tisdag 6 oktober 2009

Innan dagen börjar

Några snabba rader innan dagen sätter fart efter en klar höstmorgon. Även idag blir det lite till och från. Jobb, möte på Hässleholmen, jobb, provvalspresentation, och så stänga efter mentorskapsgruppen på jobbet. Jag hade också två morgonmöten att välja på idag, Brämhulta företagarförening och strategiforum inom Hässleringen. Men valde inget. Väljer i stället att skriva av mig lite innan det bär av till jobbet.

Idag håller jag mig på hemmaplan. Kommundelarnas vara eller inte vara diskuteras livligt. Det finns tre läger kan man väl säga. De som vill fatta ett beslut om en förändrad organisation nu, jag tillhör dem, de som vill vänta med att besluta att de ska avskaffas till efter valet, och de som vill ha kommundelarna kvar.

Det finns visst en del fördelar med kommundelar. Närheten till medborgarna har varit ett skäl. Men när politiker som sitter i nämnder inte ens bor på området så blir det lite förfelat. Direktvalda ledamöter med totalansvar vore annorlunda. Idag är pengarna som fås från centralt håll redan fördelade till de olika områden som kommundelen ansvarar för. Och om pengar flyttas från skola till äldreomsorg eller tvärtom blir det ett ramaskri för det. Även med centrala nämnder kan man se till att medborgarna ute i de olika områdena får komma till tals genom byalag eller stadsdelsråd eller liknande. Medborgardialog är ett sätt. Politiker som sitter i de olika nämnderna kan precis som idag, åtminstone i Brämhults kommundel, vara faddrar till skolan eller äldreomsorgen i ett visst område.

Framförallt kan centrala nämnder innebära större flexibilitet. När det gäller skolan till exempel så finns det vissa gemensamma resurser som drivs av en enskild kommundel och som de andra kommundelarna får köpa. I tider med ont om resurser så köper man inte och den kommundel som byggt upp en resurs sitter med "svartepetter", kostnader men inga intäkter. Självklart kommer det alltid att finnas olikheter mellan skolor men det är ändå viktigt att man får en gemensam styrning och utveckling. Redan idag finns en utvecklingsenhet som ska se till att skolorna blir mer lika. Men det är ändå kommundelen som har ansvaret. Dubbelkommando kallas sådant.

Att det skulle försvinna politiker om det blir färre nämnder tycker inte jag är ett skäl för att behålla kommundelsnämnder. Fritidspolitikerna är ett viktigt inslag i samhällsstrukturen. Dessa borgar för att olika åsikter och erfarenheter från samhället kommer till tals. Och en struktur med bara heltidspolitiker skulle medföra en risk, även om det inte behöver vara så, att det blir en klubb för inbördes beundran. Men de som sitter i nämnder ska inte bara göra det för att fylla en plats. De allra flesta är nog också riktigt engagerade men det finns motsatsen.

Jag har länge trott på att kommundelar är en bra organisationsform men har nu insett att det tillhör en svunnen tid. Borås är nog den enda stad i sin storlek som har kvar kommundelar.

Till något annat. Igår beslutade kommunstyrelsen att tillsätta en parlamentarisk grupp som ska ta fram ett handlingsprogram för jämställdhet. Genast uppstod diskussionen om sverigedemokraterna ska vara med. Vänstern och sossarna sa nej, enligt BT i alla fall. Jag gillar inte sd, det tror jag alla vet nu, men de sitter i fullmäktige och är demokratiskt valda. För att det ska vara en parlamentarisk utredning ska alla partier vara med. Annars blir det en "Bosse Ringholm-variant" med delvis parlamentarisk. Han, Bosse alltså, hade en sådan utredning om idrottens skatter som var delvis parlamentarisk och bestod av moderater och sossar. (En utredning som den nuvarande regeringen dessutom kastade direkt i papperskorgen, tyvärr. Även om den inte var tillräcklig så skulle den inneburit en del lättnader för idrottsrörelsen). Åter till jämställdheten i Borås. Det hade varit ett ypperligt tillfälle för sd att få lägga korten på bordet när det gäller deras syn på jämställdhet. För den tror jag inte mycket på. Men jag kanske har fel.

Nu går jag ut i höstmorgonen.

Inga kommentarer: