onsdag 25 juli 2007

Hemeltronik på kredit - en bra affär?

DN skriver idag om att de stora kedjorna SIBA och OnOff bedriver en finansverksamhet.
Onekligen är det så. Man fixar kreditkort och lån till kunderna. Och lockar med räntefria avbetalningsvillkor.

Måste väl erkänna att även jag åkt dit på Sibas erbjudande. Inte så att jag betalade på avbetalning men jag kom ut från butiken med ett kreditkort som jag inte har någon användning för. Det räcker med det kreditkort som jag redan har. Visserligen var årsavgiften 0 kr första året. Men jag måste se till att jag säger upp det innan jag åker på andra årets betalning.

Jag tror att missförståndet uppstod när jag fick frågan om jag ville betala kontant eller mot faktura. När jag tyckte att det var väl ok att betala mot faktura så drog det hela igång. Jag skulle få bonuspoäng mm. Så det är ett sätt att binda upp kunderna till sig.

Häromdagen höll jag på att åka på en ny mobiltelefon. Jag blev uppringd och tillfrågad om jag ville förlänga mitt mobilabonnemang och samtidigt få en ny telefon. Jag har en som är bra så jag behöver ingen ny men det är klart får jag en som är snäppet vassare så tackar jag väl inte nej. Men efter lite koll så visade det sig att jag skulle betala 150 kronor i månaden för denna telefon.

Så det blev nej tack den här gången.

Jag är så trött på all denna "extra-försäljning". Särskilt som det inte framgår klart vilka åtaganden man gör. Numera är det nej till allt. Jag vill själv bestämma vad jag ska köpa.
Jag förstår att många lockas av avbetalningsköp. Men det är bara att lura sig själv. Någon gång ska varan betalas och dessutom har den ofta blivit mycket dyrare.

Det är lite av samma sak som den nya typen av snabba lån. Lättheten att ta lån eller köpa på avbetalning kan vara förödande för många.

Om de snabba lånen har jag skrivit tidigare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är dyrt att va fattig och att köpa på avbetalning det är som att pissa på sig. Varmt och skönt(?) först, men sen blir det bara kallt och äckligt.

Otroligt vad jag stör mig på folk som köper på avbetalning och har allmänt dålig koll på sin ekonomi och anklagar en annan för brat som är sparsam och storhandlar omkring den 23:e för att slippa trängseln.

Nåja, det är upp till var och en hur man vill misshandla sin ekonomi.