torsdag 26 juli 2007

Allting går i repris - nästan

Det verkar som om mycket går i repris nu på sommaren. En del bra och andra mindre bra.

Att TV sänder repriser varje sommar är ju allmänt känt. Även om Morden i Midsomer med kommissarie Barnaby alltid är nya avsnitt. Fast snart finns det väl inga fler att ta död på där så då måste väl även denna serie gå i repris. Eller som i det senaste avsnittet, ta död på besökare.

Även en del nyheter går i repris. Visserligen med lite modifieringar.

Igår kunde vi läsa om snabba lån och hemelektronikföretag som numera är finansbolag. Idag följs dessa nyheter upp med att svenskarna köper på kredit som aldrig förr. På tre år har dessa konsumtionskrediter öktat från 10 miljarder till 20 miljarder. (SvD)

Men det är inte utan problem. Under det första halvåret i år har antalet betalningsförelägganden hos kronofogden ökat med 7 % jämfört med motsvarande tid förra året.

Jag har alltid fått lära mig att jag måste ha pengarna i handen innan jag kan köpa en pryl jag önskar mig. Att låna till hus eller bil är något annat. Även om jag med skräck minns den gamla Volvo PV vår familj åkte omkring i på 70-talet med ett snöre kring kopplingspedalen, eftersom vi inte hade råd att skaffa en ny. Inte ens med lån.

Jag håller fast vid att jag tycker att det är för lätt att få de här snabba krediterna som sms-lån och "förmånliga" avbetalningsköp. Visst kan man tycka att den som tar på sig skulder får skylla sig själv. Men om frestelsen blir för stor är det kanske inte alla gånger lätt att stå emot.

Rån och mord går också i repris fast med nya offer. Idag ett misslyckat försök till rån av matvarubutik respektive en kvinna i Tumba.

Regnet här hemma och regnet i England går också i repris i nyheterna.

I Sverige struntar kommunerna i varningar när det gäller att tillåta byggande för nära stränder. Visst är det härligt att bo nära vatten men inte i vattnet. Och potatisskörden hotas. Inte konstigt när potatisåkrar ser ut som risfält. Jag har själv sett det.

Ett jordskalv i havet i Indonesien är tyvärr också en repris. (SvD, DN) Hoppas bara att det denna gång inte får lika allvarliga konsekvenser som 2004 när hundratusentals människor fick sätta livet till. Men enligt media så verkar så inte vara fallet.

Lite av en repris är väl också att Elfsborg vinner. Denna gång mot det nordirländska laget Linfield. Segern betyder att Elfsborg går vidare i Champions League med match redan nästa vecka. (SvD, DN)

Till sist. En nyhet som verkligen är ny. Att fetma kan smitta.

Först trodde jag det var en riktig rötmånadshistoria.

Enligt forskare vid Harvard, USA så riskerar ens vänner att också bli feta om man själv är det. De säger att det är en social smitta och att det har att göra med de normer man har. Är ens bästa vän fet så är det helt ok att själv vara det.

Störst är påverkan mellan personer av samma kön. Så maken eller makans vikt är inte lika påverkande. Enligt SvD så gäller också det omvända. Den som är smal påverkar också sin omgivning. Om då två personer blir bästa vänner och den ene är smal och den andra är fet. Vems normer är det då som blir gällande?

Allvarligt talat jag, tror nog i alla fall det är en rötmånadshistoria.

Här kommer också en bild i repris. Midsommarens blåklint.

Nu ska jag fortsätta min egen repris. Röjet och städningen i huset. Vädret verkar väl inte bli uteväder i alla fall.

1 kommentar:

Anonym sa...

Blåklinten är verkligen en blomma att bli glad av...