måndag 23 juli 2007

Apor och Skatteverket

Hann inte lämna datorn innan jag läste nästa spännande artikel. Eller rubrik i alla fall.

"Skatteverket tar hjälp av apor". (DN)
Bakom rubriken dolde sig inte att skatteverket ska anställa apor för att granska deklarationer utan man har använt studier av apor för att komma fram till den bästa storleken på arbetsgrupper.

Då har man kommit fram genom biologiska beräkningar av storleken på hjärnan hos olika djur till att den bästa storleken är 150 på en arbetsgrupp bland människor. Därför ska de nya kontor som ska etableras när Skatteverket gör sin omorganisation bestå högst av 150 medbarbetare.
Hur skulle det vara om man ser till hur arbetsuppgifterna bäst hänger ihop innan man bestämmer hur stora grupper man ska ha.

Jag är glad att jag inte jobbar på Skatteverket. Nog för att jag har full respekt för dem som jobbar där och jag har alltid fått den hjälp jag behöver, men jag skulle inte vilja bli jämförd med apor.
Visserligen grundar man sig på forskning. Men ibland går forskningen lite väl långt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl inget fel att bli jämförd med apor. Det är knappast apor som droppar atombomber, begår folkmord och förstör hela jordens miljö. Människan är det mest förstörande djuret som finns. Aporna kanske snarare blir förnärmade av att bli jämförda med oss.

Anne-Marie Ekström sa...

Kristofer.
Det ligger något i vad du skriver. Men människan gör också mycket gott. Och jag tror varken du eller jag vill gå tillbaka till apstadiet.

Anonym sa...

Att bli anställd på skatteverket är ett kvitto på att man lider av avundsjuka och förakt för människor som är företagsamma (eftersom man själv saknar driftighet), att man innehar 0% flexibilitet (eftersom livet är lättare när man kan referera till en lag hela tiden) sen att verkligheten inte matchar det spelar ingen roll. Detta är den där typen av människor som knyter sin näve hårt i fickan och endast upplever någon form av kontroll över någonting när denne får referera till sina lagar och förordningar. Ledsen Anne-Marie men i ett sånt scenario så återstår bara självmord eller apstadiet för mig personligen.