torsdag 4 mars 2010

RUT igen och Samhällsinformation

Detta produceras från en källare i Mölndal. Har klarat av några dagar med två av barnbarnen. Jätteroligt och skönt att gå in i "barnbubblan" ibland. Även om det nu har passat så bra så att jag jobbat tre dagar i Göteborg. Men vilken röra med bilar kring hämtandet och lämnandet vid skolan. Det är verkligen viktigt att man kollar trafikmiljön utanför skolor. Nu var detta Mölndal. Jag tror inte att det är annorlunda i Borås. Kanske dags att göra en undersökning.

För övrigt kan konstateras att diskussionen om hushållsnära tjänster går vidare. (SvD, Radio Sjuhärad)Jag förstår inte vad man ska diskutera om. Fler människor får jobb, fler människor får mer tid för roligare saker än att städa, fler människor får pensionspoäng och blir försäkrad när man jobbar, staten får in mer pengar. För mig är det självklart att man fortsätter på den inslagna vägen. Det finns bara vinnare. Det som gör mig mest ilsk är att sossarna tycker att det är helt ok att införa ROT-tjänster, dvs reparationsarbeten i hemmet. Varför ska det vara mer ok att subventionera tjänster som utförs av i huvudsak män men inte de som utförs i huvudsak av kvinnor.

Ett annat kärt diskussionsämne är introduktion och samhällsinformation för nyanlända. Idag har regeringens utredare presenterat ett förslag om hur denna ska se ut. (DN) Det är kommunerna som är ansvariga men det kommer att finnas en plan på vad som ska gås igenom. Det finns många frågor och funderingar som en nyanländ kan behöva svar på. På en del håll finns redan någon form av samhällsinformation men det är bra att det förtydligas vad den ska innehålla. Bland annat nämns att man ska få kunskap om hur föräldrakontakten med skolan ska fungera. Det finns många saker som vi tycker är självklara som kan verka främmande för någon som har en annan kulturell bakgrund.

Denna samhällsinformation är avsedd för dem som får uppehållstillstånd som flyktingar men anhöriga som kommer en viss tid därefter är däremot utestängda från den. Sådan introduktion måste vara tillänglig för alla.

Nu sovdags. I morgon kurs igen sedan hem till Borås. Längtar hem.

1 kommentar:

Tomas Gustafson sa...

Är det inte så att du bara inbillar dig? Har du verkligen tänkt igenom vad du tycker är bästa sättet att använda skattepengarna på.
Det som gör mig ilsk är att borgarna har valt att ge bidrag, for ever, både till ROT och till RUT.
Och nu kommer förslag till IT-tjänster, koppla ihop musikanläggningar, frisörer, restaurangverksamhet (hyr din egen kock. Tänk vad mycket fredagsmys.

Men den ensamstående mamman/pappan på Hässleholmen skall lägga av sina skattepengar till den välbärgade familjen på Brämhult. Och det tycker riksdagskandidaten från Folkpartiet är just!
Den där bloggaren.