måndag 5 oktober 2009

Provval på gång

En ny vecka i antågande. Den lär inte bli mindre intensiv än den förra. Skillnaden är kanske att jag håller mig i Borås.

Förra veckan var det inte så mycket kvinnors företagande. Det vill säga jag jobbade med annat. Det blir desto mer den här veckan. Varje kväll, förutom fredag förstås, är det någon aktivitet. I kväll är det kurs för kvinnor som har planer på att köpa företag och i morgon är det mentorskap i grupp bland annat. Plus att jag ska sätta igång att prata företagande för kvinnor som har annan etnisk bakgrund.

Däremellan ska jag rådda tennisklubben och en hel del integrationsfrågor, både i den gemensamma integrationsgruppen och i partiet egen.

Dessutom pågår just nu provval till listorna inför nästa års val. Det är alltid en pirrig tid innan allt är på plats. Oavsett hur det går är det bättre att veta. Jag vill gärna försöka få ytterligare en mandatperiod i riksdagen. Jag kände mig inte riktigt färdig när jag tvingades lämna riksdagen 2006. Självklart vill jag fortsätta att jobba för en human och rättssäker flyktingpolitik och också se till att de som kommer hit blir insläppta i samhället. Den erfarenhet som jag fått genom att jobba med kvinnors företagande vill jag självklart ta till vara genom att verka för ett bättre företagsklimat, både för män och kvinnor. Men jag tror att det behövs en extra satsning för just att få fler kvinnor att starta företag. För att vi ska få ett mer jämställt samhälle även när det gäller den ekonomiska makten. Genom att fler kvinnor själva driver företag finns också större förutsättningar för att det finns fler kvinnor som kan sitta i större bolagsstyrelser. Jag tror detta hänger ihop.

Jag ställer också upp i provvalet till kommunfullmäktigelistan. Även om jag tror att vi alla kommer att göra allt vi kan för att få ett mandat i riksdagen från vår valkrets, så är detta inte säkert och att det skulle vara jag som fick den platsen i så fall, är inte heller säkert. Och jag vill inte lämna det politiska arbetet. Jag vill inom kommunen fortsätta att jobba med integrationsfrågor och skolfrågor men även inom det kommunala finns det frågor som hänger ihop med det jag gör idag. Att ha valfrihet när det gäller utövare av kommunens tjänster är viktigt för att ge möjligheter till fler kvinnor att starta företag. Det är så fortfarande att det är flest kvinnor som jobbar inom vård och omsorg. Sedan är det viktigt för mig att kommunen inte driver företag som konkurrerar med det fria näringslivet. Kommunen ska inte bygga campingstugor och Borås Djurpark kan säkert drivas bättre av en privat entreprenör. Även om djurparken i år verkar gå något bättre än budget så måste andra kommunala bolag som till exempel Borås elnät släppa till 11 miljoner kronor, som i fallet med Borås elnät, elkunderna betalar. Självklart ska kommunen äga marken både när det gäller campingen och djurparken och ha kvar ett intresse men det ska inte vara kommunen som driver det hela.

Hoppsan det här blev visst en åsiktsförklaring av vad jag vill göra. En bra förberedelse inför det möte vi ska ha i morgon när kandidaterna till kommunfullmäktige ska få presentera sig.

Men nu måste jag iväg.


 

 

1 kommentar:

Christian Dahlgren sa...

Hoppas det går vägen i provvalet, kloka politiker som du behövs.

En fråga bara: Jag håller självfallet med om de kommunala bolagen, djurparken borde definitivt drivas privat. Men hur är det med bion Röda kvarn? Den är drivs ju i kommunal regi, och fyller enligt min mening en viktigt kulturpolitisk funktion. Hur ställer du dig där?