måndag 26 oktober 2009

Ställ krigsförbrytare till svars

Idag ska rättegången mot Radovan Karadzic, en av männen bakom kriget i Bosnien och folkmordet i Srebrenica då cirka 8000 muslimska män mördades, börja. Han tänker inte komma till rättegången. (SvD, DN, Aftonbladet)Han säger sig ha haft för lite tid att sätta sig in i handlingarna. Han vill ha två års förberedelsetid. Men han har haft många år på sig att fundera ut vad han ställde till med. Kriget slutade ju 1995. Hoppas att man inte tillåter någon fördröjning utan att kvinnorna som sörjer sina män som mördades i Srebrenica 1995 får någon form av upprättelse även om de inte kan få sina män tillbaka. (SvD). Jag har själv vid resa i Bosnien besökt både Srebrenica och minnesplatsen där, där männen från massakern begravs vartefter de hittas i gravar i skogarna runt omkring. Jag har också träffat kvinnor som förlorat sina män och söner och vars mesta samtalsämne var nästa begravning som sker varje år i juli. Mer om detta finns att läsa här. Kvinnorna jag mötte finns på bilden ovan. Minnesmonumentet från Srebrenica finns här nedan.

Även mannen som i DN beskriver hur hans tillvaro idag är i Sarajevo efter att han själv fängslades under kriget, hans döttrar våldtogs och hans fru dödades, måste få upprättelse. Jag har också många vänner som flytt hit till Sverige som varit med om liknande. Ibland undrar jag hur människan kan överleva och gå vidare med sådana upplevelser. För alla deras skull måste de skyldiga ställas till svars. Fortfarande har inte Ratko Mladić gripits. I förra veckan släpptes Plavsic som suttit i svenskt fängelse efter att hon blivit dömd som krigsförbrytare. I mångas ögon borde hon ha avtjänat hela sin strafftid men hon släpptes innan bland annat på grund av ålder och på grund av att det är vanligt i svenskt rättsväsende att man släpps efter två tredjedelar av tiden.

Till sist. Det berör mig också verkligen illa när dessutom sverigedemokraterna slungar ur sig sina anklagelser mot muslimer. Det borde räcka att dessa varit förföljda i sitt hemland. De ska inte behöva förföljas också här i landet.

10 kommentarer:

Anonym sa...

det är flera aktörer i kriget.....

ninja nina sa...

Jag har bloggat hur fel SD har och att man ska se andra som man ser sig själv men låta handling som ges bli vän eller nån typ man inte vill känna. Vi alla är lika under skinet. Många SD anhängare hänger mig nu :-( Allt för jag tycker man ska ge en chans och dela med sig. Annledning till utläningar skulle stå för höga krimtalet beror ju dels på vi inte släpt in dom i samhället. Mynt har två sidor som allt i livet. Om vi dela med av oss och låte utomstående bli en del av vårt samhälle kan dom sakta annpassa sig efter vårt och vi av dom och tillsammans bli en mixad samhälle i delvis harmoni. Hörde på nyheterna om typen som du bloggar om och den första tanken som slog mig var " är muslimer denna generations judar ?" Varför är man rädd för det man inte förstår ? Kommer en upprepning av massavrättningen från WII ? Räddningen vad jag tror är kunskap om hur allt funkar så rädslan inte längre finns.

Anonym sa...

Ojoj, Anne-Marie har verkligen satt sig in i den här frågan. En utflykt till Srebrenica, ett fotografi av muslimska/bosniska kvinnor som förlorat sina män i kriget samt ett blogginlägg. Hennes slutsats: Karadzic, Mladic och Plavsic är bovarna i dramat. Korrekt Anne-Marie så var det. Bara muslimer dog i kriget: serberna plöjde ner allt och alla.

profanum_vulgus sa...

Vad ska vi med en rättegång till när du redan vet vad han är skyldig till?

Det är upplyftande också för mig, jag vet ju nu att jag gör helt rätt som anklagar politiker för allt som sker i Sverige, när polisen mördar unga pojkar t.ex, det borde du stå till svars för.

Z. sa...

Till Anonym:

Eftersom ditt svar riktar sig Anne-Marie och du säger " En utflykt till Srebrenica, ett fotografi av muslimska/bosniska kvinnor som förlorat sina män i kriget samt ett blogginlägg. Hennes slutsats: Karadzic, Mladic och Plavsic är bovarna i dramat."

Hon har har rätt.

Halva min familj utplånades i det kriget, min far, min morbörder, min farbror och min morfar för att nämna enbart den närmsta familjen. JAG blev utkörd ut mitt eget hus, varför? jo för att jag var muslim. JAG satt på ett lastbilsflak med min mormor och höggravida mor, som djur. JAG såg lemlästade kroppar JAg satt i koncentrationsläger i 3 månader i en stad innan vi blev förflyttade till ett annat där vi satt i ytterligare 2, allt vi fick att äta var vattningt ris som var så gammalt att det fanns larver i det. MIN mamma hade ett gevär mot sitt huvud för att hon vägrade ge mig ifrån sig.

Allt detta under Radova Karadzics styre, han orsakade detta med hjälp av Milosevic, Mladic och Plavsic. Dom ÄR bovarna i dramat. Dom är den största orsaken till till det som hände Bosnien och dess folk. Han förtjänar ett evigt fängelsestraff för det han gjorde. // En som enbart inte sett bilder.

profanum_vulgus sa...

Z:

Johan dödades genom kvävning av 15 poliser efter någon timmes tortyr, Tito dömdes oskyldigt till fängelse i flera år, osv osv. Det skedde under Reinfeldts styre. Ska han dömas till evigt fängelsestraff han med?

Z. sa...

Om jag omformulerar mig, det var Radovan som beordrade det.

Anonym sa...

Men vem ansvarar för dödandet av tusentals oskyldiga Serber? Vem ansvarar för de Serbiska 3.000 Kvinnor och Män som dödades i Srebrenica innan Serberna gick intog staden? Jag antar att ingen kommer ansvara, för man vägrar se längre en muslimernas lidande. Folk ni måste förstå att även Serber dog men att ingen straffast vad har hänt med Silajdzic? Oric? Ganic & co? De lever sina liv i frihet!

Men försök förstå vad som hände under kriget:
För att ta det kort, Muslimer och Kroater (i B&H) beslutar att lämna Jugoslavien, även fast det enligt grundlagen krävs att alla tre konstitutiva folken i B&H enas angående allt om de territoriella integriteten och en ev. självständighet. Kroaternas intresse i B&H var att försvaga Jugoslavien genom att dra in Serberna i ett nytt krig för att göra det lättare för Kroatien att bli självständigt. I BosnienHercegovina hölls ett referendum ang självständighet som Serberna bojkottade, dvs det borde ogiltigförklaras enligt grundlagen. För det andra krävs det alltid 66,6% för att en fråga ska kunna avgöras med referendum, i just det referendumet röstade totalt sett om räknar alla röstberättigade som både röstade och inte röstade ca 62% för, vilket är mindre än 66,6 som krävs enligt lag. Serberna svara med ett eget referendum, som de då enligt FNs självbestämmande lag har eftersom de är ett konstitutivt folk. Där röstade Serberna för att i sin tur lämna Bosnien&Hercegovina och skapa landet "Serbernas Republik Bosnien Hercegovina". Detta skapade ett dödläge och den person som OFFRADE freden som han själv sade "Jag kommer att offra freden för självständigheten" var i själva verket den Muslimske ledaren Alija Izetbegovic. Läser man hans egna bok "Islamska Deklarationen" vet man vad man kan förväntas om man lever i hans land, vilket Serberna inte ville. Hur som helst offrade han freden och alla dessa människor som dog, resten är som man säger Historia!

profanum_vulgus sa...

Z:
Gjorde han det då?

Anonym sa...

Vad jag har sett så hade vi ett krig i Bosnien & Hercegovina, just för att någon offrade freden