tisdag 8 mars 2011

Borde vara kvinnodag alla dagar om året

Solen lyser över den 101:e Internationella kvinnodagen. Tidningarna är överfulla av artiklar som handlar om kvinnor. Det är kvinnor med makt. I affärsvärlden i Sverige, i arabvärlden. Eller inte makt. Män med makt är ett hot och i Västra Götaland leds åtta av tio kommuner av män.

Det handlar om att det är svårt att ändra strukturer. Kvinnor i de länder som störtat sina ledare kanske inte får så mycket bättre trots att de också demonstrerat.

Det är frågesporter, eller quizar som det numera heter, om kvinnofrågor. Ledare handlar om kvinnors situation (DN, BT, GP). Debattartiklar handlar om detta (SvD1, SvD2, GP).

Detta är bara ett axplock.

Det är oerhört viktigt att lyfta kvinnors situation både här hemma i Sverige och framförallt i världen i övrigt. Och det kanske är bra att frågorna lyfts särskilt under en dag på året. Men det är ännu mer viktigt att alla, både män och kvinnor, gemensamt jobbar för ett mer jämställt samhälle alla dagar under året.

Så att fler kvinnor får mer av den reella makten inom politiken. Alltså fler kvinnor som ordförande i kommunstyrelser och andra nämnder. Så att fler kvinnor får mer ekonomisk makt genom att fler startar företag och kommer in i bolagsstyrelser. Så att ingen kvinna behöver förnedras och/eller bli slagen av någon man som hon lever ihop med. Så att de yrken där de flesta är kvinnor har samma lönesättning som de yrken där det finns flest män. Så att inte vården anpassas bara efter mäns förutsättningar. Och mycket mera.

Det är ofattbart att vi fortfarande har ett ojämställt Sverige. Där inte alla behandlas lika. Det är viktigt att inte glömma bort att det också finns män som diskrimineras. Alla tillsammans måste jobba för ett jämställt samhälle där ingen diskrimineras.

I arbetet för att vi i Sverige ska få ett mer jämställt samhälle får vi inte glömma bort kvinnorna i världen. Där finns det ännu mer att göra. Så att inte flickor gifts bort i tidig ålder eller könsstympas. Eller att de överhuvudtaget får gå ut själva utan att eskorteras av någon man. Eller få köra bil.

Precis som det verkar bli en vår i år också (såg en koltrast för en

stund sedan) så hoppas jag att det blir en vår för världens alla kvinnor. Men då behövs det inte bara en dag per år för att fixa det utan alla årets dagar måste användas.

3 kommentarer:

Andreas sa...

Då kvinnor 1) Arbetar deltid oftare. 2) Väljer arbeten som är lågavlönade.

Så HAR de redan lika stor lön.

Sen att de oftast väljer bort chefsjobb, att ta risker/ansvar som när någon måste tala ut i media, är en annan historia...

Maximilian van Kasteel sa...

Jag tänker på artikeln i DN idag om mäktiga kvinnor i arabvärlden. Ju mäktigare de är, desto mindre bär de slöja. Det om något får en att fundera på om det inte är dags att hjälpa några att bli jämställda.

Jämställda blir vi när vi samarbetar, inte försöker ta makten från varandra eller trampa ner dem som redan är utan.

Unknown sa...

FOLKFÖRRÄDARE