torsdag 19 juli 2007

Transfetter och klimat och kulturhistoriska byggnader

Ibland bara jag skulle vilja strunta i alla varningar som kommer om allt som är farligt och hotande. Jag måste väl erkänna att jag också gör det då och då.

Kollar inte om den mat jag äter innehåller transfetter som ökar kolesterolet. Jag vet ju att chips inte är bra men ibland väldigt gott. Annars är informationen bristfällig om livsmedel innehåller farliga fetter. Kanske det blir bättre när nu Livsmedelsverket ska börja kartlägga det farliga fettet. (SvD)
Inte heller gör jag alltid allt för att motverka klimathotet. Trots ideliga påminnelser om att en förändring är på gång. Nu har forskare konstaterat att glaciärerna smälter snabbare än man räknat med vilket medför att havsytan också stiger snabbare. (DN)
Jag har själv tagit kort på en glaciär i Österrike med två års mellanrum. Bilderna avslöjar helt klart att glaciären minskat.

Vi har drabbats av extrema vädersituationer de senaste åren. Visst har det blåst och regnat och varit varmt även dessförinnan men nu verkar det som om allt är extremt. När det regnar så är det skyfall. När det åskar så är det kraftiga åskväder. När det blåser är det orkan eller tromber.
När det är varmt så är det extremt varmt. (Fast just nu längtar jag efter lite värme)

Jag tror dock att klimathotet är betydligt allvarligare än risken att äta transfetter.Om vi minskar koldioxidutsläppen nu behöver inte läget bli värre i alla fall.Här måste världens länder gemensamt ta sitt ansvar. Men också enskilda individer.

Men det behövs vägledning och tjat. Där tror jag kommunerna kan göra en del.Jag letar förtvivlat på Borås hemsida för att hitta lättillgängliga tips men hittar inget.

Till sist om något helt annat fast det handlar om hot. Historiska kulturvärden hotar att gå till spillo. Det gäller gamla byggnader som riskerar att förfalla eller rivas. Många kommuner brister i kunskap och kompetens. Och staten tar heller inte ansvar. Det påtalas i en rapport från Boverket. (SvD)

Men även om det finns ointresse från många håll bland myndigheter tar allmänheten ett stort ansvar.

Till exempel alla byalag och hembygdsföreningar . Det har jag sett en hel del av under mina vandringar på olika ställen runt Sjuhärad. Ett exempel är Raska Minas stuga i Tvärred i Ulricehamn.

1 kommentar:

Anonym sa...

> Jag tror dock att klimathotet är betydligt allvarligare än risken att äta transfetter.Om vi minskar koldioxidutsläppen nu behöver inte läget bli värre i alla fall.

Tja, 5g transfett om dagen (en påse lågprispopcorn) lär öka risken att dö i hjärtkärlsjukdommar med 30%, och detta finns det vetenskapliga belägg för. Troligen så kommer det vi i väst gör för att minska koldioxidutsläppen vara betydelselöst, i stort sett all uppumpad olja kommer ändå att brännas förr eller senare. Sedan har vi frågan om koldioxiden verkligen har den betydelse som de politiskt korrekta säger...