måndag 12 oktober 2009

Bodström på tapeten igen

Fast timmen är sen kan jag inte låta bli att skriva några rader om TV4:s Kalla fakta om riksdagsledamöternas frånvaro vid omröstningar i allmänhet och Thomas Bodströms i synnerhet. (DN, SvD, Aftonbladet,TV4)

Jag är av den uppfattningen att när man fått folkets förtroende att sitta i riksdagen så ska man koncentrera sig på det. Att det kan följa några styrelseuppdrag med på köpet kan så vara eller att man jobbar någon dag då och då för att upprätthålla kompetens i ett yrke som det skulle vara svårt att gå tillbaka till annars, t ex tandläkare, efter 8-12 år i riksdagen. En riksdagsplats är ju inget livet-ut arbete utan just ett förtroendeuppdrag under ett antal år.

Även om riksdagsjobbet inte bara är att vara närvarande när det ska tryckas på knappar så är det en viktig del. Det är ju knapptryckningen som blir det slutgiltiga beslutet. Och jag är mycket förvånad att Thomas Bodström fått ok från sin kvittningsman att vara ledig. Och att gruppledaren i riksdagen säger att Bodström är speciell så därför får han specialregler. Och får vara borta för att sköta ett annat jobb. Han verkar inte ens behöva motivera vad han ska göra. Varför ska en person av 349 ha specialregler? Är inte sossarna ett parti som vurmar för jämlikhet.

Men som sagt riksdagsarbetet är så mycket mer än att votera. När det kommer till votering är ju alla beslut egentligen fattade. Det är i utskottet och i riksdagsgrupperna som det verkliga arbetet sker med besluten som fattas.

Riksdagsarbetet innebär också att man ska vara ute i verkliga livet och besöka företag och andra organisationer för att få kunskap om hur olika saker fungerar. Det "långa" sommarlovet som Kalla fakta påstod att riksdagsledamöter har, inskränker sig oftast till 4-5 veckor semester, precis som alla andra svenskars. Skillnaden är att riksdagsledamoten ska jobba hemifrån i sin valkrets med besök och annat kunskapsinhämtande eller skriva frågor och interpellationer. Det gjorde jag. En riksdagsledamot är i tjänst 365 dagar om året dygnets alla timmar. Eftersom man jobbar hemifrån så bör man väl som alla andra som jobbar hemifrån ha en dator som man dessutom kan behöva ha med sig vid resor.

Jag blir så trött på att sådana som Thomas Bodström och några till som bidrar till att öka politikerföraktet, för det är vad resultatet blir. Sedan spär media på och gör saken värre genom just sådana påståenden som att riksdagsledamöter har 3 månaders sommarlov vilket alltså inte är sant. Att man får resa till Stockholm är att alla ska ha samma villkor att utföra sitt uppdrag. Det är människor från hela landet inte bara Stockholmare som sitter i riksdagen och det är inget vanligt arbete utan ett förtroendeuppdrag. Och det ett heltidsuppdrag. Även om Bodström är superduperduktig som hinner med allt. Så kanske han skulle kunna göra ännu mer om han ägnade sig åt det som han fått förtroendet att göra. Kan jag tycka som medborgare fast som folkpartist kanske jag tycker att det är bättre att han sysslar med annat. Men det är en annan fråga.

3 kommentarer:

Tomas Gustafson sa...

Trots vad du säger tycker regeringen att han ställer för många frågor till Beatric Ask.

Martin Gustavsson sa...

Hederliga politiker till riksdagsarbete eftersoekes!
MVH
MrPerfect72
http://aktivdemokrati.se

Anonym sa...

Hej Anne-Marie Ekström. Long time no seeing, som man säger. Jag hoppas du också kan kommentera en viss G.H. som uttalat sig om, ja du vet.Eftersom jag i många år bott och arbetat nere på kontinenten kom jag att tänka på en annan herre. Också han med initialerna G och H, men omvänt och ett av denne "herres" mera berömda uttalanden "Om jag hör ordet kultur, drar jag min revolver" Och inte bara idag presenterade G.H. en riktigt modern vision av vad hans föregångare nere på kontinenten en gång sade. Detta som en liten fotnot för det finns betydligt allvarligare kritik att rikta mot G.H., denne frikyrkotaliban som i princip vill stena-allt enligt bibeln-sådana som är sexuellt avvikande. Bl a.
Kvällshälsningar från Claes i Borås.