onsdag 18 juli 2007

Utflykt i Arns fotspår


Idag har jag varit på bilutflykt i Västergötland. I Arns fotspår kan jag väl säga. Fast först besökte vi ett bokkafé i Od, Crea Diem, med en underbart god toscakaka till kaffet.
Sedan bar det av till Eriksbergs gamla kyrka från medeltiden. En kyrka som är förknippad med den Erikska kungaätten och omnämns i Arn-böckerna.

På väg till vårt nästa mål i Arns fotspår stannade vi i Floby för att besöka Alphems arboretum. Detta är en trädgård med en stor trädsamling som består av ca 220 olika lövträd och ca 100 barrträd. Trädgården är väl värd ett besök. Läs mer här.

Sedan bar det av till Gudhem. Det kloster som Arns fästmö Cecilia vistades i när Arn var ute och stred som tempelriddare.

För att sedan fara vidare till Varnhem. Här ligger Birger Jarl begravd och romanfiguren Arn, skapad av Jan Guillou, föddes här. Kyrkan är en imponerande byggnad. Här ryms mycket historia.

Bilderna föreställer prediksstolen från Eriksbergs kyrka, klosterruinen i Gudhem och kyrkan i Varnhem.

Efter detta frosseri (fast på ett positivt sätt) i historia, andlighet och kultur avslutade vi dagen med att köpa ost i Falköping. Och äta en mycket försenad lunch som blev middag.>

Inga kommentarer: