söndag 1 juli 2007

Hushållsnära tjänster och vård av barn

Jag undrar vart det varma vädret som skulle komma hit har tagit vägen. Förmodligen borttryckt av alla lågtryck som kommer från väster. Nåväl sommaren har bara börjat.

Idag är det den första juli. Inte bara början på högsommarmånaden utan också en rad nya lagar som tar sin början idag.

Bland annat den om möjlighet till subventionerade hushållsnära tjänster. (SvD, DN)
Redan har en rad företag etablerat sig på marknaden och jag tror det finns ett uppdämt behov hos stressade småbarnsföräldrar att kunna få avlastning med en del hushållsarbete så att man kan ägna den lediga tiden åt varandra i stället.

Dessutom kan många som idag jobbar svart få ett vitt jobb i stället. Med både pensionspoäng och försäkring.

Även statskassan tror jag kommer att få ett tillskott. När fler arbetar vitt så kommer också fler att betala skatt.

Jag tycker dock förslaget är krångligt och innebär att det blir de som utnyttjar tjänsten som måste rapportera. Och subventionen betalas ut i efterskott. Vilket innebär att man får ligga ute med pengarna och kvitton ska skickas in till skattemyndigheten. Förmodligen också fylla i en blankett.Att fylla i krångliga blanketter är inte det medborgarna längtar efter idag.
Det är bra att regeringen utreder om det finns mindre krångliga alternativ. Några alternativ är att den som vill köpa tjänster betalar med servicecheckar eller att företaget som utför tjänsten drar av subventionen.
Den som vill läsa om alla nya lagar så finns en sammanställning på regeringens hemsida.
Idag presenteras delar från en rapport som folkpartiet kommer att diskutera på sitt landsmöte i september. (SvD) Enligt denna ska möjligheten att anlita någon som kommer hem och tar hand om barnen när de är sjuka utökas till ett vårdföretag eller någon annan utomstående.
Jag tror att det kommer att underlätta för många som inte har tillgång till mormor eller morfar i närheten. Och det är faktiskt så att idag så har mor- och farföräldrar egna arbeten som ska skötas. Jag själv började en ny karriär som riksdagsledamot när mitt första barnbarn var ett år.
Särskilt för ensamstående föräldrar kan detta bli en hjälp.

Att någon utomstående kommer hem och tar hand om ett sjukt barn är egentligen ingen nyhet. Det har funnits tidigare men då organiserades det genom kommunen, tror jag.
Självklart måste detta användas med omdöme. När ett barn är jättesjuk är det nog pappa eller mamma som gäller. Men det finns många sjukdomar där man måste stanna hemma från dagis eller skolan på grund av risk att man smittar andra fast man kanske är ganska frisk för övrigt. Och då kan en student eller pensionär gå lika bra. Tanken är dock att det ska vara en kontinuitet så att det inte kommer nya personer varje gång.

8 kommentarer:

Anonym sa...

jag skulle vilja berömma mig med att ha en ganska prakmatisk syn i denna fråga. Jag skulle nog själv kunna tänkt mig att betala någon för att sköta lite husshållssyslor hemma hos mig. Då jag tycker det är jävligt tråkigt.

Men varför ska staten subventionera detta. Om jag väljer att prioritera att lägga mina pengar på att nån ska städda hemma hos mig, så ska jag väl betala vad det kostar.

Förutom detta tillkommer dimensionen om att det antagligen kommer att bli rika medel och överklass familjer som hyr in andra mindre bemedlade att städa hemma hos dem. Jag vill inte ge mig in i hela den socialistiska makt konflikts svängen i normala fall men här ser jag en viss poäng.

Till sist ser jag inte hur man som liberal kan argumentera för skattesubventioner. Att man är för generellt låga skatter är mer logiskt än att argumentera för att ge vissa delar av arbetsmarknaden fördelar. Hela markandads tänket handlar ju om att allokera resurser till där de är som mest produktiva.

Tillsist tror jag inte att intäckterna kommer att bli så stora. Det är ju fortfarande billigare att hyra svart än vitt.

Anonym sa...

Det är en sak att socialdemokraterna som nu är i opposition ljuger om "subventioner", det är vad man ska förvänta sig av dem. De ljuger på rutin.

Men att företräda ett parti som är regeringsställning som är bakom detta förslag och ÄNDÅ ljuga om att det rör sig om subventioner... jag kan inte förstå det!

Du vet mycket väl att det rör sig om skatteavdrag. Sluta gå Lars Ohlys ärenden: sluta använd ordet subvention när du vet att det är fel ord.

Grottolle sa...

Jag tycker inte att folk som är så Lata att dom inte orkar städa ska få bidrag till det. Ja dom får även bidrag om dom vill ha städat i villan vid Medelhavet.
Bättre då att dom gamla i Sverge får hjälp med städningen.

Anonym sa...

Vad är det med människor i det här landet? Ytterligare en som tror att det rör sig om subventioner ("bidrag").

Var kommer den föreställningen ifrån. Varför kan ni inte acceptera att det är ett skatteavdrag!? Sluta ljug!

För övrigt så får gamla i Sverige hjälp med städningen redan. Det kallas hemtjänst.

Grottolle sa...

Men det är svårt för dom gamla att få bidrag till städningen. det provas väldigt noga före.
Men nu ger dom bidrag till dom som har en villa vid medelhavet och är för Lata att städa.

Anne-Marie Ekström sa...

Först vill jag bara klargöra att jag vet att det inte är bidrag. Men att anklaga mig för att ljuga för att jag använder ordet subvention är väl lite väl kraftigt. Om man tittar i Wikipedia så definieras subvention med att det är pengar som betalas av statsmakten för att sänka ett pris om producenter eller konsumenter upplever för en vara eller tjänst. En skatterabatt sänker priset. Men låt oss inte fastna i diskussioner om jag använder rätt ord eller inte.
Det viktigaste är att argumentera för saken.
Jag håller med om att det inte är riktigt liberalt med lägre skatter för en viss vara eller tjänst.

Detta är ett undantag där vi sett att det kommer att gagna många. Det är en marknad med mycket svart arbete. Många som idag jobbar utan pensionspoäng och försäkringar kan få ett riktigt arbete.
Åtgärden kan bidra till att barnfamiljer kan få sin tid att gå ihop så att de kan ägna mer tid åt varandra i stället för att ägna lördagarna åt städning.
Visst kan det vara så att inte alla ändå kommer att nyttja tjänsten men jag tror att betydligt många fler kommer att ha råd. Idag är det bara de som har det allra bäst ställt som kan betala för tjänsterna.
Jag hoppas bara att det inte blir för krångligt så att människor drar sig för att utnyttja möjligheten.
Sedan får framtiden utvisa hur det går.

Anonym sa...

Visst får äldre människor hjälp med städning redan idag genom hemtjänsten. Men kvaliteten på hemtjänsten är allt för ofta bedrövlig. Det vet jag av egen erfarenhet. Satsa pengarna på en väl fungerande hemtjänst istället!
Människor som likt jag avskyr att städa får leva med att det är rörigt hemma. Eller betala den fulla kostnaden för städhjälp, utan skatteavdrag.

osma sa...

Hej allihopa,
Jag heter Herr, Rugare Sim. Jag bor i Holland och jag är en lycklig man idag? och jag sa till mig själv att alla långivare som räddar mig och min familj från vår dåliga situation, jag kommer att hänvisa alla personer som letar efter lån till honom, han gav mig lycka till min och min familj, jag var i behov av ett lån på € 300.000,00 för att starta mitt liv hela tiden när jag är en ensamstående far med 2 barn träffade jag denna ärliga och Allah fruktade man lån långivare som hjälper mig med ett lån på € 300.000,00, han är en Allah fruktade man, om du är i behov av lån och du kommer att betala tillbaka lånet, vänligen kontakta honom berätta för honom att (Herr, Rugare Sim) hänvisar dig till honom. Kontakta Mr, Mohamed Careen via e-post: (arabloanfirmserves@gmail.com)


LÅN Ansökningsinformation FORM
Förnamn......
Mellannamn.....
2) Kön: .........
3) Lånebelopp som behövs: .........
4) Lånetid: .........
5) Land: .........
6) Hemadress: .........
7) Mobilnummer: .........
8) E-postadress ..........
9) Månadsinkomst: .....................
10) Yrke: ...........................
11) Vilken webbplats gjorde du här om .....................
Tack och hälsningar.
E-post arabloanfirmserves@gmail.com