fredag 27 juli 2007

Utnyttjade barn och matematik

Ibland undrar jag vart världen är på väg.

Idag berättar media (SvD, Aftonbladet) om tonårsflickor som säljer sex på svenska internetsajter. Jag undrar om dessa flickor verkligen vet vad de ger sig in på. Förmodligen tror de att det är ett lätt sätt att dryga ut månadspengen eller studiemedlen. För att kanske kunna köpa de senaste märkeskläderna eller ha råd med ett häftigt nöjesliv. Det är en sorglig utveckling.
SvD skriver också idag om en sextonårig pojke som våldtagit en minderårig under tio år i ett års tid. Stackars barn.

Med risk för att verka vara moraltant kan jag inte låta bli att skylla på dokusåpor som bygger på sex och sprit. Idag är idealet för många att vara med i TV och bli kändis. Inte på grund av att man gjort något bra utan för att man supit skallen av sig och varit allmänt otrevlig mot sina kompisar. Pengar ska vara lättförtjänta. Man ska inte behöva anstränga sig.


Över huvudtaget är sexhandeln en sorglig företeelse där ovetande unga flickor importeras hit med löfte om riktigt jobb, men som hamnar i sexträsket för att tillfredsställa svenska män, ibland själva familjefäder. Kanske med egna döttrar i de utnyttjade flickornas ålder.

Har så svårt att förstå vad som driver dessa män att förnedra sig så.

Ska nu göra ett tvärt kast. Men tillvaron är ju full av tvära kast.

Amerikanska forskare har konstaterat att den som läst mycket matte blir bättre i andra naturvetenskapliga ämnen. (DN)
Nu är det alltså vetenskapligt bevisat något som jag har trott länge.
Jag skulle vilja tillägga att det är inte bara vid naturvetenskapliga studier som man behöver kunna räkna om än inte kanske lika avancerat.

I nästan allt vi gör finns det plus och minus. Både när det gäller att räkna och när det gäller tillvaron i övrigt.

14 kommentarer:

Anonym sa...

"Med risk för att verka vara moraltant kan jag inte låta bli att skylla på dokusåpor som bygger på sex och sprit."

Inte bara med risk att vara moraltant, även med risk för att låta som om du inte har någon aning om vad du talar om. Vad har du för bevis för det här. Vad bygger du "[i]dag är idealet för många att vara med i TV och bli kändis" på, vetenskapliga undersökningar eller kvällstidningsrubriker?

Förmodligen vet de minderåriga flickorna bättre vad de ger sig in på än du gör. De ser den världen, du gör det inte.

Anonym sa...

Obehagligt naturligtvi att unga tjejer och killar (killarna utelämnas i stort sett alltid, offergraden sjunker liksom om även pojkar omnämns, flickor är ju så betyldigt mer "värnlösa"....) är beredda att sälja sig själva. Kanske är det dags att ändra lagstiftningen så att den som säljer sex också kan få straff. Kanske dags att sluta säga "stackars" om de som faktiskt utnyttjar (företrädesvis) mäns behov av sex för egen ekonomisk vinning. Vi har dessutom ingen som helst användning av sexköpslagen för att motarbeta trafficking så det finns ingen emning emd att dra in ämnet trafficking i det hela. Här föreligger inget som helst tvång. Och farligt? Hur ofta blir unga, på nätet poserande tjejer och killar mördade i Sverige idag, det är troligtvis farligare att sätta sig i en bil.

Lagstifta mot sexförsäljning eller ta bort sexkölpslagen helt.

Anonym sa...

Du som är folkpartist, liberal etc, borde väl förstå att dessa kvinnor gör aktiva val. Att sälja sex är inte värre än att strippa på tex klubb privé. Jag skulle personligen hellre sälja sex än att jobba på ett laget eller som brevbärare.
Att sälja sex har inget med droger att göra. Det är bara påhitt.

Anonym sa...

Tänk om svenska folket vaknade upp ur sin moraliska stenålder och faktiskt lät människor göra vad de själva ville.

Att sälja sex eller sälja mandelpepparkakor gör detsamma sålänge både säljare och köpare är nöjda med situationen och varan/tjänsten.

Att sälja/köpa sex i sig är inget fel i, däremot måste självklart all människohandel och bordellverksamhet bekämpas när det handlar om människor som tvingas till saker mot sin egen vilja. Men då är det ju inte sexet i sig som är felet utan slaveriet.

Om det förekom att slavar högg träd i de Jämtländska skogarna, är det rätt metod att förbjuda köp av trädfällning i Jämtland? Eller ska man rikta in sig på just slaveriet?

Anne-Marie Ekström sa...

Jag må väl vara moraltant då.

Jag kan inte hålla med om att det är samma sak att sälja sex som att sälja mandelpepparkakor. Den som säljer sex säljer en del av sig själv. Det kanske är häftigt de första gångerna och kul att tjäna pengar men drogerna och de, som vill tjäna pengar på andra som säljer sex, finns runt kröken.

Man riskerar att dra på sig smittsamma sjukdomar eller bli med barn. Jag tycker inte att det är något positivt att tonårsaborterna ökar.

Jag tycker man ska lyssna på den polis som uttalar sig i artikeln. Jag tror hon har sett en del och vet vad hon talar om. Den som ger sig in i denna bransch av fri vilja bör nog tänka sig för både en och två gånger.

Anonym sa...

Notera att andelen pojkar som säljer sex är högre än andelen flickor (0,8% av alla flickor, 1,2% av alla pojkar enligt SvD). Ändå nämner du endast den mindre gruppen i ditt inlägg? Är det ett diskriminerande tanktesätt som spelar in månne?

Anonym sa...

Hm.. Du missade nog att pojkar är mer utsatta än flickor, (1,2% pojkar, 0,8 % flickor) vet inte om det var medvetet eller inte.
Men oavsett säger det en del om fenomenet i sig.

Pojkar i den här situationen har det svårarare än flickor. Inte nog med att de av kulturell tradition inte ser sig själva som offer möter de ett samhälle där synen oftast är snävare.
De söker sällan hjälp inte minst då attityder (vilka du uppenbarligen sympatiserar med) i den komunala världen. Flickor har fördelen att kunna vända sig till kvinnorjourer där de inte får en socialfalls-stämpel i pannan utan konkret hjälp.
Tyvärr fångas inte pojkarna upp utan går ofta ett mörkt och destruktivt öde till mötes.

Anonym sa...

Även sexarbetare skyddar sig.

Och drogerna finns runt hörnet närmare för de som INTE säljer sex: på vanliga svenska krogar, och ofta utanför där 14-åringarna hänger.

Tjejer som säljer sex på internet gör det oftast virtuellt dessutom. Det framgår faktiskt inte av artikeln om dessa tjejer reste runt i Sverige och sålde sig själva fysiskt, eller om de bara använder webcam.

Använder man webcam är man MYCKET välskyddad eftersom man inte kan få några sjukdomar av det och man inte kan råka ut för knarklangare.

Det här är pur moralpanik.

Callisto sa...

TV-såpor? Föräldrarnas roll då? Att ungdomar säljer sex behöver inte ha något med TV att göra. Nu är väl inte såpa-bimbosarna de bästa förebilderna, men föräldrarna bör nog rycka in en bra bit innan ungarna ser Rosing få bukfylla underifrån i direktsändning och förklara lite ett och annat om livet.

Vad gäller att sälja sex så tycker jag diskussionerna alltid springer ur "det är synd om henne", "hon vet inte vad hon gör", etc. Nu kan man nog anta att minderåriga flickor inte kan fatta ett vuxet moget beslut i frågan, och således är ju sexsäljandet av DEN anledningen förkastligt i detta fall. Men om en vuxen människa (som inte omyndigförklarats) av anledningar bara han eller hon egentligen kan känna till väljer att sälja sin kropp så får omvärlden faktiskt acceptera detta (OBS ordvalet väljer, alltså har trafficking ingenting med mitt resonemang att göra, allt tvång är förkastligt). Att lägga ett von oben-perspektiv på det och komma med moraliska pekpinnar håller inte.

Håller med den anonyme skribenten om att så länge det är ett ömsesidigt köp/sälj som sker och båda är happy med situationen så är det ingen annans sak, hur mycket man än har svårt att slita av sig moraltantsbrillorna man skådar världen genom. Det finns prostituerade som trivs, och andra arbetare som sliter ont för lönen fast de inte trivs. Vem är mer förtryckt eller vem är det mest synd om egentligen? Att sälja sex är inte per automatik dåligt. Folk får om de vill. Varför ska alla döma ut det? Och varför alltid kvinnorna som säljer sex? Män gör det också i stor utsträckning. Debatten om det är... ja minst sagt obefintlig.

Anonym sa...

"Den som säljer sex säljer en del av sig själv."

Jaså? Säljer man inte "en del av sig själv" inom varje yrke? Det kan vara kunskap, kroppsligt arbete, tankeverksamhet, eller vad som helst. Argumentet om att man egentligen inte vill är heller inte relevant, eftersom det finns mängder av människor som jobbar med saker de absolut inte vill egentligen, men är tvungna till för att erhålla sitt levebröd. Hur många är det inte som vantrivs på sina helt lagliga och moraliskt korrekta jobb? Som hatar att gå till arbetet och verkligen våndas inför varje arbetsdag? Ska man förkasta dessa yrken på grund av detta?
Individuell frihet måste alltid vara det civiliserade samhällets högsta mål, så länge det inte skadar någon människa. Och hur ska du kunna avgöra om prostitution är skadligt på individnivå? Det kan du givetvis inte, även om man kan antaga att det är vanligare än inom andra yrken.
Men, nu handlade det ju om unga människor, som troligen inte begriper konsekvenserna av deras handlande, och vi kan därför resonera precis som vi gör när det gäller alkohol eller liknande. Det bör vara förbjudet att sälja och köpa sex för icke myndiga människor, men knappast för myndiga. Om problemet är att prostitutionen sker ofrivilligt för att underhålla drogmissbruk så är det drogmissbruket som ska motarbetas, inte något annat.

/Leif Erikson

Callisto sa...

Leif,

Din kommentar fick mig att fundera över mitt yrke. Jag skapar både obehag och välbehag, oftast med mina händer som redskap. Ibland vämjs jag över att ta i vissa människor jag tvingas arbeta med (studerar som en tok för att byta bransch), men måste ändå vidröra dem.

Men åter till vad jag gör. Jag tar alltså i människor, klämmer och drar lite här och var. Jag använder min kropp för att skapa effekter hos mina kunder. Oftast blir effekterna till slut positiva. Om någon upplever min beröring som upphetsande eller sexuell, har jag då sålt en sexuell tjänst? Ska vi förbjuda sjukgymnastik för att det då är förnedrande för mig? Ska mamma ta ett snack med mig om att ha valt en förnedrande bana?

Jag har diskuterat detta med tjejer som jobbat med escortservice, och de verkar mer nöjda med sina jobb än jag är med mitt. De tjänade dessutom bättre och har inga studieskulder... Fan jag är i fel bransch. ;D

Anonym sa...

Så enkelt för dig Anne-Marie, att någon drog parallellen till mandelpepparkakorna, då slapp du kommentera det frågan egentligen handlar om.

vet du verkligen att de största konsumenterna av droger finns inom sexbranschen? Och du räknar förstås inte antidepressiva medel som en drog, en drog som är lagligt förskriven så att människor kan fortsätta att jobba med sina tråkiga jobb som äter dem in i själen. För att de måste försörja sig. är det då inte mer än rätt att de också slipper skatt, precis som sexförsäljerskorna tycks undslippa densamma?

Jag tvivlar starkt på att tonårsaborter har att göra med tjejer som poserar på nätet, har du siffror på det kanske? Hur många sexförsäljerskor tror du aborterar, hur många av de ca 100 kvinnor per dag som aborterar VET du utgörs av sexförsäljande tonåringar?

Beträffande sjukdomar är det väl betydligt mer intressant att se hur ordinära män lyckas få hundratals tjejer i säng, ingen tänker ens tanken att skydda sig mot HIV? DÄR har du ett riskbeteeende; hos vanliga s k "familjeflickor" som har sex gratis.

Du gillar inte prostitution. Det har framgått. Men dina argument mot detta är tämligen tomma.

Visst kan vi lyssna på polisen. Men en politikers uppgift är inte att springa till mamma polis. En politikers uppgift är att se till att samhället tar MINDRE ansvar genom att tvinga föräldrar att ta STÖRRE ansvar. Politikerns uppgift är inte att tycka redan politiskt korrekt tänkta tankar. De har aldrig förändrar människan. Politiker måste förstå att verkligheten aldrig blir politiskt korrekt; detta varken frivilligt eller genom tvång.

Anonym sa...

Det intressanta med de två första artiklarna är ju vinklingen i media. För i det här fallet så handlar det inte om ren prostitution, utan att de säljer "sexhower", d.v.s. de strippar via webcamera.

Och då är frågan: Hur vet man att det är rätt ålder? Om nån säljer en sexshow via kamera och uppger sig vara 16 år gammal så kan hon lika gärna vara 18 eller för den delen 20.

Här är metroartikeln där de faktiskt säger att det handlar om sexshower (som fortfarande inte är prostitution)

Och här är ett väldigt välskrivet blogginlägg om just detta.

Kalle K sa...

En liberal politiker skall inte vara klåfingrig, utan istället lämna människor förtroendet att välja själva och ta ansvar för det.

Olika varianter av socialism sätter sig på sina medborgare och talar om vad som är rätt och fel in i minsta detalj.