söndag 18 oktober 2009

Sd:s myter, halvsanningar och lögner

I dagarna har sverigedemokraterna sina landsdagar. Media bevakar detta liksom man bevakar alla andra partiers landsmöten där beslut fattas om partiprogram. Tyvärr lyckades sd bli demokratiskt valda in i många politiska församlingar förra valet varför deras existens ändå måste tas på allvar. Själv hoppas jag förstås att sd får färre väljare nästa val och definitivt inte kommer in i riksdagen.

Jag tror att det är bra att sd:s politik kommer ut. Även om de försöker dölja sin främlingsrädsla och islamofobi bland värnandet av äldre och nu senast av arbetsmarknadens parter så är deras budskap ändå att de är motståndare till att personer av annat etniskt ursprung än svenskt bor i Sverige.

Det jag inte riktigt förstår är deras dubbla budskap när det gäller invandrare. De kritiserar invandrare för att det inte jobbar men nästa stund så ska invandrarna inte ta jobben från svenskarna. Det vi inte får glömma är att det faktiskt är över 600 000 personer med utländsk bakgrund som sköter ett jobb i Sverige idag. Hur skulle det se ut om dessa stannade hemma från jobbet. Och hur ska man jobba för att fler kommer in på arbetsmarknaden. Jag tycker att det är helt rätt att underlätta för individer som har svårare att komma in på arbetsmarknaden genom till exempel instegsjobb. Det är inte att diskriminera svenskar. Om man ser det ur ett liberalt perspektiv ,att man tror på individen men att olika individer, på grund av olika förutsättningar, behöver extra hjälp för att klara sig själva, så är det inte fråga om någon diskriminering utan hjälp till självhjälp.

Det som vi aldrig kan bortse från är att vi har en skyldighet att hjälpa de människor som flyr från krig och förföljelse. Tyvärr har vi svårt att påverka hur det ser ut ute i världen. Visst ska vi hjälpa människor i närområden och visst ska vi jobba för att fler länder blir demokratier så att människor inte behöver fly för att de har en annan politisk åsikt än deras lands regering eller har en annan religiös åskådning än majoriteten. Men det kommer ändå att finnas människor som flyr. Och för att dessa människor ska kunna skapa sig en bättre tillvaro i det nya landet Sverige måste de kunna känna trygghet i att veta att de inte behöver flytta igen om några månader eller något år. Det är viktigt att få ett permanent uppehållstillstånd för att kunna bygga upp en ny tillvaro. För att slippa oroa sig för sin familj (familjen värnar ju sverigedemokraterna) så är det också viktigt att denna får återförenas så snart som möjligt. Detta har tydligen sd sagt nej till idag. (DN) Redan idag är det bara make/maka och minderåriga barn som får återförenas.

Sedan vet jag inte om de också vill säga nej till att svenskar får gifta sig men personer från andra länder i och med att de vill begränsa anhöriginvandringen. I så fall undrar jag om det helt och hållet har gått dem förbi att vi lever i en globaliserad värld där människor reser mer än någonsin och kan riskera möta sin kärlek.

Ingen har rätt att ta en annan människas liv. Därför är jag klart och tydligt emot dödsstraff. Åtminstone en framstående representant för sd vill införa dödsstraffet. Dödsstraff är inte värdigt en demokrati.

Hur det står till med jämställdheten är en fråga som inte heller får glömmas bort. Enligt media är det ca 70% män som deltar på sd:s landsdagar. Det kanske tyder på att kvinnor är betydligt klokare än män som går på de halvsanningar och myter, ibland rena lögner som kännetecknar sd:s politik. Jag håller med Lena Melin i Aftonbladet. En kvinna som andre (varför inte förste) vice ordförande har man dock lyckats få fram. Dock är hon dömd för förtal. (SvD)

Men medan sverigedemokraterna fattar sina klart främlingsfientliga beslut håller svenska medier på att diskutera om hur övriga partier ska agera om sd kommer in i riksdagen. Varför inte lägga mest krut på att analysera sverigedemokraternas politik ytterligare och lyfta fram trollen i ljuset så att de inte kommer in? (DN)

4 kommentarer:

Lilla O sa...

Har också funderat kring just det att invandrare måste jobba, men inte ta jobb från svenskar. Argumentationen har vissa luckor minst sagt. Hålelr också med Melin om att SD tror sig vara de enda som verkligen förstått hur verkligheten ser ut och att vi andra är för dumma för att inse det. Hybris helt klart.

Anonym sa...

Jag tycker det är vidrigt att invandrare som flytt från krig och fattigdom skall behöva jobba när de kommer hit. Har inte dessa haft det jobbigt nog?

De flesta blonda och blåögda svenskar har en lön på ca 35-40 000:- efter skatt varje månad så vi har råd.

För min egen del ser jag absolut inte något problem i att svenskar som idag är sjukskrivna skulle kunna jobba, ja åtminstone halvtid. Jag är övertygad om att minst 90% är rena simulanter eller överdriver sina krämpor. Jobb finns om man vill ha, men de blonda anser sig lite förmer än invandraren.

Tack för en bra bloggpost Anne-Marie.

Kram /Christina Nilsson i Råneå

Anonym sa...

Det har varit en stor arbetsbrist i landet så är inte fallet nu sen är det olika diskussioner arbetsinvandring och att EUmedborgare från låglöneländer som jobbar här många gånger med andra standarder och löner än vad vi är vana vid

Som elektriker blir jag lite mörkrädd för hur det ser ut ibland när man kommer efter en tex polack som jobbar efter polska regler i sverige
(polen va nu bara ett exempel)
Vi har i sverige en väldigt högt säkerhet- och miljötänkade

Anonym sa...

"De flesta blonda och blåögda svenskar har en lön på ca 35-40 000:- efter skatt varje månad"

vilken värld lever du i? är du politiker månne?
/W