torsdag 24 mars 2011

Dagsrapport

Dagen blev inte lika lång som jag trodde. Eller i och för sig. Jag trodde väl inte fullmäktige skulle bli så långvarigt. Det som bidrog till att det överhuvudtaget blev något av ett fullmäktigemöte var Joakim Malmbergs(fp) debatt med Ulf Olsson (s) kring Svenskt Näringslivs publikation Handbok om Lokalt Företagsklimat. Joakim hade frågat Ulf Olsson om han läst publikationen. Så var icke fallet. Ulf visade tydligt sin negativa inställning till Svenskt Näringsliv. Tyvärr har sossarna i Borås inte ändrat inställning till alternativ i det offentliga eller att upphandling kan göras i “mindre portioner”. Det vill säga att man kan göra delupphandlingar, t ex städning i skolan. Motivationen till att detta inte är möjligt, är på grund av att all personal är en del av skolan och således en del av vuxenvärlden. Varför skulle inte också personal från ett privat företag vara en del av skolan?

Kommunen ska inte heller bedriva konkurrerande verksamhet. Eller bedriva annan verksamhet som ett privat företag mycket väl kan driva. Ett klockrent exempel är att kommunen inte ska driva campingplatser. Kommunen kan äga marken och arrendera ut den men det måste finnas entreprenörer som kan driva den. Hur skulle det se ut om kommunen började driva hotellverksamhet. Både campingplatser och hotell är övernattningsmöjligheter för turister.

I övrigt har jag klarat av ett möte i Falköping med Coompanion Västra Götaland. Och ett med representationskommittén i Borås. Förklarligt nog diskuterades kungens och drottningens besök i Borås. Plus en del andra besök.

Och ett möte med valledningen för Borås inför omvalet till regionfullmäktige. Valrörelsen är på gång. Knappa åtta veckor kvar. Onekligen blir det en kort valrörelse. Och jag tänker lyfta de frågor som regionen har ansvar för förutom sjukvård. Regional tillväxt och social ekonomi. I den sociala ekonomin finns både föreningsliv och socialt företagande. För tillväxt krävs att man kan förflytta sig på ett enkelt sätt mellan olika platser i regionen. Antingen det handlar om att bygga vägar och järnvägar eller att se till att man har en fungerande kollektivtrafik som värnar de resande.

Och så har jag svarat på en massa anonyma kommentarer på ett tidigare blogg inlägg.

Nu kolla lite på debatt och ladda inför morgondagen.

Inga kommentarer: