tisdag 13 oktober 2009

Var finns humanism och medmänsklighet

Ibland undrar jag vart humanismen och medmänskligheten tog vägen i vårt land. När jag läser om hur man frihetsberövar människor som inte begått något brott och låser in dem i häkte. Bara för att de är rädda för att återvända till sitt hemland. (DN, SvD)

Jag förstår om man är rädd för att återvända till Eritrea, ansedd som en av världens hårdaste diktaturer, där bland annat en svensk journalist, Dawit Isaak, suttit i fängelse i över 8 år för att han inte tycker som regeringen. I en artikel i DN beskrivs hur en man låstes in i häkte efter att han druckit klorin av rädsla för att återvända till Eritrea. Efter att FN:s tortyrkommitté begärt att hans avvisning skulle upphävas fick han en ny prövning och har numera permanent uppehållstillstånd. Så fel det kan bli.

Den här mannen är inte ensam om att sitt isolerad i häkte. De som av rädsla handlar oöverlagt och riskerar att skada sig själv eller andra låses in. Med tanke på att asylprocessen fortfarande inte är rättssäker (argumenten finns i en tidigare blogg jag skrivit) så är det inte konstigt att det finns människor som är livrädda för att återsändas och då tar till olika sätt för att väcka uppmärksamhet. Människor som mår så dåligt ska inte låsas in med sig själva. Dessa personer behöver läkarhjälp. Häkten ska vara till för dem som har begått riktiga brott. Inte för dem vars enda "brott" är att vara rädda för att återvända till en diktatur de flytt ifrån.

För övrigt så håller jag på ÖIS (ja inte fotbollsmässigt förstås) när det gäller att visa medmänsklighet när det gäller Dawit Isaak. Jag håller med om att det inte är ett politiskt budskap utan ett rent medmänskligt när man på ÖIS-matcher haft en banderoll med uppmaningen att frige Dawit Isaak. (DN)

24 kommentarer:

Anonym sa...

Det gäller människor som enligt svensk administration och lag INTE har rätt att vara här. Erfarenheten säger att om de inte låses in så försvinner de och lever här illegalt.

Hur menar du att man ska bära sig åt?

Gustav sa...

Mjäkigheten lyser igenom. Har man regler och lagar ska de efterföljas. Annars kan det ju lika bra vara fritt fram för allt annat. Vi måste bli mer raka i Sverige, inte alltid inta försvarsställning. Har man fått ett utvisningsbeslut så ska det efterföljas. Medmänsklighet ja. Men alla som kommer hit kommer ju uppenbarligen säga att de har speciella själ. Antingen släpper vi in alla eller så sätter vi hårda principfasta regler för ej beviljat uppehållstillstånd.

Anonym sa...

Håller med föregående talare.
Daniel stannar i Sverige, ynglar av sig och får 4-5 barn.
De lever i en förort någonstans och assimileras dåligt i svenska samhället. Ekvationen Rosengård, Tensta mfl ställen späs på och problemet som tidigare var olösligt blir bara ännu mer olösligt ochb framförallt KOSTSAMT.
Solidaritet är förbannat dyrt, när ska vissa människor inse det. Hjälp människor på plats istället.

Anonym sa...

Mja, medmänsklighet i dessa fall betyder ju att det inte ska finnas några gränser alls. Alla som vill oavsett anledning måste få komma till sverige och ta del av frukterna.
Oavsett vad det kostar. Medmänsklighet har inget pris. Det går att höja skatterna.

Den som säger emot är naturligtvis omänsklig. Så är tankegångarna som styr alla som undrar var mänskligheten tagit vägen.

Anonym sa...

Dom ska inte sitta i häktet och kosta pengar utan skickas tillbaka.

Anonym sa...

Man kan inte låta alla stannar kvar i Sverige. Därför har vi migrationsverket. Det är synd om alla som inte blir beviljad uppehållstillsånd då ingen av egen vilja och önskan lämnar sitt land för att försöka fly. Men alla kan inte stanna och det är synd att de som är hopplösa, skriker på plan, motsätter sig allt får stanna medan alla som accepterar beslutet och åker själva försvinner. Tyvärr blir det en viss typ av människor som då överrepresenteras och hamnar i tensta och lever på bidrag och latar sig. Min åsikt är att alla bör få möjligheten att stanna men det bör ställas krav att snabbt klara språket och få arbete. De som isolerar sig i förotrer, skiter i SFI och bara parasiterar på samhället borde direkt utvisas.

Anonym sa...

Det var din vän Bengt Westerberg som ställde till det här eländet. Om vi istället hade tagit emot så många som vi klarade av och givit dessa kvalité hade detta aldrig uppstått.

Att som idag i princip släppa in alla och sedan skicka tillbaka många efter en alltför lång tid är fel. De skall avvisas direkt.

Det är inte Sveriges folks fel att de som har haft chansen till ett flertal överklaganden och sedan tackar oss genom att bli sk. papperslösa flyktingar och gömmer sig.

Dessutom har din partivän Nina sagt att det är så synd om de papperslösa så vi skall inte kräva legitimation av dessa utan de skall få finnas här i samhället utan krav på någonting. De är och förblir illegala personer och måste tyvärr sättas i förvar eftersom de inte lyder våra lagar och bestämmelser.

Vad tror du själv händer med ett samhälle som tillåter folk att bara finnas, utan krav, utan arbete eller kanske svart arbete? Eller är det okej att inte lyda lagar och bestämmelser bara för att syftet är gott enligt dig?

Dessutom enligt ditt parti skall dessa personer ha tillgång till fri läkarvård och tandvård. Det har inte ens jag, fast jag arbetat och betalat skatt i 40 år.

Dit prat om medmänsklighet rimmar dåligt med dina levnadsförhållanden, säkert äter du dig mätt varje dag fast barn svälter över hela jordklotet, bor inte i jordhåla o.s.v.

Det är klart att vi skall hjälpa de som behöver hjälp, men de är bara c:a 5% av de människor som dyker upp vid våra gränser.

Låt oss istället ägna vår tid åt dessa och hjälpa dem till arbete och välstånd utan bilbränder och mord.

Kryckan

Anonym sa...

Säger bara såhär: Det tycks vara inne i Sverige att vara ultrakonservativ och lite rädd för allt och alla som inte ser "svensk" ut eller beter sig "svenskt" (det finns inte ens ngt som kan kallas svensk, för vem ska bestämma definitionen av svensk). Jag förundras över detta, då vi bor i ett av världens rikaste och säkraste länder, räknat till BNP. Dessa främlingsfientliga argument och vindar borde i själva verket vara helt främmande för oss. Kom inte och påstå att vi inte kan ta emot människor i behov av hjälp. Det är läskigt hur invånare i västvälden tar sin fasta tillvaro för given och bara tänker på sig själv. Man kan inte bara ta,ta,ta och inte ge ngt i gengäld. Tro ni Europa hade varit framgångsrik om det inte vore för kolonialismen? Varifrån tror ni diktaturen i Eritrea lärde sig om korruption och förräderi? Läs Jamaica kincaid, så kanske ni lär lite mer än bara snacka en massa sverige"demokratiskt" (demokratiskt, pyttsan!) skitsnack.

Jag tycker det är ett bra skrivet inlägg Anne-Marie Ekström! Du förmedlar en positiv bild av Fp, vilket är glädjande!

Maria sa...

Ibland undrar jag vad människor som du avser med "humanisn och medmänsklighet".

Du skriver: "människor som riskerar att skada sig själv eller andra låses in".

Detta kallar du inhumant och omänskligt.

Enl. dig vore det således humant och medmänskligt att passivt åse, att någon skadar andra och sig själva.

Maria sa...

Ibland undrar jag vad människor som du avser med "humanisn och medmänsklighet".

Du skriver: "människor som riskerar att skada sig själv eller andra låses in".

Detta kallar du inhumant och omänskligt.

Enl. dig vore det således humant och medmänskligt att passivt åse, att någon skadar andra och sig själva.

Anders sa...

@Anonym 10.41

Du skriver: "Det är läskigt hur invånare i västvälden tar sin fasta tillvaro för given"

Tvärtom, anonym. Vi tar inte alls tillvaron för given. Du själv, Anne-Marie Ekström, Bengt Westerberg och alla andra har gemensamt och i samförstånd lyckats påföra Sverige en GROTESK brottslighet - t.ex. fyra (4) gånger våldtäkter fler per capita jämfört med våra grannländer.

Anonym sa...

"Oavsett vad det kostar. Medmänsklighet har inget pris. Det går att höja skatterna."
Tycker du ja!
De har fått avslag, och då ska du ut ur landet...häktas de inte, så göms de av kriminella kyrkor och personer.
Det bästa är att skicka ut dem direkt efter avslag.

Unknown sa...

Well, de flesta kommentarer är inne på samma linje som jag så jag ska inte upprepa. Däremot funderar jag när samhället ska vara så naivt och blåögt. Då menar jag skribent som Anne-Maria Ekström och diverse myndigheter och rättsväsende. Läste idag nämligen att Länsstyrelsen nekat brandkåren att använda övervakningskamera när de rycker ut till invandrartäta områden som Rosengård. Kulturberikarnas integritet väger tydligen tyngre än brandmännens krav på säker arbetsplats där de inte ska behöva ducka för flygande stenar.

Jag frågar mig: Var finns humanism och medmänsklighet för räddningstjänsten? De som förespråkar massinvandring kan svara på frågan.

Anonym sa...

Anne-Marie: Du menar att det således är ok att låta brottslingar leva fritt i Sverige, enbart för att de är invandrade? Har du samma åsikt om våra etniska, svenska brottslingar? Varför håller du kriminellt belastade och dömda människor - samhällsfaror, samhällsproblem - under armarna, enbart p.g.a. deras status som invandrare? Vilken humanism och med mänsklighet är det du talar om? Vad tror du det har för effekt på alla andra av dina "medmänniskor" ute i samhället om man släpper ut brottslingar igen?

Du fullkomligt missar den absolut viktigaste punkten i den här personens situation: HAN ÄR EN KRIMINELLT BELASTAD PERSON, DÖMD FÖR SINA BROTT - EN BROTTSLING.

Anne-Marie Ekström sa...

Tack för alla kommentarer men jag förstår inte varför alla vill vara anonyma. Kan ni inte stå för era åsikter. Oavsett vad ni tycker om mina så står jag för vad jag tycker. Och att inte våga återvända till sitt hemland där man riskerar tortyr är inte brottsligt. Ingen människa är illegal utan alla människor har lika värde. Alla har inte skäl att stanna som flykting det håller jag med om. Förhoppningsvis kan det bli annorlunda nu när man har möjlighet att söka sig hit och få arbeta.Men med de osäkerhet som fortfarande finns i asylprocessen så begås det fel. I vissas ögon kan en myndighet som Migrationsverket inte begå några felaktigheter. Vilket vore fantastiskt. Och den säkerhet som ett domstolssystem skulle innebära, vilket jag trodde när jga var med och införde det, har visat sig inte hålla. Besluten är olika vid olika domstolar. Hur ska man då kunna acceptera ett beslut som rättssäkert fattat.
Så länge som det inte finns rättssäkerhet i asylprocessen så kommer det att finnas människor som kommer att gömma sig och människor som mår så dåligt att de blir våldsamma eller bryter ihop. Dessa människor ska ha läkarvård och inte sättas i sin ensamhet i häkte. Oavsett var man är född så har man mänskliga känslor.
EGentligen finns det så otrevliga kommentarer att jag vill ta bort dem men eftersom jag är för yttrandefrihet låter jag dem vara kvar.

Johan sa...

Här är ett par exempel på vad DU har åstadkommit, Ann-Marie:

"Magnus Salama var ensam i sin klädbutik när 10-15 ungdomar plötsligt stormade in. De stängde dörren, [slog ned] och knivhotade 20-åringen."

"Sen sprang de runt här i butiken och roffade åt sig en massa dyrbara jackor, skor och annat...

Allt trycktes ner i butiken egna kassar, uppskattningsvis femton stycken. Dessutom fick rånarna med sig dagskassan. Alltsammans var över på några få minuter."

http://www.gt.se/nyheter/1.1740825/ranad-och-hotad-av-ungdomsgang

DU (och Folkpartiet) är arkitekten bakom denna brottsutveckling, Ann-Marie.

Partiledare Westerberg ville, att svenskarna skulle få en "vidgad internationell förståelse" av att exponeras för en rå, importerad brottslighet.

Din s.k. "humanism och medmänsklighet" omfattar uppenbarligen inte svenskar.

Ett annat fall från Trelleborg:

"Två tjejer, 15 och 16 år gamla, misshandlades i centrala Trelleborg natten mellan lördag och söndag. "Det här är riktigt ruggigt och helt oacceptabelt", säger mamman till en av tjejerna.

Händelsen har skrämt mamman och familjen så mycket att hon vill vara anonym. Hon berättar att hon skulle ta en taxi hem från stan tillsammans med sin sambo, dotter, son och hans flickvän i lördagskväll vid 23-tiden.

Precis innan hennes 18-åriga son och hans 15-åriga flickvän skulle sätta sig i bilen dök tre killar, som enligt mamman är i 20-årsåldern, upp.

– De skrek blondinhora till hans flickvän och hon fick ett slag rakt över ögat.

När den 16-åriga dottern gick ur bilen fick hon flera knytnävsslag i ansiktet.

– Hon for upp över motorhuven och fick åka till MAS nästan direkt.

Dottern har nu kommit hem från sjukhuset, men hon mår fortfarande mycket dåligt och både ser och hör inte ordentligt.

– De är jätterädda och vågar inte gå till skolan. Jag känner mycket hat och ilska. Som föräldrar står vi bara där, vi kan ju bara finnas till.

– Egentligen är jag också rädd. Det verkar ju som att de skiter fullständigt i vad de gör."

http://trelleborgsallehanda.se/trelleborg/article546686/De-ar-jatteradda-och-vagar-inte-ga-till-skolan.html

DU är politiskt ansvarig för detta, Ann-Marie

Anonym sa...

"EGentligen finns det så otrevliga kommentarer att jag vill ta bort dem men eftersom jag är för yttrandefrihet låter jag dem vara kvar."

Tyvärr, Anne-Marie,

Detta är miljön som du och din vän Westerberg har skapat genom ogenomtänkt massinvandring. Vi sa klart och tydligt när ni tjafsade om era domstolar att det kommer inte att göra någon skillnad. Vem fick rätt du eller jag?

Varför inte då lyssna nu istället och hindra den massinvandring som nu sker och återgå och behålla de 5% som är i riktigt behov av hjälp.

Det stora felet med Migrationsverket är att ledningen är ett gäng med flummartister som är långt från verkligheten.

Du gör Sverige och de personer som lockas hit av diverse skäl en tjänst genom att börja tänka efter varför det blev så här.

Att jag inte vill framträda med mitt riktiga jag är en funktion av att jag fruktar för min person och min hälsa. Det är inte rumsrent i Sverige att kritisera den styrande falangen i dessa frågor. Jag är inte rasist för att jag inte tänker som du gör. Jag vill istället hjälpa de 5% som behöver hjälp.

Yttrandefriheten som du pratar om har inte funnits länge, den kom med Internet och bloggandet, tack o lov. Tidigare styrde PK-media vad som fick sägas, men det är slut med det nu och i framtiden.

Det borde vara ett större bekymmer för dig personligen än det som du nu bekymrar dig för.
Kryckan

ganglere sa...

När ska de styrande i vårt land inse att svenska folket INTE vill ha mångkultur? Kommer de någonsin att inse att mångkultur inte fungerar? Troligen inte. Det krävs ett annat styre i landet.

Motvalls sa...

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/valg-2009/artikkel.php?artid=573259
"Soria Moria II: Langt flere asylsøkere låses inne"
Så gör man (vänsterkoalitionen) i Norge, finns det en enda vettig anledning att vi inte ska göra som Danmark och Norge?

Vi har redan världens dumsnällaste invandringspolitik.

Unknown sa...

EGentligen finns det så otrevliga kommentarer att jag vill ta bort dem men eftersom jag är för yttrandefrihet låter jag dem vara kvar.

En eloge till dig för det iallafall Anne-Marie! Som en viss Voltaire sa, "Jag delar inte din åsikt men jag skulle kunna dö för din rätt att uttrycka den." Eller nåt sånt. Det är sällsynt jag kommenterar bloggar men kommenterade häromdagen en Mehdi Ghezalis frigivande. Det visade sig han var kommunist och delade inte alls mina åsikter och raskt plockade bort kommentarerna... :-) Vad blir det för debatt om alla måste tycka likadant.

Nåja, för att återgå till ämnet - nästan bara negativa kommentarer här om ditt inlägg. Du bör naturligtvis begrunda en del av dem och till exempel svara på vad man ska göra med personer som inte frivilligt vill återvända efter avslag. Naturligtvis vill alla stanna men det går inte. Det är lätt att kritisera men det är svårare att komma med konstruktiv kritik och föreslå lämpliga åtgärder så utvisningsfall kan verkställas utan obehag såsom frihetsberövande.

Jonas Karlsson

Joakim Malmberg sa...

Nej, Anne-Marie är inte alls ansvarig för brott som begås i samhället. Alla är ansvariga för sina egna handlingar.

Det tycks enkelt att ponera ut värdeargument i form av tragiska historier där gärningsmannen är av utländsk bakgrund.
Med samma logik skulle man kunna fylla spaltmeter med worddokument och däri lista alla invandrare som sköter sig i landet. Dock ett oerhört inskränkt för att inte säga tarvligt tillvägagångsätt i en intelektull diskurs.

Är övertygad om att Anne-Marie också ser problem i integrationspolitiken. Men, till skillnad från er, levererar hon också konkreta förslag på vad som borde göras.
Nästan samtliga publicerade inlägg är antingen personangrepp på Anne-Marie eller framtagandet av enkilda fall.

Några frågor till er. Tycker ni att Sverige skall negligera konventioner vi antagit och således avvisa människor med skyddsbehov?
Lätt att, anonymt framför dataskärmens ljus kritisera invandrare som ett homogent kollektiv. Men om ni, likt jag själv vill föra en konstruktiv dialog borde ni:
1: Skriv era namn och stå för era åsikter.
2. Kom med egna förslag på vad som borde göras.

Det sägs att samhället för de politiker de förtjänar. Vad menar jag med det?
Att om nu alla politiker struntar i folket och lever i en annan värld. Engagera er själva!
Svårare än så är det inte.

Anonym sa...

Anne-Marie !

Citat:
“ …varför alla vill vara anonyma ?”
Det beror på det I Sverige rådande diskussionsklimatet i ämnet I fråga.
Där den som överhuvudtaget nämner något negativt med obegränsad invandring genast är “rasist !!!“
Och där den som menar att “Sverige kan ta emot 10 mio invandrare om året“ hånfullt betecknar den som menar att “bara en mio per år är möjligt“ som främlingsfientlig !
Vinnare här är säkert “De Gröna“ som troligtvis betecknar tom dina åsikter som främlingsfientliga ?
Allting är relativt !

Citat Joakim:
“Tycker ni att Sverige skall negligera konventioner vi antagit och således avvisa människor med skyddsbehov?“

@ Joakim:
Orsaken till A-Ms inlägg var artiklar i DN/SvD där “utvisningshotade“ blev inlåsta I häkte i väntan på verkställande av utvisning.
Men det handlade inte om "utvisningshotade" utan om av Migrationsverk/Migrationsdomstol "utvisningsdömda", alltså personer UTAN skyddsbehov !
Visst låter det lite överdrivet med häkte för dessa men jag antar att polisen också läser alla berättelser om “papperslösa“ och deras "rättigheter".
Och föredrar att stämma i bäcken.

Visst är de flesta invandrare skötsamma.
Men ändå ser sig gammalmedia nödgade att skydda de flesta (?) utländska brottslingar i nyhetsrapporteringar där paradoxalt nog "allmänheten bes om hjälp att finna de misstänkta".
För att så presenteras en tillpixlad bild som också kan användas för att illustrera avsmältningen av polarisen !!!

Det raljeras om vad som är "svenska seder och bruk".
Och med jämna mellanrum visas att man tror att andra kulturer bara är konstig mat ("aj tusan, äter ni levande fisk, vad mysigt !") och färgglada dräkter.
Där t.ex. Obamas nyliga insatser för hbt-personer i USA’s arme lovordas.
Medan samma personers rättigheter i Sverige tydligen ignoreras? Jag syftar på "Dokument inifrån" (Sämre än djur) från söndagen 04.10.
Där folk med "andra seder och bruk" hade lite egendomlig inställning till sina barns sexuella läggningar.
Men här visar det sig handla om ett "no-go-area" !
Jag tippar att man inte vill stöta sig med potentiella väljare ?
Grandiost !

Tjalle

Johan sa...

@Joakim Malmberg

Du skriver: "Anne-Marie är inte alls ansvarig för brott som begås i samhället. Alla är ansvariga för sina egna handlingar."

Ann-Marie - liksom du själv - har ett politiskt ansvar för den brottslighet, som begås av personer vilka befinner sig i landet pga. den världsunika invandringspolitik som du och Ann-Marie (och ert parti) har genomdrivit.

Svenska politiker verkar tro (eller låtsas tro), att de (bokstavligen talat) ansvarslöst kan importera en gränsöverskridande kriminalitet.

Du skriver: "man [skulle] kunna fylla spaltmeter och lista alla invandrare som sköter sig i landet"

Vad har det för relevans? Kompenserar de migranter som inte begår brott (genom sin blotta existens?) för de groteska övergrepp och det stora lidande, som importerade brottslingar tillfogar sina offer?

Javisst blev du knivskuren/våldtagen/hjärnskadad/rånad, men titta nu på Ahmed och Muhammed som aldrig skulle göra en fluga förnär, så förstår du säkert varför vi offrar dig, säger svenska politiker till hundratusentals knivskurna/rånade/slagna/misshandlade/våldtagna - t.o.m. dödade - svenskar.

Vi prioriterar självklart Ahmeds och Muhammeds välbefinnande på bekostnad av svenskars liv och hälsa, säger svenska politiker.


Du skriver: "Tycker ni att Sverige skall negligera konventioner vi antagit och således avvisa människor med skyddsbehov?

Människor "med skyddsbehov" utgör mindre än 5% av Sveriges invandring.

Du skriver: "Kom med egna förslag på vad som borde göras."

Det är uppenbart, vad som behöver göras. Den världsunika massinvandringen bör omgående upphöra.

Du skriver: "Det sägs att samhället för de politiker de förtjänar."

NI säger det - i syfte att försöka undandra er ett ansvarsutkrävande för den våldsspiral och det lidande som ni har skapat.

Men detta går tillbaka på ett gammalt uttryck, som myntades l-å-n-g-t före ni i kollaboration med media kopplade ett antidemokratiskt järngrepp på samhället.

"Att jag inte vill framträda med mitt riktiga jag är en funktion av att jag fruktar för min person och min hälsa", skriver anonym 15.54.

De som protesterat mot er politik har trakasserats, förlorat jobbet, uteslutits ur facket, mist bostaden, tvingats i landsflykt, överfallits och misshandlats av en mobb, överfallits och misshandlats i hemmet av maskerade män, hotats att barnen skulle fysiskt fara illa (misshandlas, dödas) om vederbörande inte "lämnar vårt parti" - listan på de övergrepp som ni har tillfogat dem som vågat ifrågasätta er världsunika invandringspolitik kan göras m-y-c-k-e-t lång.

I ljuset av detta är det höjden av SKENHELIGHET att (låtsas) undra över, varför folk inte framträder med namn eller "engagerar sig" politiskt.

Anonym sa...

Jag är så omåttligt trött på alla vurmande landsförrädare som kämpar med näbbar och klor för att vi ska berikas tills vi går under. Du spottar min av kulturberikare gruppvåldtagna sambo rakt i ansiktet ! LANDSFÖRRÄDARE !