tisdag 30 juni 2009

Ännu en dag i Almedalen

Varmt, varmt och åter varmt. Men enligt väderprognosen ska det bli regn i morgon i Visby. Det vill jag inte heller ha. Men ibland har ju väderspåmännen och kvinnorna fel.

Dagen har för övrigt varit intressant. Efter en seg morgon hamnade jag på ett seminarium där bland annat Coompanions ordförande var med i panelen och pratade om kundval och valfrihet. Alla var överens om att det var ok med kundval. Även s-representanten från riksdagen. Synd att inte Ulf Ohlsson, kommunalrådet i Borås, var där. Då kunde han fått med sig en annan tanke tillbaka till Borås att det inte är så farligt med kundval. Ulf fanns ju på plats eftersom jag mötte honom ute i går .

Eftersom jag fått ett tips om att flera kommuner i Sjuhärad skulle omnämnas på ett seminarium måste jag ju gå dit. Det blev roligare än jag trott. På seminariet presenterades en rapport om kommuner som har Gnosjöanda. Gnosjöandan karaktäriseras av entreprenörskap och företagsamhet. Enligt vissa kriterier så finns det ytterligare 37 kommuner som liknar Gnosjö. Av dessa 37 var 4 Sjuhäradskommuner Svenljunga, Tranemo, Mark och Ulricehamn. Borås räknas som stad och ingår inte i studien. Hela rapporten finns att läsa här. Eftersom jag var den enda som kom från Sjuhärad fick jag också möjlighet att göra några kommentarer. Jag kände mig nästan som hedersgäst. Fast jag ju bara fick vetskap om detta så där i förbigående.

Jag tror att samverkan mellan företag i form av till exempel företagarföreningar och att politiker är positiva till företagande bidrar till ett bra företagsklimat.

Därefter blev det mindre roliga spörsmål att ta itu med. Bråket på Hässleholmen och radiointervju i samband med det. En rätt rörig tillställning, radiosändningen alltså. Många frustrerade ungdomar fick möjlighet att framföra sina synpunkter men lyckades tyvärr inte hålla en balanserad nivå och jag undrar om situationen egentligen blir bättre att den får sådant utrymme i media.

Upprinnelsen var att polis sägs ha hotat personer i samband med ett gripande. Jag såg inte själv situationen och kan inte uttala mig om vad som hänt. Är det sant är det självklart oacceptabelt.

Att sätta sig ner och diskutera lugnt och sansat är nog en bättre idé än att försöka föra debatten i radion. Jag fick frågan vad jag ska göra när jag kommer hem. Ett samtal kanske är en början.

Hela sändningen kan höras här. Jag finns med strax före fyra.

Sedan blev det barnbarn för hela slanten resten av eftermiddagen. Mauds tal hoppade jag över och stannade hemma i huset och tittade på Morden i Midsomer.

I morgon blir det nog frukostmöte om integration.

Inga kommentarer: