lördag 19 maj 2012

Dialoger av olika slag

Lördagskväll. Tittar på TV, äter korv och gör powerpoint om Medborgardialog inför måndagens kommunstyrelsemöte.

Skönt att sjunka ner framför dator och TV och vila fötterna efter tvåIMG_1366 dagars kampanjande för Folkpartiet på Vårmarknaden i Borås. Vi delade ut många fröpåsar, godis, pennor och broschyrer om Fler unga i arbete. Fröpåsar är en återkommande bästsäljare. En del kommer fram och säger att de har sått våra blåklintsfrön i flera år. Jag tycker det är riktigt roligt att stå på marknad. Även om de flesta har bråttom men gärna tar en fröpåse eller bara en broschyr och rusar vidare till nästa stånd, så blir det ändå en hel del spännande samtal.

Veckan i övrigt har varit intensiv. Med möten men också en snabbtur till Stockholm och framför allt Uppsala för att vara med i den av Folkpartiet och LUF snabbt ordnade Prideparaden i torsdags. När FP och LUF inte fick vara med i den andra Uppsalapriden. På grund av att man inte är ickekapitalistisk.

Debatten och diskussionen på facebook, där hatet mot liberaler blommade för fullt, gjorde att jag inte kunde stanna hemma och med lite billigare pensionärsbiljett (!) åkte jag iväg. Kändes jättebra. Och faktiskt känns det ännu bättre när jag läser inlägg på fb vilka paroller dagens parad har skanderat. “AK4, AK5- liberaler hälsa hem” och “inga borgare på våra gator”. Fullständigt absurt. Läser också på twitter att någon gärna skulle varit med på Uppsalapride men “måste knega åt kapitalistsvinen”. Blir så trött när jag läser sånt. Sluta jobba då men lev inte på socialbidrag, tack.

Jag undrar vad bildningsförbundet ABF, som sponsrar Uppsalapride, tycker om orden som ropats ut på Uppsalas gator idag. Är det förenligt med bildning att vilja utrota människor, vilket i princip det innebär om man skanderar de fraser jag skrivit ovan.

Pride hör också ihop med kärlek inte hat. 

Jag blir oroad över alla hårda ord som sägs. Över allt hat mot andra människor. Över alla som ser allt i svart eller vitt och inte kan lyssna på andras argument. Att kunna ha en dialog leder samhället och världen framåt.

I morgon blir det vandring med dialog.

3 kommentarer:

NM sa...

"Sluta jobba då men lev inte på socialbidrag, tack."

Där tror jag du sätter fingret på något viktigt. Idag lever vi i ett samhälle där flertalet människor lever under tvång. Vi som inte har pengar tvingas lyda och arbeta för dem som har pengar. De som äger produktionsmedlen.

Men en dag hoppas jag att vi får ett samhälle präglat av frihet, omtanke och samarbete!

De slagord du skriver kan säkert ha skanderats av något fåtal i paraden, men jag hörde inget av dem. Det var en folklig och trevlig fest, men också en parad där många var frustrerade av olika sorters förtryck. De attacker som Folkpartiet ägnat sig åt mot Uppsala Pride under veckan har säkert triggat en del ytterligare frustration hos många.

Jag känner inte igen din bild av "hat mot liberaler på facebook". Jag har på det stora hela mest sätt hets mot de hårt arbetande arrangörerna av Uppsala Pride - och då är ändå majoriteten av mina vänner på facebook ändå väldigt vänster (men dessa stod inte för attackerna mot Pride förstås).

Jag undrar vad är som gör att Folkpartiet inte kan acceptera att Uppsala Pride får finnas?

Anne-Marie Ekström sa...

Jag har läst otaliga kommentarer på fb där Folkpartiet och LUF beskrivs som både mördare och annat. Handlar bland annat om flyktingpolitiken. I den frågan kan jag berätta att folkpartiet har gått i täten för att ingen skulle kunna utvisas med motivet att han eller hon behöver inte visa sin sexuella läggning. Jag själv har skrivit under den reservationen när lagen togs. Men bara FP och KD ställde upp på den.
Därför blir jag riktigt arg när fp beskylls för både det ena och det andra.
Sedan när det kommer till att arbeta. Jag har slitit och jobbat i hela mitt liv. Vem skulle annars ha betalat min mat. Den ramlar inte ner från himlen. Jag har inte haft några pengar att vältra mig i även om jag de senaste 20 åren förutom de fyra jag satt i riksdagen har haft ett eget företag. Utan att veta från månad till månad eller t om vecka till vecka hur mycket pengar jag skulle tjäna. Men jag har den frihet du efterlyser.
Men jag kan inte se något fel i att det finns personer som driver företag och tar risker och därför tjänar pengar. Och ger andra möjlighet att tjäna pengar. Förstår inte hur samhället annars skulle kunna ha skola, äldreomsorg som bekostas av skatter.

Anonym sa...

Inga *faschister* på våra gator. Borgare passar inte ens in i rytmen. Du kan väl i alla fall vara lite hederlig och kolla upp informationen du lägger ut här. Dessutom mår jag illa av att du kallar detta hat. Ska vi bara glömma bort alla som anklagar HBTpersoner för att hata heterosexuella när de blir arga på heteronormen? Nu blir jag glad att FP inte får vara med om ni är så här förljugna i ert stöd för rörelsen.