torsdag 31 mars 2011

Länge på tåg och utsatta barn


Så var vi då på rull efter en timmes väntan i Skövde. På väg till Coompanion Sveriges årsmöte som ska vara i två dagar. Men vi alla från Västsverige lär komma mer eller mindre sent. Har inte tåget stått i Skövde så har det gjort det i Laxå. Det är ju inte tre-fyra timmars försening som tydligen gällde igår kväll. Men det är helt skandalöst att man inte kan se till att tågen kommer fram i tid. Problem har det funnits länge. Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg så ställde jag frågan redan under mina riksdagsår vad man (=sossarna) skulle göra för att förbättra standarden på X2000-tågen men fick svaret att det behövdes inte göras något. (BT, GP)


I och för sig så handlade gårdagens (och dagens) problem om nerriven kontaktledning. Men det har också blivit många nerrivna kontaktledningar. Har det inte med tågen att göra? Det är ju de som river ner ledningarna. Har fått det förklarat för mig från välunderrättat håll hur det går till.


Men resan blir väl gratis. 100 % ersättning som värdebevis om tåget är minst 60 minuter för senat. Något som SJ inte upplyser om. Det måste man kolla upp själv. Frågan ärockså om det gäller när resan betalats med värdebevis och frågan är bara när vi ska hinna i kapp att resa upp alla värdebevisen. De senaste gångerna jag rest till Stockholm har tåget varit mer än en timme försenat åtminstone i den ena riktningen. När man ska hem kan det vara ok om det inte blir mitt i natten som det ibland har blivit men om man ska på ett tvåtimmars möte och knappt hinner fram innan mötet är över är det inte ok.


Men det finns värre saker än att rulla fram i Närkeskogarna i 20 km i timmen. Jag är på väg mot något trevligt. Och det är väl som lokföraren sa nyss lite uppgivet:" Vi kommer väl fram så småningom." I bästa fall till lunch.


Det jag tänker på är alla barn som ska avvisas från Sverige till osäkra framtider. Jag trodde att portalparagrafen om barns bästa i utlänningslagen skulle få större tyngd. Men så icke. I Boråstrakten ska barn som inte kan sitt hemlands språk, i Göteborg är det aktuellt att avvisa två mindre barn tillsammans med föräldrar som misshandlar dem. Och det finns fler. Vi har skrivit under barnkonvention som ska vara till skydd för barn. Men det gäller tydligen inte flyktingbarn. Det gjorde det inte på min tid i riksdagen och det gör det inte nu heller. Till min förvåning talade sossarnas representant i gårdagens migrationsdebatt om hur viktigt det är att ta hänsyn till barns bästa. Var fanns han under debatten om de apatiska barnen? Så vitt jag minns vart det inte många sossar som tog strid för barns bästa. Förmodligen genom att Folkpartiet och Bo Anderssen lyft frågan om de misshandlade barnen blir det i alla fall ett omtag i beslut. Förhoppningsvis behöver inte barnen lämna landet med misshandlande föräldrar.


Det är dags att Sverige gör barnkonventionen till svensk lag så att alla barns bästa kan tas till vara. Oavsett om det handlar om skolor som ska läggas ned (BT) eller barn som ska avvisas till en osäker framtid. (GP, Radio Sjuhärad)

tisdag 29 mars 2011

Plötsligt händer det

Hemma från en intensiv dag med början till en intensiv förkylning. Men den la av. Verkar det som i alla fall. Rösten är dock något beslöjad. Den som vill lyssna till den kan lyssna här. Börjar tio minuter in i programmet. Jag fick rycka in som reserv för Alice Bah i Sjuhärad Direkt när hon var sen. Fick tillfälle att berätta om Coompanion och företagssamverkan och socialt företagande i direktsändning i radio. Man kan säga som de säger i reklamen “Plötsligt händer det”.

Sedan följde en spännande härlig timme på stadsteatern med Alice Bah som berättade om sitt liv som “hippieunge” och hur det påverkat henne. Om konsten att lyssna på sin inre röst. Att inte hela tiden vara fokuserad på att vara bäst. 200 personer lyssnade och skrattade och kanske torkade en och annan tår. Kul att ha fått träffa henne.

I morgon är det en hel del saker som måste fixas. Men man vet aldrig vart dagen tar vägen. Bäst att vara redo.

måndag 28 mars 2011

Låt skolan vara både skola och samlingsplats

Kan inte låta bli att skriva några kommentarer kring skolflytten på Norrby. (BT, BT, Radio Sjuhärad)

Norrby är ett område med många barn med invandrarföräldrar. Självklart är det inte bra med en skola där nästan alla barn har ett annat modersmål än svenska. Och den förflyttning som gjorts med de äldre barnen har slagit väl ut. Efter vad jag hört i alla fall.

Jag har inte alla detaljer och jag vet att pengarna inte räcker till i  skolan.  Men samtidigt är det barn som behöver mycket stöd och visst är det så att de lärare som jobbar på en skola med många invandrarelever blir specialiserade och vet vad barnen behöver. Eftersom jag känner några lärare har jag förstått att de varit helt utan vetskap om vad som planeras. De ställdes bara inför fullbordat faktum. Hade det inte varit klokt att ta med lärarna i planeringen som känner barnen. Har det gjorts någon konsekvensanalys ur barnperspektiv. Borås är årets ungdomskommun och barn och unga ska ha möjlighet till inflytande. Barnkonventionen ska alltid finnas med i alla frågor. Men särskilt i dem som rör barn. Kanske dags att införa en barnombudsman som verkligen bevakar detta.

Man kan också fråga sig varför man inte behåller en nyrenoverad skola och lägger ner en sliten skola i stället. Är det kanske för att det är lättare att flytta barn med föräldrar som i många fall inte har så starka röster.

Jag tror förutom att man kör över barn och föräldrar som redan har det kämpigt så borde man i stället se till att skolorna i s k utsatta områden blir de allra bästa så att andra lockas dit. Det finns t o m med i det framtagna integrationsprogrammet. Skolorna ska stimuleras så att de får en särprägel så att elever från hela kommunen vill komma dit. Sedan tror jag att det är helt fel att lägga ned skolan i ett område som man i övrigt säger sig vilja rusta upp och göra attraktivt. Gör i stället skolan till en samlingsplats där kunskap och bildning står i högsätet. Utnyttja skolan även på icke skoltid.

I integrationsprogrammet står också om dialog och inflytande för medborgarna. Sedan vet jag att man av olika skäl, pengarna styr rätt mycket, måste sätta ned foten. Men som gjorts i det här fallet att köra över både lärare, barn och föräldrar är inte ok. Även om man ska spara pengar kan det göras på ett ansvarsfullt sätt.

Jag tror att det är viktigt att upprusta både Hässleholmen och Norrby med både fler företag och andra samlingsplatser. Gör det attraktivt för andra Boråsare att besöka dessa områden. Jag har tidigare skrivit om skulpturvandring på Hässleholmen. Det är ett exempel. Som kan avslutas med en kopp kaffe i ett bokcafé som drivs som ett socialt företag. (Om nu bara reglerna funkar så att man kan starta sociala företag)

Nu dags för en tidig kväll för att kurera halsen och förhoppningsvis vakna pigg och utvilad i morgon. Även om jag inte har jätteont eller mår superdåligt så blir jag trött.

Jag har inte tid att bli sjuk nu.  Om några dagar ska jag åka på Coompanion Sveriges årsmöte och det är mycket som ska vara fixat innan dess. Till helgen blir det utbildning inför valet och årsmöte med länsförbundet. Nästa vecka blir det Stockholm igen med Medborgardialog på tisdagen och Skatteverket på onsdagen. Och konferens om grön integration på torsdag. Ett gediget schema.

Innan dess är det dock Stadsbiblioteket i morgon med Alice Bah Kuhnke. Coompanion är medarrangör. Ska bli intressant.

torsdag 24 mars 2011

Dagsrapport

Dagen blev inte lika lång som jag trodde. Eller i och för sig. Jag trodde väl inte fullmäktige skulle bli så långvarigt. Det som bidrog till att det överhuvudtaget blev något av ett fullmäktigemöte var Joakim Malmbergs(fp) debatt med Ulf Olsson (s) kring Svenskt Näringslivs publikation Handbok om Lokalt Företagsklimat. Joakim hade frågat Ulf Olsson om han läst publikationen. Så var icke fallet. Ulf visade tydligt sin negativa inställning till Svenskt Näringsliv. Tyvärr har sossarna i Borås inte ändrat inställning till alternativ i det offentliga eller att upphandling kan göras i “mindre portioner”. Det vill säga att man kan göra delupphandlingar, t ex städning i skolan. Motivationen till att detta inte är möjligt, är på grund av att all personal är en del av skolan och således en del av vuxenvärlden. Varför skulle inte också personal från ett privat företag vara en del av skolan?

Kommunen ska inte heller bedriva konkurrerande verksamhet. Eller bedriva annan verksamhet som ett privat företag mycket väl kan driva. Ett klockrent exempel är att kommunen inte ska driva campingplatser. Kommunen kan äga marken och arrendera ut den men det måste finnas entreprenörer som kan driva den. Hur skulle det se ut om kommunen började driva hotellverksamhet. Både campingplatser och hotell är övernattningsmöjligheter för turister.

I övrigt har jag klarat av ett möte i Falköping med Coompanion Västra Götaland. Och ett med representationskommittén i Borås. Förklarligt nog diskuterades kungens och drottningens besök i Borås. Plus en del andra besök.

Och ett möte med valledningen för Borås inför omvalet till regionfullmäktige. Valrörelsen är på gång. Knappa åtta veckor kvar. Onekligen blir det en kort valrörelse. Och jag tänker lyfta de frågor som regionen har ansvar för förutom sjukvård. Regional tillväxt och social ekonomi. I den sociala ekonomin finns både föreningsliv och socialt företagande. För tillväxt krävs att man kan förflytta sig på ett enkelt sätt mellan olika platser i regionen. Antingen det handlar om att bygga vägar och järnvägar eller att se till att man har en fungerande kollektivtrafik som värnar de resande.

Och så har jag svarat på en massa anonyma kommentarer på ett tidigare blogg inlägg.

Nu kolla lite på debatt och ladda inför morgondagen.

onsdag 23 mars 2011

Inför dagen

Efter två dagar i “kursbubblan” är det dags att ge sig i kast med intervjuer och kvällsmöten. Först på dagordningen står intervjuer och sedan blir det en del administration för Coompanion som för tillfälligt arbetande ordförande. Årsmöteshandlingar ska fixas och material till bokbord på biblioteket ska plockas fram. På tisdag är Coompanion tillsammans med Borås stads bibliotek värd för tisdagskväll på biblioteketAlice Bah kommer och berättar. Därför detta med bokbord på biblioteket.

I kväll Studieförbundet Vuxenskolans årsmöte.

Tur att det finns mycket att göra när det nu våren låter v192186_10150123153829132_696684131_6668181_1647307_oänta på sig. SMHI hotar till och med med snö på  söndag. Vill inte ha mer. Den här högen måste bort nu.

Tur att det finns lite spirande blommor i alla fall. 

193579_10150123154349132_696684131_6668184_4520040_o200948_10150123154614132_696684131_6668185_1618950_o

måndag 21 mars 2011

Sverigedemokraterna förnekar sig inte

Tänkte nog egentligen lämna datorn men så hittade jag en artikel i DN om vad Sverigedemokraterna vill ändra på i Sverige.

Jag blir mörkrädd när jag läser om den människosyn man har. Det framgår så tydligt att samma regler inte ska gälla för dem som kommit hit från andra länder som ska gälla för svenskfödda.

För det första är det märkligt att ett parti som så hårt värnar familjen tvingar familjer, även med barn, att leva från varandra kanske under många år på grund av att den part som finns här inte har tillräcklig försörjning eller att han eller hon inte kan betala en “grundavgift” på över 40000. Det finns många svenskar som inte skulle kunna ställa upp med den summan. Att etablera sig i det nya landet blir inte lättare om man samtidigt ska vara orolig för sin familj som kanske flytt till ett annat land. Att flytta till den andra eller de andra i familjen är ofta inte en möjlighet. Särskilt inte om dessa bor i ett flyktingläger någon annan stans i världen. Och varför ska man betala extra när man jobbar och betalar skatt.

Att man inte får bli kär innan man fyllt 24 år är ett annat förslag. Åtminstone inte bo ihop om den ena parten kommer från något annat land. Helt absurt. Svenskar har rätt att gifta sig vid 18 år. Varför ska andra regler gälla för personer med annan bakgrund.

Sedan måste det vara oerhört förnedrande om man jobbar och betalar skatt i Sverige att varje år ifrågasättas. Alla ska omprövas varje år under tio år innan man kan få svenskt medborgarskap. Jag lärde mig i helgen att om man inte redan från början bestämmer sig för att man vill stanna så blir integrationen svårare. Man ska inte leva med “två koffertar i hallen”.

Om människor ska lyckas och må bra i sitt nya hemland kan det också vara avgörande att kunna besöka sina nära och kära i sitt gamla hemland om det är möjligt. Har sett på nära håll hur viktigt det är.

Att man ska ha vissa svenska kunskaper för att bli svensk medborgare kan jag hålla med om men att vara tvungen att skriva under ett papper att man ska vara lojal och lyda svenska lagar är oerhört diskriminerande. Då ska alla svenskar också göra det.

Sedan verkar det inte ha gått in i huvet på Sverigedemokraterna att vi kommer att behöva invandrad arbetskraft.

Sverigedemokraternas politik är diskriminerande och fjärran från respekt för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

Sedan finns det mycket att göra när det gäller att välkomna människor som kommer hit, på ett bra sätt. Där man betraktas som en resurs och får hjälp och stöd med det man behöver men inte blir omhändertagen som “en hjälplös stackare”. Där saknar dock SD förslag.

Dagen då jag blev dumpad i Rävlanda

Ingen dag är den andra lik. Återhämtad från Folkpartiets riksmöte åkte jag tillbaka till “platsen för brottet” Göteborg. Denna gång för att lära ut hur man kan använda Excels alla funktioner. Något jag gör då och då.

Att åka tåg till Gbg gick hur bra som helst. Men det var värre när jag skulle hem. På grund av ett godståg på spåret tog tågresan slut i Rävlanda (av alla platser i världen att bli avkastad på). Så vitt jag hörde på en skrapig högtalaranläggning sas det bara att tåget skulle vända och gå tillbaka till Göteborg. Ingen information om hur vi skulle komma till Borås. Som tur var stod en ordinarie buss till Bollebygd där och väntade och alla rusade ut. Ingen kunde svara på frågan hur vi skulle komma till Borås. I Bollebygd hade vi tur att det gick en buss till Borås ganska direkt. Att stå ute och vänta i Bollebygd en halvtimme eller mer hade inte varit så eftertraktansvärt. Hem kom jag men jag har noll koll på hur mycket jag betalade för resan. Vet inte riktigt hur man ska göra. Att åka med Västtrafiks biljettsystem är sannerligen komplicerat. Plus när man kliver på och komma ihåg att stämpla när man går av. Men är det när man lämnar sista färdmedlet man ska stämpla av? Har nu läst på på Västtrafiks sida och konstaterat att jag nog gjorde fel. Jag borde ha stämplat ut på tåget. Men då var jag mest f-d för sättet att slänga av oss och tänkte väl inte på att stämpla. Att klara ut att det nog var den blåa bussen som stod där som gällde.

Att ha ett så komplicerat biljettsystem så vanliga resenärer inte vet hur man ska göra kan inte gagna kollektivtrafiken. Något måste göras. Folkpartiet vill göra det enklare och mer prisvärt att resa med Västtrafik.

Medans jag “kursade” i Göteborg passade kommunstyrelsen på att fatta beslut om integrationsprogrammet som varit till diskussion de senaste dagarna. Alla förutom SD var glada och positiva över programmet. Det känns jättebra att det nu ska upp till kommunfullmäktige så att det sedan kan börja genomföras. Mer om programmet finns på tidigare blogga jag skrivit. Här och här och här.

Nu dags att ladda för morgondagen. Men då blir det bilresa. Var så säker. Så jag hinner i tid till gruppmöte inför kommunfullmäktige.

söndag 20 mars 2011

Resumé från andra dagen

Hemma från Folkpartiets riksmöte. Som alltid lite trött, dansgolvet tar ut sin rätt, men fylld med inspiration från intressanta seminarier och paneldebatter. Och förstås jätteroligt att få träffa alla liberala vänner från hela landet.

Dagen började med ett intressant seminarium om integration med Jasenco Selimovic och Adam Cwejman. Jasenco började med att visa hur människor blir mest nöjda med tillvaron om de bor nära människor som är lika dem själva. Något som säger att boendesegregation kanske inte nödvändigtvis behöver vara av ondo. Det viktigaste är ett arbete. Talades om att arbetskraftsinvandring också underlättar för asylinvandrade att snabbare få jobb. Jasenco talade också om två olika slags diskriminering. En där det handlar om ren rasism och en där diskrimineringen handlar om att man diskriminerar på grund av osäkerhet inför det främmande. Men vet inte vad t ex ett intyg eller betyg innebär.

För att underlätta integrationen så måste också den som kommer till Sverige vilja komma in i samhället. Man kan inte ha “två koffertar i hallen”. Det vill säga att man hela tiden har planer på att resa till hemlandet igen. Viktigt också att alla är lika ansvariga, både infödda och de som kommer hit. Och visar ömsesidig respekt.

Jag fick också bekräftat att vårt (fp:s) förslag att stärka samarbetet mellan kommunen och det civila samhället ligger helt rätt. Likaså det som handlar om att kommunen ska bedriva lobbying för att tala om vilken betydelse det kan ha för lönsamheten i företaget genom handel med andra länder.

Igår talade Jan Björklund barn som far illa. Idag hölls ett mer utvecklande panelsamtal med bland annat Barnombudsmannen om hur många barn och unga som omhändertagits farit riktigt illa. Dessa barns önskningar är att bli behandlade som människor i stället för problem eller föremål. Barnkonventionen måste införlivas i svensk lag.

När alla andra folkpartister åker hem för att börja planera för valet 2014 så sätter vi Västra götalänningar igång med snabbkampanj inför valet till regionen som går av stapeln om åtta veckor.

Dags för fokus på regionfrågor. Sjukvård, kollektivtrafik, ungas hälsa, tillväxt och social ekonomi. Bland annat.

lördag 19 mars 2011

Första dagen på kommunalt riksmöte

Så har då en intressant dag gått till ända på Folkpartiets riksmöte. Jan Björklund höll ett tal som handlade mycket om det som händer i världen idag. Han talade om hur viktigt det är att vi inte stöder diktaturer men demokratier och demokratirörelser. I samband med detta gick Folkpartiet ut och krävde att vi inte ska sälja vapen till diktaturer. (SvD). Barns situation är en annan viktig fråga. Hur barn som omhändertas hanteras? I allra högsta grad aktuellt i Sjuhärad. (BT) . Barnen får inte fara illa. Samhället har ett ansvar att verkligen utreda så långt det någonsin går så att barns bästa alltid blir det som avgör. Det måste vara barnexperter som utreder barn. Självklart tog Jan Björklund upp en rad andra frågor. Hela talet finns här.

Vår jämställdhetsminister talade om kvinnors roll i världen. Att vi inte får glömma det. Hon skickade också ut en brandfackla, tror jag, om att diskussionen om kvotering av föräldraförsäkring skymmer sikten för många andra viktiga jämställdhetsfrågor. Jag håller med. Det handlar om att erbjuda nattöppna dagis och en rad andra frågor. Nyamkos tal finns här.

Efter en intressant debatt där bland a nnat P G Gyllenhammar och Cecilia Malmström deltog avslutades dagen med ett inspirerande tal av Anders Johnson om invandrares betydelse för det svenska näringslivet och samhällets utveckling.

Nu dags att förbereda kvällspasset. Middag och dans.

torsdag 17 mars 2011

Inlägget jag inte borde skriva

Hade tänkt sluta bloggandet om integrationsprogrammet i Borås. Borde kanske också göra det. Jag vet att man inte ska kritisera rubriker eller journalister men eftersom det fria ordet också gäller för mig så måste jag bara ibland kommentera.

Självklart vet jag att man inte kan sätta en rubrik som den jag föreslog i mitt blogginlägg om integrationsprogrammet. - “Gruppen lyssnade till kritiken och flaggar för utökat samarbete mellan ideella organisationer och kommunen.” Det var innebörden jag menade. Jag skrev “kanske borde vara”. Men en del tar det på riktigt allvar.

När Mikael Marklund i Medievärlden på fullt allvar börjar prata om pinnar i rubriken och att nattchefer och redigeringslärare skulle få spader blir jag riktigt förvånad. Rubriken var inte seriöst menad.

Kan väl infoga att jag aldrig skickar med rubriker på mina debattartiklar. Det överlåter jag åt andra som kan det.

Det som dock förvånar mig mest är när BT:s chefredaktör inte tar till sig fakta som jag presenterar i mina blogginlägg. Inte bryr sig om att försöka ta till sig de förklaringar som finns kring framtagandet av programmet. Varför det kan saknas en del punkter som finns i andra program och varför inte allt finns med i den handlingsplan som ska genomföras det kommande året. Allt kan inte göras på en gång.

I sitt blogginlägg hänvisar han bland annat att rubriksättningen är motiverad på grund av kritik från Röda Korset. Jag har läst hela remissvaret från Röda korset om och om igen. Hittar inte ett enda negativt ord. I stället kan man läsa:

“De utvecklingsområden som presenteras visar på hög ambitionsnivå.
Samarbete och dialog med frivilligorganisationer skulle här kunna läggas till som ytterligare ett utvecklingsområde.”

Det sistnämnda är precis det vi gjort efter remissrundan.

De övriga två som nämns i chefredaktörens blogg har lämnat en del synpunkter men tycker också att programmet är bra på det stora hela.

Med något undantag är alla som svarat på remissen mycket positiva. Varför kan då inte detta framgå av rubriken? För säkerhets skull låter jag bli att skriva förslag.

Och så är det så att programmet handlar om Vad som ska göras inte Hur. Politiker ska tala om Vad och inte Hur.

Nu sätter jag punkt i alla fall för idag.

PS. Tack Sven Martinger för stöd.

PS.PS Jag tror läsarna vill ha positiva rubriker.

Små och stora problem

Det är förfärliga rapporter som kablas ut från Japan. Situationen blir bara värre och värre. Flodvågor och skalv och strålning. De kunde väl i alla fall sluppit snön. Ska tänka på det när snön faller i kväll. Även om jag måste ut och skotta. Jag har ett varmt hus att krypa in i efter en förmodad trevlig mästarmiddag i kväll.

Och irritationen över gårdagens rubriker och kommentarer kring integrationsprogrammet är överkomliga problem. Jag har dessutom tittat igenom remissvaren och i princip alla är positiva men en del har egna kompletterande förslag. Förslag som i en del fall mer hör hemma i “Hur” man gör arbetet. Några synpunkter har lagts in i programmet. Men det viktiga är att arbetet fortsätter. En bra grund att börja med har lagts genom vårt arbete. Flera konkreta förslag för Arbetslivsenheten att ta tag i.

Både att göra lobbyarbete i näringslivet för att påtala hur viktigt och värdefullt det kan vara att anställa personer med utländsk bakgrund och att hitta samverkansformer med de ideella organisationerna. Det sistnämnda är efterlängtat bland föreningar och andra organisationer. Förslaget är ett resultat av synpunkterna från just de ideella organisationerna. Förmodar att inte sista ordet är sagt i denna fråga. På måndag ska den tas i Kommunstyrelsen och sedan i Kommunfullmäktige.

Mätbara mål är inte så lätt att ställa upp vilket varit en del av kritiken. (BT) Självklart är ett mål hur snabbt en person som kommer hit blir självförsörjande. Men det målet är inget som Borås stad kan påverka. Numera är det Arbetsförmedlingen som har det ansvaret.

Det finns också förslag i programmet på att man ska utveckla metoder för att mäta olika saker. Hur introduktionsbidraget används och hur språkutbildning och introduktion fungerar.

Jag tror att det är värdefullt att utreda metoder för att mäta olika mål. Det har inte varit gruppens uppdrag. Och vi har också varit åtta olika partier med olika viljor och ändå fått ihop ett gemensamt program med många konkreta förslag. Om varje parti gjort sitt eget kanske det hade blivit tuffare förslag men nu var inte förutsättningarna sådana.

Få ihop åtta olika partipolitiska viljor var inget lätt jobb. Kanske därför jag reagerar så starkt.

Nu mot styrelsemöte med Coompanion.

onsdag 16 mars 2011

(S) har också varit med. Varför kritisera?

Undrar varför alltid rubriksättare måste hämta rubrikerna från det som är negativt (som dessutom är förbispelat) i stället för att tala om det positiva. Blir lite sur. Men ännu surare blir jag på Lena Palmén. Socialdemokratiskt kommunalråd som går ut och säger att det program för integration, som en grupp med åtta deltagare från åtta partier, tagit fram, är urvattnat, vilket senare också blivit en av rubrikerna i BT. Hennes egen partikamrat har varit med i gruppen och alla politiska partier har fått förslaget på remiss. Socialdemokraterna svarade inte.

I remissrundan hade man också möjlighet att påverka förslaget. Ytterligare ett tillfälle fanns när det slutliga programmet som nu ligger på kommunstyrelsens bord fastställdes i gruppen den 22 oktober.

Programmet är gjort efter den modell som Borås stad har beslutat att ha på all skriftlig dokumentation. Det vill säga – programmet består av en del, program, som är mer visionärt och talar om det man vill nå på sikt och en del som är en konkret handlingsplan. Handlingsplanen ska bara gälla för det närmaste året och är tänkt att kompletteras vartefter man kan bocka av de olika aktiviteterna. Alla aktiviteter kan inte göras på en gång. Vi försökte prioritera dem som vi alla var överens om var viktigast. I programmet finns inte heller med aktiviteter som finns i andra program. Lite av en programmakares dilemma.

De ideella organisationerna, som till exempel kyrkan, inbjöds till en träff där gruppen förklarade hur vi tänkt och varför. Tyvärr hade kyrkan redan skickat in sitt svar innan detta möte.

Som framgår av handlingsplanen kommer också ett samarbete att utvecklas mellan de ideella organisationerna och kommunen. Detta bland annat efter kritiken från de ideella organisationerna. Dessutom finns det överenskommelser tecknade om liknande samarbete på riksnivå.

Rubriken för artikeln kanske i stället borde varit. “Gruppen lyssnade till kritiken och flaggar för utökat samarbete mellan ideella organisationer och kommunen.”

Tyvärr finns inte artikeln på nätet men här finns förslag till programmet och remissvaren (som för övrigt var i stort sett positiva).

Jag tycker att de punkter som vi har till handlingsplan inte tyder på ett urvattnat program.

  • sprida kunskap i näringslivet om värdet av att anställa personer med utländsk bakgrund
  • utarbeta samarbete med ideella organisationer
  • anställa mångfaldsinformatörer
  • utreda möjligheter för att rehabilitera trauman

Från början hade vi en del mer. Till exempel samordning av integrationen. Det är redan fixat genom omorganisationen.

Som jag också säger till BT så var vår uppgift att ta fram vad som ska göras. Inte hur. Åtminstone inte då.

Efterkommentar: Självklart vet jag att man inte kan ha en så lång rubrik. Det var innebörden jag menade. Tilläggas bör att det var bara någon som hade kritiska synpunkter till förslaget varav en del har vävts in i det slutliga förslaget.

tisdag 15 mars 2011

Socialt företag i stället för åtgärd

Jag säger som i sången Kungens lilla piga. Dagen har gått i ett enda fläng. Utan att jag hunnit sortera papper eller så. Men det hinns väl med någon gång. Framåt slutet av månaden. Resten av veckan känns ganska fullbokad. I morgon Coompanion på förmiddagen. Minst. Eftermiddag politik av lite olika slag. Torsdag blir det Coompanion-möte på eftermiddagen och middag med mästare från Borås. Fredag nya intervjuer och lördag och söndag Folkpartiets riksmöte.

Dagen har dock ägnats åt besök hos det sociala företag som sprungit fram ur Coompanions projekt Kompanjonen. I Svenljunga. Jag hoppas verkligen att personerna ska lyckas. Det handlar om personer som verkligen vill komma igång. Trots alla hinder som uppstått på vägen.

Många pratar om hur bra det är med socialt företagande men få vet hur det verkligen fungerar. Vilket betyder att många stelbenta regler sätter käppar i hjulet. För mig känns det värdefullt att stötta människor som vill starta något eget med den självkänsla det innebär att i större utsträckning kunna bestämma över sitt eget liv. I stället för att låta människor utföra rena arbeten till låg betalning borde kommunerna i stället kunna stötta nybildade sociala företag i större utsträckning. För det är ofta kommuner som upprättar arbetsställen där arbete utförs av personer som har någon form av aktivitetsstöd och arbeten som kommunen tar betalt för. Visst. Kommuner ska inte ägna sig åt affärsverksamhet och ska i princip inte stötta enskilda näringsidkare. Men det borde finnas möjlighet att stötta människor som vill ändra sin livssituation under en kortare tid. Alla tjänar på när någon går från åtgärd till arbete i eget företag tillsammans med andra. Så kanske kommunerna också slipper bedriva egen affärsverksamhet vilket just blir fallet när arbetslösa utnyttjas till arbeten som kommunen tar betalt för.

Att kunna starta ett eget socialt företag tillsammans med andra måste vara betydligt bättre än att tvingas arbeta med sysselsättning som egentligen är ett riktigt arbete men utan betalning. Vilket SVT har uppmärksammat i en rad inslag. SVT1, SVT2, SVT3

Nu blir det sängen.

söndag 13 mars 2011

Händer i världen och hemma

Mycket händer just nu både här hemma och i världen. Nyheterna från den fruktansvärda jordbävningen i Japan blandas med Melodifestival och vintersport. Själv blandar jag Excel-kalkyler och Accessdatabaser med jakt på lokaler och ny personal till Coompanion. Plus politik förstås. Snart är det ju omval till regionen.

Kontrasterna är stora. Samtidigt som jag sitter hemma framför TV:n och “facebookar” med vänner om de olika låtarna i Melodifestivalen, som om det vore världens mest viktiga fråga, dör tusentals människor på andra sidan jordklotet. Det blir något absurt över det hela. Men där kommer frågan som alltid ställs. Räddas fler människor för att jag avstår från att titta på Melodifestivalen. Nä. Om jag nu släpat mig upp från soffan och ringt på någon låt hade jag till och med kunnat göra en insats för världen genom att skänka pengar till Radiohjälpen. I så fall hade det nog blivit en röst på The Moniker.

Tillbaka till Japan. Bilderna som visas från Japan där bilar rullar runt i vattnet som leksaksbilar och husen knäcks som om de vore gjorda av tändstickor är så overkliga, så att oavsett hur många gånger som de visas så tror jag inte de är sanna.

Händelserna i Japan har också flyttat fokus från Khadaffis härjningar i Libyen. Förståeligt men beklagligt.

För att inte tala om att diskussionerna kring sossarnas förslag till ny partiledare nästan helt stannat.

Trots omvälvande nyheter ute i världen och i Sverige gåsnödropparr livet vidare här hemma. Nästa veckan blir en intensiv vecka med en rad möten, nomineringsmöte, årsmöte, vanligt styrelsemöte och möte med barnbarnen (hämta från fritids och dagis) Dessutom middag med alla mästare i Borås. Veckan avslutas med Folkpartiets riksmöte i Göteborg. Så fortsätter jakten på lokaler och personal plus lite annat konsultarbete.

Och min bild med vårens första snödroppar var med i BT.

torsdag 10 mars 2011

Tåg, ryggskott och ideellt arbete

Sitter på tåget mot Göteborg. Snön yr utanför och just nu väntar vi på ett tåg från andra hållet. Hoppas det kommer som det ska. Verkligen behövligt med en dubbelspårig järnväg mellan Borås och Göteborg. Buss är väl ok men jag åker hellre tåg. Så där ja. Nu rullar vi vidare.

Databaskurs väntar när jag är framme. Undrar hur det går med relationerna idag.

För övrigt är den här veckan relativt befriad från kvällsaktiviteter. Förutom i tisdags kväll då jag var i Timmele och lyssnade på Johan von Essen som talade om det ideella arbetet. Utan allt ideellt arbete skulle Sverige stanna. Ungefär hälften av Sveriges befolkning gör någon form av ideellt arbete. Var tionde svensk är engagerad i idrottsrörelsen. Diskussionen handlade om huruvida det ideella arbetet minskar men den myten tog föreläsaren död på. Just nu är det inte så i alla fall. Men innehållet i det ideella arbetet har ändrats över tiden.

Det är viktigt att de ideella krafterna tas tillvara. Regeringen har tillsammans med de ideella organisationerna och Sveriges kommuner och landsting gjort överenskommelser inom både det sociala området (vård och omsorg) och integration. Ett av förslagen som integrationsgruppen, tillsatt av kommunstyrelsen, föreslog i sin rapport var att utveckla samarbetet på lokal nivå med de ideella organisationerna. Liknande tankar finns visst också inom Västra Götalandsregionen.

Sedan kan jag ju undra vart vårt förslag till program tagit vägen. Försvunnit hos den nya majoriteten i Borås. Vi var ju faktiskt överens alla partier, vilket var målet.

Dags att ställa frågan.

Tåget börjar närma sig Göteborg. Förutom det ryggskott, eller liknande, som jag ådrog mig i morse, utan att ha skottat har jag blivit lite täppt i näsan av doften från mina grannar i stolen bredvid.

Apropå skottning. Undrar om det måste vara nödvändigt att dundra fram med snöplogen kl halv tre på natten tre meter från mitt sovrumsfönster.

Dags för dagens jobb.

tisdag 8 mars 2011

Borde vara kvinnodag alla dagar om året

Solen lyser över den 101:e Internationella kvinnodagen. Tidningarna är överfulla av artiklar som handlar om kvinnor. Det är kvinnor med makt. I affärsvärlden i Sverige, i arabvärlden. Eller inte makt. Män med makt är ett hot och i Västra Götaland leds åtta av tio kommuner av män.

Det handlar om att det är svårt att ändra strukturer. Kvinnor i de länder som störtat sina ledare kanske inte får så mycket bättre trots att de också demonstrerat.

Det är frågesporter, eller quizar som det numera heter, om kvinnofrågor. Ledare handlar om kvinnors situation (DN, BT, GP). Debattartiklar handlar om detta (SvD1, SvD2, GP).

Detta är bara ett axplock.

Det är oerhört viktigt att lyfta kvinnors situation både här hemma i Sverige och framförallt i världen i övrigt. Och det kanske är bra att frågorna lyfts särskilt under en dag på året. Men det är ännu mer viktigt att alla, både män och kvinnor, gemensamt jobbar för ett mer jämställt samhälle alla dagar under året.

Så att fler kvinnor får mer av den reella makten inom politiken. Alltså fler kvinnor som ordförande i kommunstyrelser och andra nämnder. Så att fler kvinnor får mer ekonomisk makt genom att fler startar företag och kommer in i bolagsstyrelser. Så att ingen kvinna behöver förnedras och/eller bli slagen av någon man som hon lever ihop med. Så att de yrken där de flesta är kvinnor har samma lönesättning som de yrken där det finns flest män. Så att inte vården anpassas bara efter mäns förutsättningar. Och mycket mera.

Det är ofattbart att vi fortfarande har ett ojämställt Sverige. Där inte alla behandlas lika. Det är viktigt att inte glömma bort att det också finns män som diskrimineras. Alla tillsammans måste jobba för ett jämställt samhälle där ingen diskrimineras.

I arbetet för att vi i Sverige ska få ett mer jämställt samhälle får vi inte glömma bort kvinnorna i världen. Där finns det ännu mer att göra. Så att inte flickor gifts bort i tidig ålder eller könsstympas. Eller att de överhuvudtaget får gå ut själva utan att eskorteras av någon man. Eller få köra bil.

Precis som det verkar bli en vår i år också (såg en koltrast för en

stund sedan) så hoppas jag att det blir en vår för världens alla kvinnor. Men då behövs det inte bara en dag per år för att fixa det utan alla årets dagar måste användas.

lördag 5 mars 2011

Sverige vidare i Davis Cup redan efter första dagen

Så var andra dagen av Davis Cup i Borås till ända. Och Sverige har redan gått vidare till kvartsfinal. (DN)Efter två vunna singlar igårdubbel tennis vanns dubbeln idag. På dessa tre matcher fick Ryssland bara ett set. Det hjälpte inte att herrn från Ryssland  som satt framför mig skrek sig fullständigt hes.

Själv har jag klappat händerna torra så de börjar spricka. Mycket handkräm krävs. Borås och alla dess tennisklubbar har lyckats bra med arrangemanget. Kanske en repris i framtiden.

Tennisintresset har nog i alla fall fått sig en kick i stan.

Få se hur jag gör i morgon. Borde jobba en del men det kanske blir ett tennisbesök på första matchen. Den matchen betyder ju inget men det är lockande att hänga kvar så länge som möjligt i den härliga tennisatmosfären.

Nu ska jag i alla fall häcka framför TV:n och Melodifestivalen.

Apropå bilden ovan. Det här med små grodorna som de svenska spelarna sjöng på tennismiddagen i onsdags var kanske inte så fel. finns här. Visst ser han framme vid nät ut som om det var dags för små grodorna.

fredag 4 mars 2011

Sverige leder med 2-0 i matcher i Davis Cup

En fantastisk tenniseftermiddag och kväll. Härligt arrangemang och pimpim servar Sverige klarade hem två vunna matcher i tre raka set mot Ryssland. Men likafullt var det spännande matcher. Pim-pim Johanssons servar gick inte av för hackor. 243 km i timmen tror jag det var. Tur att det inte var hans serve som träffade mig i förra veckan på knät. Fortfarande är blåmärket kvar. Förmodligen hade hela knät gått av om serven skickats iväg av Pim-Pim. Robin Söderlings servar var inte heller så tokiga.

Nu väntar dubbel i morgon. Ska bli spännande. Få se om jag fårinvigning DAvis Caup några tips till söndagskvällens egna match.

Tennisdagen inleddes med invigning där bland annat två tjejer från Borås kulturskola sjöng de båda nationalsångerna. Borås kulturskola är också fantastisk.

Välkomnar överenskommelse om migrationspolitiken

Gårdagens besked att Folkpartiet och alliansen gjort upp med Miljöpartiet kring migrationsfrågor är varmt välkomnat av mig. Folkpartiet har länge drivit på att barn som är gömda ska få gå i skolan. En rättighet som barn har enligt barnkonventionen. Och barnkonventionen måste ju gälla alla barn oavsett varifrån de kommer. Likaså är det självklart att alla människor som behöver vård ska få det. (SvD, DN)

Det viktigaste är dock att man får en rättssäker asylprocess så att de som får sitt ärende prövat får det på ett rättssäkert sätt. Då blir också antalet människor som går under jorden färre. Ingen väljer att gömma sig, med allt vad det innebär, om man känner att det är tryggt att återvända till sitt hemland. Den som gömmer sig måste hela tiden lita till andra människors välvilja och vara rädda att bli upptäckta. Att leva i den osäkerheten väljer man inte om man inte verkligen känner rädsla för att återvända till hemlandet.

Att kunna komma till Sverige för att söka arbete är också viktigt. Sverige kommer att behöva arbetskraft. Likaså behöver vi fler företagare och enligt överenskommelsen ska det bli lättare att kunna komma hit och starta företag.

De partier som står utanför överenskommelsen har naturligtvis reagerat. Av olika orsaker förstås. SD inser att överenskommelsen gör det svårare för dem att fälla regeringen i migrationsfrågor. Sossarna gillar inte arbetskraftsinvandring. Facket kan ju förlora inflytande. Vänstern mest irriterad för att MP lierat sig med alliansen. (SvD)

De må gnälla bäst de vill. Jag känner att vi är på rätt väg när det gäller migrationspolitiken. Jag vill ha ett öppet och ett samhälle med mångfald. Sedan återstår en hel del att göra när det gäller integrationen men där är vi också på god väg.

torsdag 3 mars 2011

Vid dagens slut

Det är alldeles för sent men jag måste nog ändå skriva några rader om dagen som varit.

Lite dåligt samvete förstås för att det inte har blivit så mycket jobbat som jag tänkt. Får väl ta igen det på söndag. Men annars har det varit en intensiv dag med många spännande möten och annat.

Att få vara med vid en lottning till Davis Cup är faktiskt lite stort. Fick också tillfälle att återknyta kontakten från gårdagens middag med några av tennishöjdarna. Tennis är ju ett av mina intressen och har varit det i 30 år. Genom tennisen fick jag mina första vänner när jag flyttade till Borås och tennistjejerna har alltid funnits där både vid skilsmässa och under riksdagsåren. Tennis är en sport som man kan utöva långt upp i åren. Alla kan delta på sin nivå. Hoppas nu att fler barn och ungdomar lockas till att börja med tennis eller att de som redan håller på med tennis vill utvecklas.

Efter en kort stund hemma efter lottningen var det dags att ge sig iväg och justera protokoll och sedan möte om framtiden med politiker och näringslivsfolk. Träffade bland annat en person som jag inte sett på 25 år. Plus en del andra som jag inte sett på ett tag, även om det inte gått 25 år mellan mötena.

Även efter mötet stötte jag på en god vän som jag inte sett på ett antal år. Dags nog att sova efter en innehållsrik dag. I morgon är en annan dag.

Socialt företagande och Davis Cup mm

Efter att ha levt i en preliminär tillvaro där mycket har varit flytande börjar tillvaron ta form. Lite i alla fall. Inte för att jag vet hur länge jag ska vara arbetande ordförande i Coompanion eller om jag ska ha kurs i slutet av mars men just nu har jag fullt upp.

Det finns ett otal frågor att lösa när det gäller socialt företagande. Allt från mer konkreta lösbara frågor som att hitta lokaler och anställa ny projektledare till att ändra lagstiftning för att göra det möjligt att starta sociala företag.

Alla pratar om hur viktigt det är att komma ut på arbetsmarknaden men reglerna gör det inte alltid så lätt. Man kan inte vara med och bilda ett socialt företag i form av ekonomisk förening och själv vara medlem och sitta i styrelsen om man har aktivitetsstöd. Tanken med ett socialt företag är att de som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden ska kunna gå samman om en affärsidé och starta en ekonomisk förening där var och en blir medlem. Även ett företag som bygger på den tanken ska fungera som vilket företag som helst men de som finns i företaget behöver extra stöd i början. Så fort som du blir medlem förlorar du ett eventuellt aktivitetsstöd. Särskilt en person som varit långt borta från arbetsmarknaden behöver ha trygghet. Här behövs en ändring.

Återstår att se vad som händer med lokaler och nyanställningar. Det mest aktuella nu är att förbereda kurs i nästa vecka och leva vidare i Davis-Cup yran. Efter en jättetrevlig middag igår kväll så är det lottning idag och i morgon sätter spelet igång. Ska bli kul.

Och ikväll är det framtidsvisioner med BoråsBorås.

Nu dags för lite databasförberedelser innan det är dags för lottning.