torsdag 22 oktober 2009

Torsdagskväll

Har plockat ner min lilla röda i köket och tittar på Debatt där Svininfluensan diskuteras samtidigt som jag skriver på bloggen. Det finns många dimensioner i detta med vaccinering. Oprövad vaccin och där man riskerar att bli sjuk några dagar. Känns lite kymigt om jag ska bli sjuk, som knappt har en enda sjukdag hittills i mitt liv, aldrig haft en enda penecilin-kur, skulle bli sjuk för att jag ska skydda mig mot att bli sjuk. Men jag vaccinerar mig nog ändå. Om några veckor.

Annars har dagen varit spännande. Började med att träffa några invandrarkvinnor och pratade socialt företagande. Om allt går i lås kan det bli en bra och spännande aktivitet. Som kan bidra till att synliggöra mångfalden i Borås. Och vilken kraft det finns bland kvinnor som kommit hit från någon annan stans. Och hur man kan samverka över landsgränser.

Återkommer när det hela kommit längre.

Jag har också hunnit med kommundelsnämndsmöte. Som började helt fantastiskt med elever från Fjärdingskolan som spelade i sin blåsintrumentorkester. Eleverna går i 4:an och har spelat ett år. I höst har dessutom Kulturskolan startat en kulturskolefilial. Över 200 elever deltar i de olika aktiviteterna. Kulturskolan planerar en kulturskolefilial också på Norrby. Hoppas politikerna där säger ja också. Ska väl försöka påverka.

För att gå ut i Sverige och övriga världen så kan väl nämnas att en ordförande i SD fått kalla fötter och vägrar att ställa upp på partiets islamofobi. (SvD, Aftonbladet) Heder åt denne. Ryktas att det är fler. Det kanske trots allt var bra att artikeln publicerades i Aftonbladet.

Apropå muslimer. Från Bosnien kom många muslimer i början på 90-talet till Sverige. Där pågick ett krig där grannar dödade varandra. Många, jag skulle tro de flesta, har hittat ett nytt liv i Sverige trots alla traumatiska upplevelser. Jag känner många som också har blivit mina vänner. En av dem som kommit hit och som jag också träffat när hon var journalist på BT är Negra Efendic, idag journalist på SvD. Hon beskriver i en artikel vad hon och hennes familj upplevde under kriget och hur de tog sig till Sverige.

Kriget i Bosnien och flyktingarna därifrån har blivit aktuellt idag genom att regeringen beslutat att släppa den för krigsförbrytelser dömda Plavsic efter att hon tjänat av 2/3 av sin strafftid. (SvD) Plavsic bidrog till den etniska rensningen i Bosnien under kriget i början på 90-talet.

Till sist kan konstateras att kyrkomötet fattade ett klokt beslut när det gäller vigselrätten. Även homosexuell ska kunna gifta sig i kyrkan. (SvD)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Anne-Marie !

Citat:
"Till sist kan konstateras att kyrkomötet fattade ett klokt beslut när det gäller vigselrätten. Även homosexuella ska kunna gifta sig i kyrkan."

När kommer imamerna att fatta motsvarande beslut beträffande moskeen ??
Verkar du aktivt för det ?
Kan du hänvisa till någon aktion ?
Du har så många muslimska vänner. Vad säger de om det hela ? Är de unisont för homoäktenskap i moskeen ?
Eller är det ett typiskt "no-go-area“ ??

Om mig:
Jag har jobbat många år i utomeuropeiska muslimska länder och har där bara träffat trevligt folk. Som också gillat mig. Jo, stämmer !
OK, några undantag:
Mustafa var lite sur på mig då jag nekade honom att skicka firmabilen plus förare 65 mil med en levande getabock som Idul-Fitri-present till mamman.
Och jag var lite sur på Rosa (gift med en svensk) i campen som skickade hem 11-åriga dottern till Europa för att denna skulle bli “ordentligt omskuren“.
Det var också jobbigt att jämt tänka på min firmas uppmaning att “... och för tusan ! vidrör inte någon inhemsk med vänster hand, det anses ytterst oartigt !!! “
Jag fåntratt (?) försökte tänka på det. Tänker du på det med dina vänner ? Hedersord ?
Jag kan här också räkna upp lite häftigare saker. Men avstår !

Kan dock nämna att några gillade mig extra mycket.
T.ex. Udoh Udoh vars fru hade fått missfall. Och avvisades från sjukhuset då han inte kunde betala cash i förskott.
Så snälle Tjalle lånade honom summan på obestämd tid.

Jag är ingen islamofob ! Inte heller sd’are. Men ivrig "dubbelmoralofob" !!

Och nu får jag inte glömma signaturen !

Tjalle

Anonym sa...

Anne-Marie !

Det är faktiskt otroligt !
Inlägget är ju inne "nästa sekund" !
Snabbast av alla bloggar jag besöker.

På en del tar det oändligt lång tid.
Som exempel nämner jag mitt Sarrazin-inlägg som jag också skickade till en grön blogg.
Det ströks pardonlöst !
Någon gräns får det vara på toleransen !

Tjalle

Anne-Marie Ekström sa...

Tjalle.
Jag låter kommentarerna komma in direkt. Jag gillar inte censur. Kommentarer som är kränkande mot andra och rent rasistiska tar jag bort dem efteråt. Att jag blir utskälld är väl meningen. Mitt stora problem är att jag har så mycket kring mig nu att jag har svårt att få tiden att räcka till att svara på kommentarerna. Och ibland har jag redan skrivit i blogginlägget mina ståndpunkter så det är ingen idé att stånga pannan blodig.
Men någon kommentar kan jag väl kläcka ur mig. Jag förstår inte varför du blandar in muslimer i kyrkans ställningstagande om homoäktenskap. Ett steg i taget.
Jag respekterar andras åsikter och vill ingen ta mig i hand så behöver han inte. Just nu är det inne pga svininfluensan att inte ta någon i hand. Men alla jag känner tar mig i hand i alla fall.
jag förstår inte att det ska vara så komplicerat. Jag gillar inte heller dubbelmoral.
Men att respektera andras åsikter är inte dubbelmoral. Dubbelmoral är när jag själv handlar emot mina egna principer.
Nu ska jag städa. Vilket jag inte precis gillar. Men vissa saker måste man göra ändå.

Anonym sa...

Citat:
"Jag förstår inte varför du blandar in muslimer i kyrkans ställningstagande om homoäktenskap.
Ett steg i taget."

Om nu islam är Sveriges näst största religion så bör väl stegen gå parallellt (med fyra "ell")
Eller väntar vi glatt några hundra år ?

Städa ?
Ja, jag har det inte bättre. Hustrun har nyss befallit mig att gå ut med soporna !

Tjalle