torsdag 3 april 2008

Inte någon accepterar hedersrelaterat våld

Den senaste veckan har det diskuterats en del om hedersrelaterat våld i radio Sjuhärad. Jag har inte riktigt hängt med eftersom jag var borta några dagar, men jag har förstått att det har funnits uttalanden från unga killar där de säger att deras systrar inte får träffa vem de vill och att de ska hålla sig hemma. Självklart är det icke acceptabla uttalanden. I Sverige ska alla ha rätt till ett eget liv, antingen de är flickor eller pojkar. Och man ska ha rätt att gifta sig med den man vill.

Det behövs säkert göras en hel del mer inom socialtjänst och skola, polis och andra myndigheter för att hjälpa dessa unga flickor och i en del fall faktiskt också pojkar. Och det behövs göras mycket för att informera de som kommer hit att vad som gäller i Sverige. Men samtidigt får inte faktumet att det finns de som har en sådan hederstradition, oavsett religion, göra att man misstänkliggör alla invandrare. De allra flesta som kommer hit slår inte ihjäl sina döttrar bara för att de träffat en annan pojke.

Inte heller får man glömma bort att det finns kvinnoförtryck även bland svenskfödda män. Våld mot kvinnor förekommer även i helsvenska familjer idag . Och det är inte många år sedan kvinnan ansågs som mindre värd även i Sverige. I fundamentalistiska kretsar är kvinnorna fortfarande mindre värda. Ta Plymouth bröderna till exempel. Fortfarande har vi också en bit kvar till riktig jämställdhet mellan män och kvinnor när det gäller löner och annat.

Idag har sverigedemokraten Petzäll ett inlägg på sin blogg där han sin vana trogen skyller hedersvåldet på "massinvandring" från kulturellt avlägsna länder. Han påstår att övriga politiker viftar bort problematiken med hedersrelaterat våld. Där har han fel. Jag tror alla tar problematiken på allvar. Man har insett att det förekommer och att allt måste göras för att hindra att fler flickor får sätta livet till. Men därifrån till att göra generella uttalanden som misstänkliggör alla som kommer hit är steget långt.

Som vanligt kommer inte Petzäll med några förslag vad han själv och hans parti vill göra för de ungdomar som drabbats. Bara att de förmodligen inte borde kommit hit. Då hade de inte ens fått en chans att leva ett eget liv. Då hade föräldrarna bara gift bort dem.

Jag tror ett recept är att jobba för att fler ska få ett arbete så att man blir mer delaktig i samhället. Genom att träffa svenskar får man också veta hur det svenska samhället fungerar. Att bara vara hänvisad till sina egna landsmän och leva i sysslolöshet förbättrar inte möjligheten att få veta hur det svenska samhället fungerar. Men det finns också motsatsen. Det finns de invandrare som själva hjälper till och informerar sina landsmän. Typ Sharifs hjältar.

I stora delar av världen lever kvinnor under förtryck. Och där måste andra länder som kommit längre när det gäller kvinnors rättigheter gå före och försöka påverka. Vi i Sverige har kommit ganska långt. Men som sagt. Det finns även svenska män och fäder som vill ha fullständig kontroll över sina kvinnor eller döttrar. Och innan 1921 saknade kvinnor rösträtt. Och det är som sagt inte så väldigt länge sedan vi också fördömde kvinnor som gjorts med barn av någon herreman eller för den delen brände kvinnor på bål. Vill sd ha tillbaka den delen av den svenska historien?

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Som vanligt kommer inte Petzäll med några förslag "

Jag kanske ska påminna Anne-Marie Ekström att det var inte alls längesedan vi motionerade om åtgärder för att motverka hedersvåld. Motionen finns att läsa på vår hemsida.

Anne-Marie Ekström sa...

Du har rätt. Svaret blev att det redan görs mycket. Så den blev inte avslagen. Det kan säkert göras mer. Men den som sprider rasistiska propaganda på sin blogg kan inte förvänta sig att bli tagen på riktigt allvar.

Anonym sa...

Genialt om hedersvåld ! (OBS: Ironi !)

För att det finns kvinnoförtryck även bland svenska män och i helsvenska familjer är det hela inte så farligt ?
Att svenska kvinnor fick rösträtt så sent som 1921 gör saken ännu legitimare ???
Det verkar här som hedersvåld och balkongtrillning nästan är en gammal helsvensk tradition ?
„Dottern ville titta på Allsång på Skansen medan jag ville se fotbollsmatchen så den logiska följden var att hon plötsligt trillade från balkongen !“

Vi kan fortsätta så:
„Vikingarna anföll ju England 1066 så inte kan vi säga något kritiskt om WTC 9/11 ?“

Jag finner det oappetitligt smaklöst att så jämföra „en del svenskars primitiva människosyn“ med hela samhällssystems kollektiva metoder att genomdriva sina stenåldersmoraluppfattningar. Där det tom ibland hålls familjeråd om vem som ska ta hand om “saken” !
Eller var det en kär gammal tradition också i Sverige, „till bara för några år sedan“ ?

Jag frågar mig, och dig också, hur ofta temat egentligen tas upp i fredagsbönen ?
Ett maktord av en imam här torde väl kunna minska förekomsten betydligt ?
Har du någon info ?

Tjalle Tvärvigg

Anonym sa...

Jo du Anne-Marie,

det är en modern svensk metod att "om vi betonar gångna svenska missgärningar så upplevs inte en del nysvenskars avvikande moraluppfattningar så farligt".

Mona har ju betonat att "ni har en riktig kultur medan svenskar bara är töntar !" och Fredrik bidrog med "”Ursvenskt är bara barbariet”.
Sedan kan vi säkert hitta lite godbitar ur "Svensk Kriminalhistoria" och wups ser vi att avvikande rättsbegrepp bara är
"gammal svensk tradition" och egentligen är "vi alla lika goda kålsupare".

Det är nästan så man börjar tro att här ankommande flyktingar kommer "ur askan i elden" ?
"Sverige är ju som landet jag flydde från ! Vad fasen ska jag göra här ?"

Citat: "Jag tror alla politiker tar problematiken hedersvåld på allvar."
Har du pratat med någon religiös ledare och föreslagit honom att ta upp problemet hedersvåld i nästa fredagsbön ?
Har du varit där och lyssnat hur han lade ut saken !
Här vore en kommentar intressant !

Och:
Vi måste hjälpa flyktingar i nöd. Under ordnade förhållanden !!!
Metoden att "WTC-angreppen 2001 var egentligen inte så farliga om man tänker på att min moster redan 1973 en gång backade in i en korvkiosk !" är föga konstruktiv.

Tjalle Tvärvigg