måndag 29 juni 2009

Mellan seminarierna i Almedalen

Gör en liten mellanlandning i huset innan nästa seminarium som handlar om integration. Har också hunnit rådda tre busungar några timmar.

Efter en lugn morgon då jag fick gå ut och köpa kaffe innan frukost. Glömde det vid handlingen igår och frukost utan kaffe är ingen frukost. Jag kunde ju nappat på något av frukostseminarierna men tog det lite lugnt i stället innan ett seminarium med Västra Götalandsregionen och Region Skåne om forskning och entreprenörskap och tillväxt. Ett intressant seminarium där de olika rollerna för det offentliga och forskning och näringsliv klargjordes på ett bra sätt. Att alla är beroende av varandra är klart och tydligt. Likaså framkom det vilken fördel regionerna som till skillnad från andra landsting också har tillväxtfrågor på agendan.

Att forskning är olika beroende vilket område det gäller klargjordes på ett sätt som jag kanske inte tänkt på tidigare. Men som egentligen är självklart. Forskning i naturvetenskapliga områden går ut på att tränga in i detaljer. Forskning i medicin och teknik går ut på att hitta lösningar på ett problem.

Efter några timmars mellanspel i lekparken och glassätande gick jag till Östersjötorget och dagens globala tal som idag hölls av Frida Metzo Johansson och handlade om flyktingfrågan. Som vanligt ett engagerande och välformulerat tal.

Jag missade däremot Folkpartiet
liberalernas seminarium om ungdomsarbetslöshet. Några viktiga punkter i den rapport som presenterades är att man vill införa en lägre lärlingslön till att börja med. Ett klokt förslag som tydligen till och med LO ställer upp på. Onekligen är det så att det måste finnas en möjlighet att ge dem som inte har så lång erfarenhet en lägre lön. Ett annat förslag är att man ska kunna få starta eget bidrag redan från 20 år. Idag är det 25 år som gäller.

Nu är det bäst att göra en avsvalkning och ge mig av till nästa händelse.

1 kommentar:

Tomas Gustafson sa...

Tycker Du, Anne -Marie , att genom införandet av en ny anställningsform som "lärling" kunna sänka ungdomars lön med upp till 60%, och samtidigt ge dem en sämre anställningstrygghet är snyggt? Racet mot botten har börjat i Folkpartiets värld.
Kanske Jan Björklund skulle kunna jobba för 60% av ordinarie lön eller hellre skit i Las nästa år i september när det gäller Jan Björklund.