onsdag 14 oktober 2009

Snabbare narkotikaklassning

Skulle egentligen sova men måste bara skriva några rader om droger som dyker upp som grodorna på Liseberg. De där som bara dyker upp i ett nytt hål om man bankar ner dem för att bli av med dem.

Ibland klagar vi på saknaden av uppfinningsrikedom och kreativitet. När det gäller att hitta nya droger när någon annan drog klassas som narkotika så är kreativiteten på topp. Lagstiftningen hinner helt enkelt inte med. Nu tvingas tullen lämna tillbaka en beslagtagen drog som flera unga redan dött av eftersom denna drog inte är narkotikaklassad. Den nya drogen heter metedron och är lik en annan drog med bara en bokstavs skillnad i namnet, mefedron, som narkotikaklassades i våras. (SvD)

Det är oacceptabelt att man inte hittar en snabbväg för att snabbt kunna narkotikaklassa droger som dyker upp. Fallet liknar det som tilldrog sig i Borås för fem år sedan när polisen syntes tvingad att lämna tillbaka en stor dunk med det icke-narkotikaklassade ämnet butandiol, som i kroppen omvandlas till GHB, som var narkotikaklassat. Jag skrev frågor och interpellationer och motionerade i riksdagen om att butandiol skulle klassas som narkotika. Så småningom blev butandiol och den likartade drogen gbl klassad som hälsofarlig vara. Och polisen lyckades förhala återlämnandet tills det hela malt genom riksdagens alla kvarnar.

Nu verkar det som om både butandiol och gbl kommer att klassas om narkotika nästa år (GP). Glädjande tycker jag som verkligen försökte på verka på allehanda sätt. Jag och några andra riksdagsledamöter från Vår valkrets anordnade ett frukostmöte för att sprida kännedom om drogen bland våra kollegor från Stockholm som aldrig hört talas om den.

Men det får inte ta fem år för att narkotikaklassa ett ämne. Fler ungdomar får inte dö på grund av den svenska byråkratin.

1 kommentar:

Mårten Wallberg sa...

Så länge efterfrågan finns så ser entreprenörer till att tillgång finns. Droger är en marknad som hela tiden blir större. Varför inte slå mynt i saken och beskatta drogerna istället? Staten går miste om miljarder varje år, pengar som kan gå till rehabilitering av tunga missbrukare och skadereducerande metoder så som fria sprutor. En legalisering av lättare droger, t ex cannabis, skulle göra att färre människor söker sig till farliga droger som du skriver om i artikeln.

Inkörsportsteorin är sedan länge krossad, det är bara politiker som inte förstått det, utan maler på med samma misslyckade narkotikapolitik år efter år.
Den nuvarande lagstiftningen är roten till problemet.

Vore kul att växla några ord, hör gärna av dig marten.wallberg@gmail.com

mvh
Mårten