tisdag 15 mars 2011

Socialt företag i stället för åtgärd

Jag säger som i sången Kungens lilla piga. Dagen har gått i ett enda fläng. Utan att jag hunnit sortera papper eller så. Men det hinns väl med någon gång. Framåt slutet av månaden. Resten av veckan känns ganska fullbokad. I morgon Coompanion på förmiddagen. Minst. Eftermiddag politik av lite olika slag. Torsdag blir det Coompanion-möte på eftermiddagen och middag med mästare från Borås. Fredag nya intervjuer och lördag och söndag Folkpartiets riksmöte.

Dagen har dock ägnats åt besök hos det sociala företag som sprungit fram ur Coompanions projekt Kompanjonen. I Svenljunga. Jag hoppas verkligen att personerna ska lyckas. Det handlar om personer som verkligen vill komma igång. Trots alla hinder som uppstått på vägen.

Många pratar om hur bra det är med socialt företagande men få vet hur det verkligen fungerar. Vilket betyder att många stelbenta regler sätter käppar i hjulet. För mig känns det värdefullt att stötta människor som vill starta något eget med den självkänsla det innebär att i större utsträckning kunna bestämma över sitt eget liv. I stället för att låta människor utföra rena arbeten till låg betalning borde kommunerna i stället kunna stötta nybildade sociala företag i större utsträckning. För det är ofta kommuner som upprättar arbetsställen där arbete utförs av personer som har någon form av aktivitetsstöd och arbeten som kommunen tar betalt för. Visst. Kommuner ska inte ägna sig åt affärsverksamhet och ska i princip inte stötta enskilda näringsidkare. Men det borde finnas möjlighet att stötta människor som vill ändra sin livssituation under en kortare tid. Alla tjänar på när någon går från åtgärd till arbete i eget företag tillsammans med andra. Så kanske kommunerna också slipper bedriva egen affärsverksamhet vilket just blir fallet när arbetslösa utnyttjas till arbeten som kommunen tar betalt för.

Att kunna starta ett eget socialt företag tillsammans med andra måste vara betydligt bättre än att tvingas arbeta med sysselsättning som egentligen är ett riktigt arbete men utan betalning. Vilket SVT har uppmärksammat i en rad inslag. SVT1, SVT2, SVT3

Nu blir det sängen.

Inga kommentarer: