollagen. Skolan har skyldighet att ingripa.

Att våldföra sig på en annan människa är att kränka denna människa djupt. Vi har alla ett ansvar att ställa upp med medmänsklighet för människor som drabbats. I dagens snabba värld med oändlig tillgång till olika kommunikationssidor på nätet kan rykten och förtal snabbt spridas. Vilket gör det än värre än tidigare. (SvD)

Att medmänskligheten saknas inom andra områden visar en annan nyhet idag. Migrationsministerns förslag att Sverige ska bygga barnhem i Afghanistan och Somalia. (DN, Så vi kan skicka tillbaka hem de ungdomar som flytt från dessa länder. Undan från krig och förmodligen risk att bli inkallade som soldater på ena eller andra sidan. Fast det kanske inte är krig. Det bestämmer svenska domstolar om det är. Vilken framtid har dessa barn eller ungdomar på ett barnhem i Somalia eller i Afghanistan? Var finns medmänskligheten och humaniteten? Ibland har jag en känsla av att vi värnar djur mer än människor. Missförstå mig inte. Jag tycker om djur och vill dem inget illa. Vi har en skyldighet att ställa upp för människor som inte vågar stanna kvar i sitt hemland. Hur skulle vi själva reagera om det blev krig eller vi skulle riskera att fängslas och torteras för att vi tyckte annorlunda än regeringen . Skulle vi inte försöka göra allt för att sätta oss i säkerhet.

Till sist kan bara konstateras att de poliser som gjorde rasistiska uttalanden vid ett ingripande fått sitt straff. Fem dagars löneavdrag. Även om man befinner sig i en pressad situation är det inte ok att göra sådana uttalanden. De visar på vilken syn man har på människor som kommer från andra kulturer. Att man gör skillnad på människor. (SvD)

Det finns en del ytterligare som kan kommenteras men nu har jag skrivit av mig för dagen och kan ägna mig åt arbete som ger intäkter.

5 kommentarer:

Obekväm sa...

Är det inte mer medmänskligt att hjälpa så många som möjligt i deras egna hemländer istället för att bara hjälpa några få som lyckas ta sig hit? Låta dom ha kvar sin kultur istället för att pressa på dom en främmande.

Anonym sa...

Varför skall vi bekymra oss över våldtäktsdomar? Nuförtiden kallas ju så mycket för våldtäkt som saknar förankring bland vanligt folk. Om exempelvis en femtonårig flicka har sex med en fjortonårig pojke, då har flickan i lagens mening våldtagit pojken. Därför bryr jag mig bara när jag vet vad som verkligen hänt och etiketten överlämnar jag med varmt hjärta åt kvällstidningarnas löpsedelssnickare.
Jag anser att våra politiker skall renodla våldtäktsbegreppet och kanske rent av inforga det bland brotten förmisshandel, ofredande och grovt dito.
Sedan undrar jag om det inte finns en stor gråzon när det gäller våldtäkter. När jag läst mellan raderna i våldtäktsreportage så har jag ibland tänkt att kvinnan med rätta känner sig våldtagen, medan mannen med rätta inte kan anses ha våldtagit kvinnan. Vad är då en objektiv våldtäkt?
När det sedan gäller den stackars prästen som släppte in en pojke i kyrkan så anser jag att detta är en debatt som förs av de som inte gillar kyrkan. Besöksförbud är inte något som vanligt folk skall behöva handskas med, det är till fär de som har det och för våra myndigheter.

Anonym sa...

Se bara till att barnhemspersonalen har special ops utbildning så de vet hur de skall hantera situationen när myndigheter kommer och vill tortera barnen för att de flydde från första början. Det lär kunna bli några härliga internationella incidenter där eftersom personalen under inga omständigheter får släppa iväg barnen till dessa "förhör".

Wiktor sa...

Titta på detta klipp Anne - Marie
och förklara igen sedan hur elakt det är att bygga barn hem till ensamkommande ungdomar
Siffrorna är inte direkt överförbara till lilla Sverige men logiken om hur vi bäst hjälper flyktingar:
http://www.youtube.com/watch?v=1pgz6ZCqhtg

Anonym sa...

I vårt samhälle skall kriminalvård och ibland socialvård ha hand om verkställighet av domar, resten av samhället skall behandla alla lika!
Varför finns då denna indignation över att den stackars pojken fick gå i kyrkan eller för att folk försöker stötta honom?
Om vi skall ha ett samhälle där pöbeln förväntas verkställa domar då lever vi farligt och jag hoppas att så aldrig kommar att ske. För det var väl detta som inträffade påkristallnatten, eller hur? Därför hoppas jag att pojken är välkommen vart han än beger sig och det är enart löjligt att klaga på kyrkan.

Sedan måste vi ha en berättigad skepsis mot våra domstolar. Vi har ju nyligen hört talas om rättegångarna mot Thomas Quick, och dessförinnan om hur oskyldiga män dömts för hemska brott. Detta uppfattar jag som att våra domstolar ibland verkar för att försörja haverister som inom vårt rättssystem.

Tonårspojkar som hamnar hos "fel" polis kan ju lätt råka bli dömda för hemska brott, enbart föt att polisen själv vill tro att de är skyldiga och bortser från fakta.