måndag 7 april 2008

Vintern är tillbaka

Inte nog med att våren gjort en halt. Vintern är tillbaka. Snön faller sakta utanför fönstret och träden är vita. "Än är det långt till vår säger mor." enligt en känd visa. Men det är bara att gilla läget.

Det var ett fint dop av minsta barnbarnet igår. Och jag hann med allt jag tänkt. Både årsmötet och tennisen. Fast det var nog inte många som såg mig. Jag smög in lite sent och gick innan slutet för att köra vår talare Liselott Hagberg till tåget.

Idag står mycket på dagordningen. Bland annat tänkte jag sparka igång min gamla dator där jag har gamla versioner av office-programmen. Tänk om alla som vill ha utbildning hade samma version. Men det kanske är lite av det som är tjusningen och utmaningen. Nu är ju inte de äldre versionerna så ruskigt olika. Det är ju den senaste versionen, 2007, som är helt annorlunda.

Jag måste också förbereda morgondagens medborgardialog på Hässleholmen.

Tänkte ändå göra några nedslag i dagens rubriker.

En nyhet som varit med i alla nyhetssändningar nu på morgonen i SVT är den om den konservativa (fundamentalistiska) kristna gruppen Maranata som tydligen sedan länge bedriver "hemundervisning" av sina barn. Hemundervisning kan finnas i undantagsfall när någon är sjuk till exempel. Men det ska inte vara någon kontinuerlig undervisning som i detta fallet. Maranata har fått tillåtelse till detta en gång i tiden och sedan har det rullat på. Ingen insyns från något Skolverk eller någon annan som i vanliga friskolor. Maranata, liksom en del andra kristna fundamentalistiska organisationer, tycker också att det är ok med aga. Något som är enligt lag förbjudet. Helt otroligt att "hemundervisningen" har kunnat få förekomma så länge men bra att nu fp skolborgarrådet i Stockholm tar itu med det. För barnens skull. Det finns en lag som säger att barn har skolplikt. Det finns också en lag som säger att man inte får slå barn. Maranata bryter mot båda lagarna.

Även SvD skriver nu om detta. Hoppas att det blir en översyn av lagen som Jan Björklund säger så att man inte kan beviljas hemundervisning av ideologiska eller religiösa skäl.

En annan nyhet som berör barn handlar om att de senaste åren har över 2200 barn stängts av från förskolan på grund av att föräldrarna inte har betalat avgiften. (DN, SvD)Det är inte bra att barn drabbas när föräldrar inte klarar av att betala räkningarna. Även om det inte behöver vara så är det förmodligen de barn som allra mest behöver sitt dagis som blir avstängda. Kan föräldrarna inte sköta sin ekonomi finns det stor risk att de inte heller klarar av att stötta sina barn på ett bra sätt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Många som skaffar barn tror att det är en rättighet och samhället skall ovillkorligen ställa upp på vilka dumheter (nästan) som föräldrarna gör. Men samhället behöver tyvärr pengarna även till annat som infrastruktur, utrikespolitik, spetsforsknig mm mm. Att inte kunna ta hand om sitt liv och sina ungar är ju att omyndighetsförklara sig själv. Således borde samhället ha bättre verktyg att tvångsomhänderha ungar från föräldrar som bara brydde sig om de minuter det tog att göra barnet. Självklart skall barnet komma i första hand men krav på ansvar från föräldrarna är också viktigt.

Anonym sa...

Kristofobin fortsätter: vänstermänniskorna - socialister, liberaler, kommunister, anarkister, ateister, homofiler, osv - alla angriper de kristendomen i radikalismens namn, lite fattar de, att i bakgrunden står islam och väntar, på att Västerlänningarna ska ta kål på varann. De ovannämnda radikala grupperna hatas av islam och dess folk, varför? För att de är just radikaler. Trots det fortsätter radikalerna att gå islams ärenden - som Lenin själv sa: likt nyttiga idioter.

Ja just det: av mig ovannämnda grupper förökar sig knappast alls: de aborterar och lever sina frivola och meningslösa och pillerknaprande liv, för de har ingen tröst i en Gudalös tillvaro. Snart har islam tagit kål på er alla, det blir Guds sanna straff. So, brace yourselves...

Anonym sa...

Tror att Olbaps massklistrade kommentar var bland det mindre begåvade jag läst idag på ett flertal ställen, alla med samma ordalydelse. Bara för att man ska se upp med vad vissa islamister hittar på behöver inte det betyda att tokerier begångna i Kristus namn kan ursäktas hur som helst. Precis som för allt annat finns det vettiga kristna och mindre vettiga sådana. Vilka Maranata tillhör får man själv ta ställning till.