torsdag 31 mars 2011

Länge på tåg och utsatta barn


Så var vi då på rull efter en timmes väntan i Skövde. På väg till Coompanion Sveriges årsmöte som ska vara i två dagar. Men vi alla från Västsverige lär komma mer eller mindre sent. Har inte tåget stått i Skövde så har det gjort det i Laxå. Det är ju inte tre-fyra timmars försening som tydligen gällde igår kväll. Men det är helt skandalöst att man inte kan se till att tågen kommer fram i tid. Problem har det funnits länge. Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg så ställde jag frågan redan under mina riksdagsår vad man (=sossarna) skulle göra för att förbättra standarden på X2000-tågen men fick svaret att det behövdes inte göras något. (BT, GP)


I och för sig så handlade gårdagens (och dagens) problem om nerriven kontaktledning. Men det har också blivit många nerrivna kontaktledningar. Har det inte med tågen att göra? Det är ju de som river ner ledningarna. Har fått det förklarat för mig från välunderrättat håll hur det går till.


Men resan blir väl gratis. 100 % ersättning som värdebevis om tåget är minst 60 minuter för senat. Något som SJ inte upplyser om. Det måste man kolla upp själv. Frågan ärockså om det gäller när resan betalats med värdebevis och frågan är bara när vi ska hinna i kapp att resa upp alla värdebevisen. De senaste gångerna jag rest till Stockholm har tåget varit mer än en timme försenat åtminstone i den ena riktningen. När man ska hem kan det vara ok om det inte blir mitt i natten som det ibland har blivit men om man ska på ett tvåtimmars möte och knappt hinner fram innan mötet är över är det inte ok.


Men det finns värre saker än att rulla fram i Närkeskogarna i 20 km i timmen. Jag är på väg mot något trevligt. Och det är väl som lokföraren sa nyss lite uppgivet:" Vi kommer väl fram så småningom." I bästa fall till lunch.


Det jag tänker på är alla barn som ska avvisas från Sverige till osäkra framtider. Jag trodde att portalparagrafen om barns bästa i utlänningslagen skulle få större tyngd. Men så icke. I Boråstrakten ska barn som inte kan sitt hemlands språk, i Göteborg är det aktuellt att avvisa två mindre barn tillsammans med föräldrar som misshandlar dem. Och det finns fler. Vi har skrivit under barnkonvention som ska vara till skydd för barn. Men det gäller tydligen inte flyktingbarn. Det gjorde det inte på min tid i riksdagen och det gör det inte nu heller. Till min förvåning talade sossarnas representant i gårdagens migrationsdebatt om hur viktigt det är att ta hänsyn till barns bästa. Var fanns han under debatten om de apatiska barnen? Så vitt jag minns vart det inte många sossar som tog strid för barns bästa. Förmodligen genom att Folkpartiet och Bo Anderssen lyft frågan om de misshandlade barnen blir det i alla fall ett omtag i beslut. Förhoppningsvis behöver inte barnen lämna landet med misshandlande föräldrar.


Det är dags att Sverige gör barnkonventionen till svensk lag så att alla barns bästa kan tas till vara. Oavsett om det handlar om skolor som ska läggas ned (BT) eller barn som ska avvisas till en osäker framtid. (GP, Radio Sjuhärad)

1 kommentar:

Tjalle sa...

Citat ur ett inlägg på Merit Wagers blogg:
"Det var inte Förenta Nationernas generalförsamlings ambition och första prioritet med Barnkonventionen att alla barn därmed skulle ha rätt att bo i rika länder, eller i Sverige specifikt. Hade detta varit ens en halvt indirekt uttalad teori hade inte ett enda rikt land skrivit på, och definitivt inte Sverige. Grundambitionen är istället att varje land ska göra det så bra som möjligt för barnen av det egna medborgarskapet."

Tjalle