torsdag 24 april 2008

Nej till högerextremism i skolan

Måste nog skriva ett inlägg till i kväll.

Jag håller inte med JK om att man ska tillåta högerextremistisk propaganda på en skola. (SvD) Inte rakt av i alla fall. Det är en delikat ideologisk fråga. Som liberal tycker jag det är viktigt med yttrandefrihet. Att ha rätt att ha olika åsikter tillhör demokratin. Men när åsikterna tenderar att motverka demokratin och förnekar alla människors lika värde då finns det något inom mig som säger stopp.

Inom skolan ska inte mobbning få förekomma. Om då politiska partier som inte vill ha invandrare i Sverige tillåts sprida sin propaganda på en skola. Förutom att det är i lag förbjudet att bedriva hets mot folkgrupp så är väl ändå högerextrem propaganda en sorts mobbning mot de som har utländskt ursprung.

Slut med filosoferandet och dags för sängen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men revolutionära vänsterextremister är helt ok? Det är bara nyttigt att vi i den yngsta generationen får se vilka hycklande svin ni är och vad ni egentligen tycker om yttrandefriheten.

Anonym sa...

"Vi i den yngsta generationen" Hur gammal är du egentligen Anton? Vem har pratat om vänsterextremister?!

Anonym sa...

Nu var det ju inget i National demokraternas flygblad som uppmanade till olagliga handlingar, da hade ju inte JK ens hade tagit upp fallet.

Att forbjuda nagon att uttrycka\propagera for sina asikter (hur knappa den an ma vara) ar knappast nagot som en som pastar sig vara liberal ska halla pa med. Det ar sadant som de haller pa med i totalitara regimer likt Kuba och nazi Tyskland

Anonym sa...

Jag tycker det här är komplicerat. Skolan måste värna allas lika värde och motverka alla typer av diskriminering. Samtidigt ska inte rektorer godtyckligt få stoppa vissa partier bara för att de personligen ogillar partiets politik. Inte heller är det acceptablet att tex stoppa sd för att vissa elever hotar med våld mot dem. Då är det inte sd som ska stoppas utan de elever som hotar. Sedan är det en annan sak att jag tycker sd är ett obehagligt främlingsfientligt parti.

Och ska man hålla rent då får man faktiskt vara konsekvent.

Många skolor bjuder in homofientliga kristna och muslimska samfund. De framför budskapet att de accepterar homosexuella om de byter till att vara heterosexuella. Det är ungefär som när högerpopulister säger att de accepterar invandrare om muslimerna blir kristna och assimilerade till den svenska kulturen.

Så ja visst kan man stoppa "främlingsfientliga" partier hur man nu ska definiera det, men då får man också stoppa "homofientliga" grupper som inte heller det är entydigt definierat.

För det är väl inte så Anne-Marie Ekström att du accepterar intolentans om vederbörnade säger amen efteråt. Då hade alltså nationaldemokraterna varit acceptabla om det varit ett religiöst samfund istället för ett parti.

Tyvärr är politiker inte så konsekventa. Och många tycker man ska hålla rent åt högerextremister men inte åt vänsterextremister.

Nej, försöka skapa konsekvens. Visst ska skolan kunna stoppa extremister, men man bör hellre fria än fälla. Och partier som är med i kommunfullmäktige i kommunen ska givetvis inte få bli stoppade. Hur förenligt är det med respekt för de demokratiska valen?

Bengt Held
Liberal

Anonym sa...

Jag håller med Bengt, det är en komplicerad fråga. Yttrandefritheten är viktig, men vi kan aldrig acceptera högerextrema åsikter.
Frågan är bara, är det bäst att bemöta dem på plats i skolan, eller är det bättre att slänga ut nationaldemokrater, sverigedemorkater, folkpartister och andra högerextrema grupper?

Svår fråga, men jag är en demokrat till skillnad från de flesta "liberaler" i Sverige. Så jag säger att förbud inte är rätt väg att gå. Istället ska vi bemöta när de dyker upp på skolan, visa det fakutm att de är precis lika arbetarfientliga som nuvarande regering, och att deras snack om att invandrare är problemet i dagens Sverige bara är just skitsnack.

Bengt, hur tusan kan en liberal blanda ihop homofientliga kristna med alla muslimska samfund?
PS. Befinner mig för tillfälet i USA, ett land som det finns många anledningar att kritisera. Men samtidigt har jag efter ett år här vant mig vid att liberaler är personer som står upp för demokratin, står upp för de som har det svårt. På sätt och vis känns det jobbigt att komma tillbaka till ett land där "liberalerna" istället pratar om hårdare tag mot arbetslösa, muslimer, sjukskrivna...där "liberaler" hellre sparkar på de som har det svårt.....jaja, jag gick lite "off topic" nu, men jag undrar verkligen hur det kommer sig att det inte verkar finnas en enda riktig liberal kvar i Sverige....

Anonym sa...

Till anonym

"Bengt, hur tusan kan en liberal blanda ihop homofientliga kristna med alla muslimska samfund?"

Alla muslimska samfund i Sverige är homofientliga dvs menar att homosexuella inte bör ha sex. Det både kan och ska kritiseras. Men du kanske fått för dig att minoriteter inte kan ha problem med intolerans?

Det betyder inte att alla muslimer tycker likadant precis som inte alla kristna tycka likadant. Det existerar både homovänliga kristna och homovänliga muslimer. Men medan det finns kristna och judiska samfund som är homovänliga medan andra är homofientliga så är alla muslimska samfund som sagt homofientliga i Sverige. I Nordamerika finns det dock några homovänliga muslimska föreningar.

Det är fakta och fakta ska man berätta även om du tycker det är obehaligt kanske. För om man inte berättar och diskuterar ett problem hur ska man då kunna lösa det?

Det som verklgien har det svårt är homosexuella muslimer som blir trakkasserade av en del musoimer i sin omgivning. Men du tycks inte tycka det är något att bekymra sig om eller diskutera.

Bengt Held
Liberal