lördag 17 oktober 2009

Återigen apatiska barn

Sent ska syndaren vakna. Idag beklagar sig Mona Sahlin över att den gamla s-regeringen hanterade frågorna kring de apatiska barnen på det sätt de gjorde. (SvD) Det borde hon ha gjort redan när frågan var aktuell. Jag var själv mitt uppe i det som hände. Jag mötte själv apatiska barn och deras föräldrar. Jag var med och försökte påverka skeendet. Under nästan ett år var de apatiska barnen en del av mitt liv. En del uttalanden jag gjorde både i debatter och till journalister finns i Gellert Tamas bok om de apatiska barnen. Vi var fem partier som samverkade, fp, c, kd, v och mp. Vi gjorde ett gemensamt försök att få ett utskottsinitiativ i Socialförsäkringsutskottet. Men m och s gick emot. Jag fick det hedersamma uppdraget att försöka få ihop en gemensam debattartikel till Expressen. Inte lätt med fem olika partier. Den finns här.

Jag som var så mitt uppe i det tycker att det känns som en efterkonstruktion från sossarnas sida. Ett bekännande under galgen i och med att Tamas bok fått så mycket uppmärksamhet och att forskning har visat att barnen inte var förgiftade eller drogade. Inte heller att barn blir apatiska och stänger sig ute från världen är något som bara finns i Sverige. Den utredning som gjordes var inte till för att hjälpa barnen att komma ur sin apati utan för att komma fram till det resultat som sosse-regeringen redan påstått vara det rätta. Att nu, när fakta finns på bordet, komma och göra avbön är för sent. Varför försökte man inte hjälpa barnen? Och forska kring själva problemet, att barn stängde sig ute. Men det kanske ändå är bättre sent än aldrig. Jag undrar när moderaterna kommer med sin avbön.

Visserligen blev jag felciterad vid ett tillfälle i media när det gäller moderaterna men frågan är om inte det som påstods att jag sa ligger nära sanningen. Det fanns en moderat som stod upp för barnen. Ulf Sjösten. Just då tyckte jag han fick för mycket uppmärksamhet bland annat i lokala media. Jag hade levt med de apatiska barnen länge och medan det han gjorde var att trycka på "rätt" knapp. Jag inser att det Ulf gjorde var oerhört starkt. Men det hjälpte ju inte tyvärr just då.

Ett ärende gick så småningom till regeringen vilket resulterade i att barn fick stanna. Sedan fick många stanna i och med att många barnfamiljer som varit länge i Sverige fick stanna enligt en särskild lag. Men att regeringen gick med på denna lag innebär inte att det bara är att be om ursäkt för den politik man förde tidigare. Det är många människors liv det handlar om. Dessutom kan väl tilläggas att den person som fick till uppgift att göra utredningen om de apatiska barnen själv, vid första mötet om de apatiska barnen som jag bland annat deltog i, talade i klartext att den svenska asylprövningen var ett lotteri.

8 kommentarer:

Charlotte af Uschmans sa...

Gotiska Klubben tror du har fel.
Är du beredd att satsa din politiska karriär på detta.

Unknown sa...

Om barnen nu blir apatiska pga hur de behandlas i Sverige (antar kritiker menar nej till PUT = dålig behandling) - Varför finns det då inga apatiska barn i Grekland och Italien? Länderna ifråga är ökända för sin bristande hantering kring flyktingfrågan.

Jonas sa...

"Gammal", kan man få en källhänvisning till påståendet att det inte finns apatiska barn i Grekland och Italien?

Unknown sa...

Jonas:

"Sten Lewander har tillsammans med barnpsykiatrikern Hans Adler kontaktat psykiatriker i andra länder för att höra om de har erfarenheter av barn som ligger utslagna, apatiska och kontaktlösa som flyktingbarn i Sverige gör.

- Ingen hade det, Fenomenet finns bara i Sverige, säger Sten Lewander."


http://www.dn.se/nyheter/sverige/apatiska-flyktingbarn-unikt-for-sverige-1.286864

De kanske inte hinner bli traumatiserade i Italien och Grekland för de skeppas tillbaka med vändande båt.. vad vet jag.

Nemokrati sa...

Det verkar som kommentarsfältet har svårt att ta in fakta. En grundlig medicinsk utredning som nyligen publicerats har just visat att barnen varken var förgiftade, drogade eller simulerade.

SE artiklar http://tinyurl.com/ykfea2q

Anonym sa...

Se vad Thomas Jackson som är en av Sveriges mest erfarna psykiater säger om bluffen med de apatiska barnen och de psykologiska mekanismer som får dem att simulera sjuka.


http://gotiskaklubben.wordpress.com/2009/10/02/gellert-tamas-simulerar-skriver-thomas-jackson/

Mikael

Anonym sa...

Hut går hem. Så även denna gång. Praktiskt hursomhelst för sossarna att ha ett alibi till hands, riktigt smart.

Anonym sa...

Apatiska barn ?

Jag googlade efter:
"Apatiska barn". Gav 72.400 träffar. Bara "barn“ gav 66 mio träffar.
"Apatiske børn". Gav 202 träffar. Bara "børn" gav 8,4 mio träffar.
"Apathische Kinder". Gav 647 träffar. Bara "Kinder" gav 96 mio träffar.
"Apathetic children". Gav 5.040 träffar. Bara "children" gav 584 mio träffar.

Nu vet jag inte var det riktiga vedertagna begreppet är på respektive språk så jag låter mig gärna korrigeras !!!
Men nog verkar (???) det vara ett svenskt fenomen ???
Eller är det bara så att i andra länder är man hjärtlösare ?

Citerar ur tyska "Asylmagazin 12/2005":
Das Phänomen der apathischen Kinder tritt seit etwa zwei Jahren bei Familien aus Osteuropa auf, deren Aufenthaltsstatus in Schweden ungesichert ist.
Die Kinder sind nicht ansprechbar und müssen künstlich ernährt werden. Bislang ist die Ursache nicht bekannt.

Tjalle