torsdag 24 april 2008

Torsdagens blandning

Hann i alla fall sitta i solen någon timma idag. För att inte få dåligt samvete passade jag på att läsa lite handlingar som jag ändå måste läsa.

Sedan bar det av till Kulturhuset till ett möte som jag inte riktigt visste vad det skulle bli. Diskussion om multikulturella center blev det i alla fall. Få se var det slutar.

På kommundelsnämndsmötet hände inga stora sensationer. Mer än att s-majoriteten kom med ett initiativärende som handlar om att se till att tandhälsan förbättras för kommundelens barn. Inget kontroversiellt. Det är något som alla vill. Men för att allt ska bli rätt så är det viktigt att det blir en beredning av ärendet inom organisationen innan beslut fattas. Men sossarna ville inte vänta på en sådan. Annars brukar detta partis företrädare klaga när ett ärende inte är ordentlig berett. Men konsekvensen är inte sossarnas starkaste sida. Enligt uppgift så har förskolorna för övrigt redan tagit tag i problemet.

Ett positivt inslag på mötet var när Våglängdsgatan 153:s ( f d Bodaklint) styrgrupp berättade hur de har jobbat för att förbättra tillvaron för de äldre på boendet. Hur man ser till den boende väl och ve i första hand. Jag lärde mig ett nytt ord "klockfrihet". Det vill säga att man tittar inte på klockan när man hjälper den äldre i säng utan den som är nattmänniska får vara uppe lite längre. Och också få en smörgås när han eller hon är hungrig. Antingen sent på natten innan sängdags eller tidigt på morgonen före frukost om man vaknar tidigt.

Dessutom är det inte förbjudet att ta sig en liten likör om man vill det. Självklart inhandlad för egna pengar. Men även personalens väl och ve tillgodoses. Och förslagen till förbättringar för de äldre kommer från personalen.

Det är viktigt att det skrivs också om alla goda exempel. Inte bara om dem där det har gått snett.

Snett har det tydligen gått i Stockholm, kanske i övriga landet också, när det gäller ungdomars jakt efter berusningsmedel. Något som kalls boffning har blivit populärt. Det innebär att man sprejar gas i en plastpåse och sedan sniffar denna. Kreativiteten vet inga gränser när det gäller att berusa sig. (DN)

Här i Västsverige har olika preparat som omvandlas till det narkotikaklassade GHB i kroppen funnits i ett antal år. Butandiol och gbl är ämnen som nu klassats som hälsofarliga så man måste ha tillstånd för att inneha preparate, men det tog tid innan det blev lagstiftning, efter mycket tjat på ansvarig minister bland annat från mig, och denna blev inte heller heltäckande. Men drogerna fanns inte i någon större utsträckning i Stockholm. Hade den gjort det hade det nog gått både fortare och lagstiftningen blivit bättre.

Det är ett ständigt problem när det hela tiden dyker upp nya sätt att berusa sig med. Lagstiftningen måste bli mer flexibel så man kan stoppa olika berusningsmedel snabbt. Fast att förbjuda sprejburkar kanske inte går. Där behövs det andra åtgärder.

För övrigt kommer folkpartiet i Borås att anordna en kväll om droger den 5 maj. Polis och fältpersonal kommer och berättar om situationen i Borås.

Inga kommentarer: